© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τον διπλασιασμό των ανώτατων ποσών ενίσχυσης για τα επενδυτικά σχέδια που θα υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και τη «σκλήρυνση» των κυρώσεων για τους παραβάτες, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, το οποίο επιφέρει αλλαγές στον ν. 4887/2022.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε καθεστώς δημόσιας διαβούλευσης (έως τις 2 Μαΐου) ορίζει ότι το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ (αντί των 10 εκατ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα).
Επιπρόσθετα, οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 50 εκατ. ευρώ (από 30 εκατ. σήμερα) για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο και για χρονική περίοδο τριών ετών από την υποβολή της αίτησης του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου του. Ως ποσό ενίσχυσης, ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής. Τα παραπάνω ανώτατα όρια προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση δίδεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.
Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν «ισχυρότερων» επενδυτικών σχεδίων, τα οποία προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Επιστροφή με 10% τόκο
Παράλληλα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου όπου επιχειρήσεις υποβάλλουν ψευδή στοιχεία για να ενταχθούν στα κίνητρα του αναπτυξιακού και έχουν λάβει μέρος ή το σύνολο της ενίσχυσης, προβλέπεται η επιστροφή τους (των ενισχύσεων) και μάλιστα με τόκο 10%. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν σε αποφάσεις ανάκτησης σχεδόν 500 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε επενδυτικά σχέδια των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Για τις εν λόγω παραβάσεις ο ν. 4887/2022 προέβλεπε μόνο την επιστροφή της καταβληθείσας ενίσχυσης.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, «αν διαπιστωθεί ότι έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, ή ότι έχουν αποσιωπηθεί στοιχεία, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στο παρόν, ή θα οδηγούσε στο να υπαχθεί με όρους διαφορετικούς ή σε μη πιστοποίηση της ολοκλήρωσης, η απόφαση υπαγωγής:
α. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και έχει δοθεί τμήμα της ενίσχυσης, η απόφαση υπαγωγής ανακαλείται και η χορηγηθείσα ενίσχυση επιστρέφεται, προσαυξημένη κατά ποσοστό 10%
β. Εάν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, επιστρέφεται το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης, προσαυξημένη κατά ποσοστό 10%».
Τα νέα καθεστώτα
Το νέο πλαίσιο περιέχει 12 καθεστώτα, έναντι 13 του ισχύοντος ν. 4887/2022. Ειδικότερα, προστίθενται το καθεστώς «Σύγχρονες τεχνολογίες», το καθεστώς «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» και το καθεστώς «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και αφαιρούνται τα καθεστώτα «Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», «Νέο Επιχειρείν», «Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» και «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία».
Νέες μορφές ενισχύσεων
Το νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης διευρύνει επίσης τα είδη ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο για τα καθεστώτα των «Μεγάλων Επενδύσεων» και «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» με το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης και το κίνητρο της παροχής δανείων με την εγγύηση ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι οι σημερινές μορφές είναι η φορολογική απαλλαγή, η επιχορήγηση, η επιδότηση του κόστους χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και η επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.
Κίνητρο ταχείας αδειοδότησης
Όπως ορίζεται σχετικά, κάθε απαιτούμενη άδεια ή έγκριση για την εκτέλεση έργων, την εγκατάσταση ή τη λειτουργία επενδύσεων των καθεστώτων «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεγάλες Επενδύσεις», συμπεριλαμβανομένων των χωροταξικών αδειών, εκδίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή από τον φορέα επένδυσης στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Αμέσων Ξένων Επενδύσεων (ΓΔΑΝΝΑΞΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης πλήρους φακέλου για κάθε απαιτούμενη άδεια ή έγκριση. Ειδικά η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται εντός τριών μηνών. Στις προθεσμίες δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος προσκόμισης των συμπληρωματικών στοιχείων που αιτείται η διοίκηση.
Στη συνέχεια, η ΓΔΑΝΝΑΞΕ εξετάζει την τυπική πληρότητα και τη συμβατότητα των στοιχείων του φακέλου με βάση την απόφαση της υπαγωγής και μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία για την ολοκλήρωση του φακέλου. Κατόπιν, διαβιβάζει στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή την αίτηση και τον οικείο φάκελο για την έκδοση της άδειας, της έγκρισης ή της γνωμοδότησης.
Κίνητρο παροχής δανείων
Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια των ΜμΕ τα οποία λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης των «Μεγάλων Επενδύσεων» μπορούν να λάβουν δάνεια, βραχυπρόθεσμα έναντι της επιχορήγησης ή μακροπρόθεσμα για την υλοποίηση της επένδυσης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ή εναλλακτικά από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Αντίστοιχα, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (ως τέτοια ορίζονται αυτά των οποίων ο προϋπολογισμός του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ) που έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής, είτε ανήκουν σε μεγάλες είτε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να λάβουν δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΤΕπ αξιολογεί την επενδυτική πρόταση με τα δικά της κριτήρια και διαδικασίες.