Η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «βραχνά» για μία οικογένεια καθώς εκτός από το «γολγοθά» που περνούν μέχρι να βρουν ένα ακίνητο για να στεγαστούν, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπέρογκα υψηλά ενοίκια. Ένα καθημερινό άγχος για νέους, ζευγάρια και οικογένειες.
Με όχημα το πλεόνασμα – έκπληξη για το 2024, η κυβέρνηση θέλησε να παράσχει στήριξη στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών. Έτσι από φέτος το Νοέμβριο και κάθε χρόνο σε μόνιμη βάση, ένα ενοίκιο – είτε αφορά την κύρια κατοικία είτε τη φοιτητική – θα επιστρέφεται από το κράτος στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή.
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία θα είναι 800 ευρώ, και θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί. Για παράδειγμα μία οικογένεια με δύο παιδιά θα έχει επιστροφή έως 900 ευρώ ετησίως.
Στην περίπτωση φοιτητικής κατοικίας, το μέγιστο ποσό επιστροφής θα ανέρχεται σε 800 ευρώ, με βάση εισοδηματικά αλλά χωρίς περιουσιακά κριτήρια. Έτσι μία οικογένεια που μπορεί να καταβάλλει ενοίκιο για δύο φοιτητικές κατοικίες τότε θα μπορεί να λάβει επιστροφή έως 1.600 ευρώ.
Φορολογικές δηλώσεις
Βασικό κριτήριο για την καταβολή του ποσού είναι τα στοιχεία που δηλώνουν στις φορολογικές δηλώσεις οι δικαιούχοι. Έτσι για φέτος θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος είναι τα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο ίσως για φέτος οι δικαιούχοι να χρειαστεί να υποβάλλουν κάποιας μορφής αίτηση σε σχετική πλατφόρμα.
Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα αντιστοιχεί στο 1/12 του δηλωθέντος ενοικίου, τόσο για την κύρια όσο και για τη φοιτητική κατοικία. Ακόμα και αν έχει καταβληθεί ενοίκιο για π.χ. για 9 μήνες, η επιστροφή ενοικίου που θα δει ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό θα ισούται με το 1/12 των ενοικίων που έχει καταβάλλει μέσα στο έτος.
Γι’ αυτό και ο κ. Πιερρακάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών να δηλώνουν ολόκληρο το μίσθωμα και όχι να αποκρύπτουν μέρος του, «μια πρακτική που, δυστυχώς, ξέρουμε ότι υπάρχει στην αγορά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το μέσο ενοίκιο που δηλώνεται για κύρια και φοιτητική κατοικία σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 255 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς τις τιμές των ενοικίων που υπάρχουν στην αγορά.
Εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους είναι διευρυμένα και αντιστοιχούν σε αυτά που υπάρχουν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Δηλαδή:
- για τον άγαμο το μέγιστο όριο εισοδήματος είναι οι 20.000 ευρώ
- για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης ορίζεται μέγιστο όριο εισοδήματος οι 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί
- για μονογονεϊκές οικογένειες: το μέγιστο όριο ανέρχεται σε 31.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, για την επιστροφή ενοικίου κύριας κατοικίας ορίζεται το σύνολο της οικογενειακής περιουσίας όπως προσδιορίζεται από τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Για την επιστροφή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας δεν υπάρχει περιουσιακό όριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου ως επιλέξιμα θα είναι περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ήτοι περίπου 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.