«Σήμερα, καλούμαστε να πάρουμε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της τράπεζάς μας, μια απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον μας και θα ενισχύσει τη θέση μας στην ελληνική οικονομία» ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που σηματοδοτεί την οριστική αλλαγή σελίδας της Τράπεζας, δημιουργώντας ένα νέο υγιή, δυναμικό και ανταγωνιστικό τραπεζικό οργανισμό μέσω της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα»
«Μετά από μια πολυετή πολύπαθη πορεία που χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις, αστάθεια, απαξίωση και αδύναμους ισολογισμούς και αγωνία για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια των καταθετών και των δύο Τραπεζών, σήμερα αποφασίζουμε να βάλουμε όλα αυτά οριστικά πίσω μας» τόνισε η κ. Βρεττού..
«Αυτή η συγχώνευση όμως δεν είναι απλώς ένα βήμα για να εξυγιανθούν οι δύο Τράπεζες. Ενσαρκώνει το όραμα μας και τη δέσμευση των μετόχων μας – μέσα και από την εγκεκριμένη από τη Βουλή των Ελλήνων Συμφωνία Μετόχων – για μια νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα νέο, ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διπλάσιο σε μεγέθη, με υγιή ισολογισμό, υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες» σημείωσε επίσης.
Και συνέχισε
«Όπως προβλέπει η Συμφωνία Μετόχων, η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα γίνεται με απορρόφηση της δεύτερης, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι μια τυπική, τεχνική λεπτομέρεια».
«Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνένωσης δύο περίπου ίσων Τραπεζών για να δημιουργήσουν από κοινού κάτι που δεν θα μπορούσαν κατά μόνας. Με την υποστήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest Holding Ltd, αλλά και των άλλων μετόχων μας ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ είμαστε σε θέση να προβούμε στην αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση, διασφαλίζοντας ότι το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο θα υλοποιηθεί επιτυχώς.
Κάτω του 3% θα περιοριστούν κόκκινα δάνεια
Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την υπαγωγή στον «Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα, επιφέροντας ουσιαστική εξυγίανση στον ισολογισμό της. Κομβικό σημείο για την επόμενη, νέα σελίδα της υγιούς τράπεζας είναι η ανακεφαλαιοποίηση της μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης, τον Οκτώβριο, ύψους 735 εκατ. ευρώ.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση στόχο έχει όχι μόνο να καλύψει τις ζημίες που προκύπτουν από την εξυγίανση των κόκκινων δανείων μέσω του σχήματος Ηρακλή III. Επιπρόσθετα προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματά μας, εκμοντερνίζοντάς τα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, και το κυριότερο: κεφάλαια για ανάπτυξη, για να μπορούμε να δίνουμε επιπλέον δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς. Θέλουμε μέσω της συγχώνευσης και της εξυγίανσης να αποκαταστήσουμε πλήρως και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας.
Η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας είναι πολυδιάστατη. Θα δημιουργηθεί το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα, μετά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η συνένωση των περιουσιακών στοιχείων, της πελατείας, των καταστημάτων και του προσωπικού των δύο τραπεζών θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας και θα μάς επιτρέψει να διευρύνουμε το δίκτυό μας σε όλη την Ελλάδα. Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 – εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ. Ο στόχος μας είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών», κατέληξε η κ. Βρεττού.