Η ανακοίνωση της QnR ότι προχωρεί στη διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου προσφέροντας λύσεις και στον ευρύτερο τραπεζικό χώρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντική κίνηση της εισηγμένης εταιρείας μετά τις αλλαγές της στο μετοχικό σχήμα και τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 19,1 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, τον περυσινό Ιούνιο είχε εκφραστεί ο στόχος για επέκταση της QnR σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια (ήδη ολοκληρώθηκε φέτος η εξαγορά του 70% της SysteCom), ο χρηματοοικονομικός τομέας (έγινε κίνηση χθες), στην τεχνητή νοημοσύνη και αν είναι δυνατόν σε εταιρείες που έχουν αποτύπωμα και στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, η χθεσινή ανακοίνωση (φωτ. ο CEO Δρ. Παναγιώτης Πασχαλάκης) αναφέρθηκε «στην ανάπτυξη υπηρεσιών στον ευρύτερο τραπεζικό χώρο και τον εκσυγχρονισμό ψηφιακών τραπεζικών συστημάτων, την προώθηση της τραπεζικής τεχνολογίας, όπως αυτές εξελίσσονται στη νέα ψηφιακή εποχή της κορυφαίας ποιότητας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».
Και στο ότι για το λόγο αυτό «έχει συνάψει strategic partnership με ένα οικοσύστημα προμηθευτών τεχνολογίας που προσφέρουν σύγχρονες λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών εργασιών και είναι σε θέση να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή».
Το ευρύτερο σχέδιο
Το πρώτο που επιδιώκει μέσα από αυτές τις κινήσεις η διοίκηση της QnR είναι η διεύρυνση του αντικειμένου της, έτσι ώστε όχι μόνο να αυξήσει τις πηγές της κερδοφορίας της, αλλά και να μην θεωρείται μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε έργα του δημοσίου, άρα και να επηρεάζεται έντονα από την κυκλικότητα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τομέας (π.χ. βλέπε ανομβρία έργων καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία).
Το δεύτερο ζητούμενο των κινήσεων αυτών είναι η εκμετάλλευση συνεργειών που θα προκύψουν μεταξύ της ήδη υπάρχουσας τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει συσσωρεύσει η εισηγμένη από τις εφαρμογές των έργων του δημοσίου με αυτή που θα αποκτηθεί μέσω των εξαγορών και των νέων συνεργασιών.
Προφανώς, το πρόγραμμα νέων εξαγορών-συνεργασιών θα συνεχιστεί καθώς η εισηγμένη έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 19,1 εκατ. ευρώ (διάρκειας 18 μηνών, επιτοκίου ίσου με Euribor τριμήνου, καλυμμένο από τη βασικότερη μέτοχο, τη Σοφία Σωτηράκου), ενώ το κόστος εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών της SysteCom διαμορφώθηκε μόλις στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών, η εισηγμένη εταιρεία αναμένεται να σημειώσει υψηλές οικονομικές επιδόσεις μέσα στη διετία 2025-2026 βασιζόμενη κυρίως στο μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που καλείται να υλοποιήσει μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Κατά το τελευταίο εξάμηνο, σειρά εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων έχουν αποκτήσει θέση (διψήφιο ποσοστό) στην εισηγμένη εταιρεία.