- -
Μία νέα σελίδα στην ιστορία τους γυρίζουν Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, με την πρώτη να περνά και επισήμως – μετά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της – στην εποχή της Eurobank και τη δεύτερη να επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από σχεδόν επτά χρόνια απουσίας.
Πιο αναλυτικά, τα… αποκαλυπτήρια της νέας Ελληνικής Τράπεζας, η οποία προέκυψε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Eurobank, μέσω της οποίας απέκτησε σχεδόν το 56% του μετοχικού της κεφαλαίου, αναμένει με ενδιαφέρον η εγχώρια αγορά, έχοντας στραμμένους τους “προβολείς” της στη γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11.00 π.μ.
Βασικό θέμα στην ατζέντα δεν είναι άλλο από τα πρόσωπα που θα κληθούν να “τρέξουν” την τράπεζα στη νέα εποχή της, με τις πληροφορίες να θέλουν τα “ηνία” της να αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Λούης, επί σειρά ετών CEO στη Εurobank Cyprus και επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων (σ.σ. θέση, από την οποία παραιτήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό) και της Ιδιωτικής Τραπεζικής του Ομίλου. Παράλληλα, στην Ελληνική Τράπεζα φέρεται να “μετακομίζουν” από τη Eurobank Cyprus και οι κ. κ. Χάρης Χαμπάκης, υπεύθυνος για το Private banking Ελλάδας, Κύπρου και Λουξεμβούργου και Στέφανος Κασσιανίδης, γενικός διευθυντής International Business Banking & BC Network, προκειμένου να αναλάβουν τις θέσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και του ανώτερου γενικού διευθυντή αντίστοιχα. Όσον αφορά στα κενά που δημιουργούνται στη Eurobank Cyprus, αυτά θα καλυφθούν εκ των έσω, με τον κ. Ανδρέα Πέτσα, ανώτερο γενικό διευθυντή της τράπεζας, να τοποθετείται στη θέση του CEO και τον. κ. Δημήτρη Σιακαλλή να αναλαμβάνει καθήκοντα ανώτερου γενικού διευθυντή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, και τη θέση του CFO.
Τα οφέλη από το deal, πάντως, είναι πολλά, τόσο για την Ελληνική Τράπεζα, όσο και για τη Eurobank.
“Η απόφαση της Eurobank, ενός από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, να επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μοντέλο, στο franchise μας και κατ’ επέκταση στην οικονομία της χώρας μας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για εξαγορά που της εξασφαλίζει άμεσο συνολικό ποσοστό, ύψους 55,9%, μια νέα εποχή ξεκινά για την Ελληνική Τράπεζα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Αντώνης Ρούβας, που μετά τις αλλαγές αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντα ως CFO. Το α’ εξάμηνο του 2024 η Ελληνική Τράπεζα πέτυχε κέρδη, ύψους 189 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση, με τον νέο δανεισμό να “αγγίζει” τα 472 εκατ. ευρώ και τη λιανική τραπεζική να παραμένει στο επίκεντρο, διαθέτοντας σταθερή πελατειακή βάση και σημαντικό μερίδιο αγοράς στα νοικοκυριά (36% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια). Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την CNP Assurances για την CNP Cyprus Insurance Holdings δε, η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά στην Κύπρο, με το μερίδιο αγοράς να διαμορφώνεται σε περίπου 30% και 23% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών αντίστοιχα. Σε ό, τι αφορά την μελλοντική ενδεχόμενη συνεισφορά κερδών προς τον Όμιλο, σημειώνεται πως οι εταιρείες της CNP Cyprus είχαν κέρδος περίπου 21 εκατ. ευρώ το 2023.
Όσον αφορά στη Eurobank, τα reports διεθνών οίκων και επενδυτικών τραπεζών είναι χαρακτηριστικά της βαρύτητας που θα έχει το deal στα μεγέθη του Ομίλου. Ενδεικτικά, η Moody’s που αναθεώρησε σε θετικό το outlook της τράπεζας, διατηρώντας, ωστόσο, στο Ba1 την αξιολόγηση, σημειώνει πως “η πρόσφατα αποκτηθείσα πλειοψηφική συμμετοχή (περίπου 56%) στην Ελληνική Τράπεζα υποστηρίζει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Eurobank, ενισχύοντας το γεωγραφική διαφοροποίηση”, ενώ η BofA υπογραμμίζει πως παρά τη χαμηλότερη απορρόφηση της προσφοράς (55,9%) σε σχέση με τις προβλέψεις της (70%), η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας εξακολουθεί να επιδρά ενισχυτικά στα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Η επενδυτική τράπεζα δε, αναμένει οφέλη στο σκέλος, τόσο των προμηθειών/περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προιόντων, όσο και στους δείκτες MREL.
Σε κάθε περίπτωση, με τη λογιστική ενοποίηση από το γ’ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, το ενεργητικό του Ομίλου θα διαμορφωθεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα α’ 6μηνου του 2024, τα προσαρμοσμένα κέρδη της Eurobank από τις διεθνείς δραστηριότητες αντιπροσώπευαν το 38% των συνολικών μεγεθών, ενώ στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 50% τα επόμενα χρόνια.
“Καμπανάκι” για την Τράπεζα Κύπρου
Έτοιμη να χτυπήσει το “καμπανάκι” στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, επιστρέφοντας στα… πάτρια χρηματιστηριακά εδάφη μετά από σχεδόν μία επταετία.
Ειδικότερα, μόλις χθες, Τρίτη, η Επιτροπή Εισαγωγών του ΧΑ έδωσε το “πράσινο φως” για την εισαγωγή της, με τη διαπραγμάτευση των μετοχών να ξεκινά την προσεχή Δευτέρα. Θα έχει προηγηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου το delisting από τη βρετανική κεφαλαιαγορά. Τα οφέλη, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά προς τους μετόχους ο πρόεδρος του δ.σ., κ. Ευστράτιος-Γεώργιος Αράπογλου, είναι τα εξής:
Η ενίσχυση του προφίλ του Ομίλου στους επενδυτές που κάνουν focus στην περιοχή.
Η παροχή δυνατότητας στους επενδυτές να συγκρίνουν άμεσα τις επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου με τις περιφερειακές τράπεζες και δη, τις ελληνικές.
Η προσέλκυση πιο μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών σε μία πιο επικεντρωμένη αγορά εντός του ΧΑ.
Η παροχή περιθωρίου για ένταξη της μετοχής σε χρηματιστηριακούς δείκτες με την πάροδο του χρόνου.
Σημειώνεται πως το α’ εξάμηνο του 2024 η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους, ύψους 270 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση, με τη διοίκηση να στοχεύει στη διανομή μερίσματος 50% για το 2024, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα, πάντως, με την εισαγωγή της στο ΧΑ, ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας θα προχωρήσει σε placement του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα (4,83%), δρομολογώντας εξελίξεις, όσον αφορά στην αποεπένδυση και άλλων μετόχων.