Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών τους, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να διερευνήσουν αν υπάρχει έδαφος «αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
Και αυτό το αν ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία.
«Στο παρελθόν, κάποιοι σε ‘τσίγκλησαν’ και πήγες στη Συρία να ανατρέψεις τον Άσαντ, λέγοντας ότι θα προσευχηθείς στο Emevi Τζαμί, πήγες και έχωσες τη μύτη σου και δεν άφησες μπελά που δεν μας βρήκε. Και τώρα, θέλεις να κάνεις το Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα προεκλογικό υλικό για να συγκρατήσεις τις ψήφους σου που εξανεμίζονται.
Πες μας πρώτα όμως για τις δουλειές που κάνεις με την Ελλάδα στο παρασκήνιο, ενώ σηκώνεις θύελλες σχετικά με το Ισραήλ» ανέφερε ο Ντενίζ Γιουτζέλ, εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος CHP απευθυνόμενος προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τι οδηγίες δώσατε;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet, στις 14 Οκτωβρίου, ο Γιουτζέλ επεσήμανε τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις οποίες ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέους τρόπους για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία».
Μίλησε ακόμα για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, πως βήμα βήμα οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε ένα επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης στη διαδικασία προσέγγισης των τελευταίων 15 μηνών μέσω ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γκιουτζέλ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες, που θα έχουν Γεραπετρίτης και Φιντάν καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιες οδηγίες δόθηκαν στον Χακάν Φιντάν σχετικά με την Ελλάδα; Εμείς δεν έχουμε γίνει ποτέ μάρτυρες του γεγονότος ότι δώσατε στην Ελλάδα οτιδήποτε άλλο πέρα από παραχωρήσεις».
Έχουμε μείνει πίσω
Και συνέχιζε σημειώνοντας «κοιτάξτε μας πετάξατε έξω από το πρόγραμμα F35, στο οποίο ήμασταν εταίρος, αλλά η Ελλάδα σήμερα διαθέτει F35. Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε μείνει πίσω από την Ελλάδα όσον αφορά την πολεμική αεροπορία. Τώρα, η Γερμανία έδειξε την καλοσύνη να ανοίξει μια πόρτα για την αγορά αεροσκαφών EuroFighter. Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνολογική υπεροχή, το EuroFighter βρίσκεται πίσω από το F35. Εάν δεν εφαρμοστεί σωστή διπλωματία και μια ορθολογική και λογική εξωτερική πολιτική που να συνάδει με τα εθνικά μας συμφέροντα, θα χάσουμε κάτι περισσότερο από τη φήμη μας στη διεθνή σκηνή. Το λέμε για ακόμη μια φορά: Αυτό που είναι απαραίτητο στην εξωτερική πολιτική είναι η συνέπεια. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα μείνει στην ιστορία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ως «η πιο ασυνεπής κυβέρνηση».
Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά και τη στάση της μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως όλα τα κόμματα αριστερά της ΝΔ, έστρεψαν τα πυρά τους στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η αδιαφανής, ‘ΙΧ’ εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου της δεξιάς κυβέρνησης αποτελούν σοβαρή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα».
Σημείωνε δε ότι «ο Πρωθυπουργός, παρέμεινε για άλλη μια φορά άβουλος και αμήχανος μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό και την προσπάθεια επιβολής του παράνομου και αναθεωρητικού δόγματος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, θέτοντας, με τη συστηματική της υποχωρητικότητα, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα προκειμένου να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό του αφήγημα των ‘ήρεμων νερών’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έστω και εάν αυτό διαψεύδεται διαρκώς, με κορυφαία περίπτωση το καλοκαίρι στην περίπτωση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έξω από τα χωρικά ύδατα της Κάσου».
Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι «αναζητείται ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θύμα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου», σημειώνοντας ότι «αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το αφήγημα των ‘ήρεμων νερών’ ούτε, από την άλλη, ακυρώνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας που μπορούν να κλιμακωθούν ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και οι λαοί χρειάζεται να επαγρυπνούν, κατευθύνοντας τον αγώνα τους ενάντια σε όλους αυτούς που υποσκάπτουν την ειρήνη και ευημερία των λαών».
Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος σημείωνε αμέσως μετά την ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως «η Ελλάδα οφείλει να μη μένει παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων, παγιδευμένη σε μια επικοινωνιακή ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά, αντιθέτως, να εκθέτει την τουρκική προκλητικότητα στη διεθνή κοινότητα, έγκαιρα και απερίφραστα.
»Δεν υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, όσο η Τουρκία αισθάνεται ανενόχλητη να προχωρεί σε προκλήσεις σαν εκείνη στα τέλη Ιουλίου στην Κάσο, σε εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, όσο επιμένει να κλιμακώνει τη στρατηγική της για διχοτόμηση της Κύπρου. Καμία υποχώρηση από τις πάγιες εθνικές γραμμές Αθηνών και Λευκωσία». Και ζητούσε άμεση ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Οι τοποθετήσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις των κομμάτων δεν σταμάτησαν στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, αλλά συνεχίζονται στο ίδιο ίσως και πιο σκληρό μοτίβο.
Και ο Σαμαράς
Αξίζει να σημειωθεί ότι ηχηρές αντιδράσεις συναντά ο διάλογος με την Τουρκία και στο εσωτερικό της ΝΔ. Ενδεικτική η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση στη Λευκωσία την Τετάρτη, στην οποία αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «»λύσεις» άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι «μαγειρεύονται» – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης».
Ενώ την ίδια στιγμή σημείωνε ότι «τα… ήρεμα νερά, όταν οδηγούν σε σιωπηρή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».
Με το ερώτημα να είναι πώς θα μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος όταν δυναμιτίζεται πριν καν ξεκινήσει τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, από τα δεξιά ενώ πυρά δέχεται και από τα κόμματα που είναι τόσο δεξιά όσο και αριστερά της κυβέρνησης.
Με την αλήθεια για το συζητείται να είναι ένα ζητούμενο που κάποτε οι πολιτικοί θα πρέπει να πουν στους πολίτες.