28.1 C
Athens
June 30, 2024
Image default
BUSINESS

Επιστροφή στα μερίσματα για τη ΔΕΗ, καθετοποίηση στις τηλεπικοινωνίες

Την επιστροφή της ΔΕΗ, μετά από μια δεκαετία, στην εποχή των μερισμάτων, σφραγίζει η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της επιχείρησης, η οποία θα εγκρίνει τη διανομή 0,25 ευρώ ανά μετοχή και με το Δημόσιο να έχει λαμβάνειν περί τα 32 εκατομμύρια ευρώ.

Σηματοδοτώντας το ολοκληρωτικό comeback στη κανονικότητα, η κίνηση δείχνει ότι η στρατηγική μετασχηματισμού της ΔΕH αποδίδει, όπως φαίνεται και από τη πρόβλεψη για φετινά EBITDA 1,7 δισ. ευρώ, και ότι η επόμενη μέρα τη βρίσκει σε πολύ καλύτερη θέση, τόσο απέναντι σε τυχόν νέες ευκαιρίες, όσο και για να αντιμετωπίσει ως utility τις προκλήσεις, που συνεπάγεται το γεγονός ότι το φυσικό αέριο και τα χρηματιστήρια ενέργειας έχουν περάσει πλέον σε ανοδική τροχιά.

Στην ουσία η επιχείρηση έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση του νέου «πράσινου» business plan (2024-2026), που είχε ανακοινώσει ο CEO Γιώργος Στάσσης τον Ιανουάριο στο Λονδίνο, με νέες επενδύσεις 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 44% σε ΑΠΕ, ενώ ξανοίγεται σε νέες δραστηριότητες, όπως οι οπτικές ίνες, τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική.

Η είδηση ότι η ΔΕΗ μπαίνει στην λιανική αγορά οπτικής ίνας με υπηρεσίες προς τα τέλη του έτους, έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων για επενδύσεις στο χώρο, ύψους 680 εκατ. ευρώ (2024-2026) και «κουμπώνει» με το έτερο θέμα της σημερινής γενικής συνέλευσης, αυτό για την απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου.

Το αντικείμενο που εισφέρεται πλέον κατά 100% στη θυγατρική της FiberGrid, αφορά τόσο το παλαιό δίκτυο οπτικών ινών που είχε η επιχείρηση, μαζί με αυτό που χτίζει, καθώς επίσης τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού, δηλαδή εξοπλισμό και μηχανήματα.

To δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home έχει ήδη φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική σε δώδεκα Δήμους, με στόχο τα 500.000 στα τέλη του 2024, τα 1,7 εκατ. το 2025 και συνολικά τα πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά εντός της επόμενης πενταετίας. Στο μέτωπο αυτό, η ΔEΗ, έχει αποστείλει πρόσκληση σε όλους του τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Nova, Vodafone, Inalan) προκειμένου να δοκιμάσουν πιλοτικά το νέο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει η θυγατρική της.

Η οπτική όμως ίνα είναι μια από τις πολιτικές της ΔΕΗ στη κατεύθυνση να μετεξελιχθεί σε power-tech company. Η δεύτερη αφορά την ανακοίνωση που είχε κάνει η διοίκηση στους αναλυτές, το Μάιο, κατά την ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα, για είσοδο στο στρατηγικό τομέα των data centers και την εξαιρετικά ανερχόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας κλείσει την πρώτη συμφωνία με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πρώτη αυτή επένδυση, ισχύος 25 MW, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνοδευτεί και από άλλες, στον ακόμη πιο απαιτητικό τομέα των mega data centers, τα οποία «καταπίνουν» τεράστιους όγκους ενέργειας, και με τη ΔΕΗ να στοχεύει να εξυπηρετήσει ανάγκες δικές της, όσο και τρίτων παικτών, με τους οποίους συζητά αυτή την εποχή.

Τα «ατού» για την ενσωμάτωση τέτοιων επενδύσεων στο επιχειρηματικό της μοντέλο αφορούν τόσο τη πρόσβαση του ομίλου στις μεγάλες κενές εκτάσεις των πρώην λιγνιτορυχείων, όσο και το γεγονός ότι το πράσινο portfolio της μπορεί να παράγει τις ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για τον κλιματισμό των servers τέτοιων εγκαταστάσεων.

Στο κάδρο του μετασχηματισμού σε powertech όμιλο «κουμπώνει» μια ακόμη επένδυση, το διεθνές έργο υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, γνωστό ως «East Med Corridor» (EMC). Ένα σύνθετο καλωδιακό σύστημα, χερσαίο αλλά και σε μεγάλο βαθμό υποθαλάσσιο, για τη μεταφορά δεδομένων από τη Σαουδική Αραβία προς την αγορά του κοινού μπλοκ, με τη ΔΕΗ να συμμετέχει με 25% σε ένα πολυμετοχικό σχήμα και για το οποίο το Πάσχα υλοποιήθηκε ένα σημαντικό milestone.

Η υπογραφή χρηματοδότησης της πρώτης φάση του EMC, μια επένδυση ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά κοινοπρακτικό δάνειο (Project Financing), μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών με ελληνικές και ξένες τράπεζες. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται στα 340 εκατ. ευρώ.

Βασικός μέτοχος του EMC, με 72%, είναι η Saudi Telecom, δηλαδή ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή. Εκτός της ΔΕΗ (25%) συμμετέχει με 3% και η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία).

Related posts

Η Intrum πουλάει μεγάλο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της στην Cerberus

banks

Στην Alter Ego τα σήματα της «Ελευθεροτυπίας», αντίτιμο 8,1 εκατ. ευρώ

banks

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στις 6- 8 Οκτωβρίου 2022 μεταφέρεται η διοργάνωση της Insights-X

banks

ΟΑΕΔ: Καταβλήθηκε στο επίδομα αφερεγγυότητας σε εργαζομένους της Καρυπίδης

banks

ΟΛΠ: Ο Zhu Changyu εξελέγη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

banks

ΚΛΜ: Ξεκινά η περίοδος αποδοχής της ΔΠ από Intrakom Ακίνητα

banks