24.4 C
Athens
September 29, 2024
Image default
MARKETS

Επιτόκια και ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street

Επιτόκια και ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την Τετάρτη (29/5) οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται ραγδαία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα και την πιθανότητα των μειώσεων επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve. Ο Dow Jones υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα, ενώ οι ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές κοινής ωφελείας ήταν μεταξύ των κλάδων του S&P 500 με τη μεγαλύτερη πτώση.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 411,32 μονάδων ή 1,06% και έκλεισε στις 38.441,54 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,74% στις 5.266,95 μονάδες, καταγράφοντας την πρώτη αρνητική συνεδρίαση στις τελευταίες τρεις. Ο Nasdaq διολίσθησε 0,58% στις 16.920,58 μονάδες, αφού είχε κλείσει πάνω από το όριο των 17.000 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά την Τρίτη, ενώ ο δείκτης Russell 2000 μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε επίσης.

Οι δείκτες διατηρήθηκαν σε πτωτική τροχιά και μετά τη δημοσίευση του Beige Book της Fed. Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, αλλά οι εταιρείες έγιναν πιο απαισιόδοξες για το μέλλον, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό.

Και οι 11 κλάδοι που αποτελούν τον S&P 500 υποχώρησαν, υπογραμμίζοντας το εύρος της αδυναμίας των αγοραστών στο ταμπλό. Περισσότερες από 440 μετοχές του δείκτη κινήθηκαν χαμηλότερα. Αντίστοιχα, συνολικά 27 από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones σημείωσαν πτώση.

Παρά το κακό ξεκίνημα της εβδομάδας, η Wall Street βρίσκεται σε τροχιά για κλείσιμο του Μαΐου με αξιοσημείωτα κέρδη. Ο S&P 500 σημειώνει μηνιαία άνοδο 4,6%, ενώ ο Dow Jones κερδίζει περίπου 1,7%. Ο Nasdaq έχει «αναρριχηθεί» περισσότερο από 8%.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, στο 4,6%, επεκτείνοντας τα κέρδη της Τρίτης, μετά από αδύναμες δημοπρασίες χρέους. Οι αντικρουόμενες προσδοκίες για το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των δυνητικών μειώσεων στα επιτόκια κρατούν την αγορά σε εγρήγορση από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και τα επιθετικά σχόλια από τους κεντρικούς τραπεζίτες ανάγκασαν τους επενδυτές να μειώσουν τις προσδοκίες για τις μειώσεις σε μόλις μία έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, από πολλαπλές μειώσεις που αναμένονταν στην αρχή του έτους.

Οι επενδυτές, αυτή την εβδομάδα, εστιάζουν στη δημοσίευση της Παρασκευής για τον δείκτη προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης του Απριλίου, που είναι ο προτιμώμενος της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού.

Πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου λόγω των ανησυχιών για την μειωμένη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ και των οικονομικών στοιχείων που θα μπορούσαν να κάνουν την Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το WTI Ιουλίου υποχώρησε κατά 0,8% για να διαμορφωθεί στα 79,23 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ στο Λονδίνο το Brent Ιουλίου υποχώρησε κατά 0,7% στα 83,60 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν, καθώς το ισχυρότερο δολάριο και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ασκούν πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Ειδικότερα, ο χρυσός σποτ υποχώρησε σχεδόν 1% στα 2.338,43 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures του πολύτιμου μετάλλου απώλεσαν 0,7% στα 2.361,50 δολάρια. Το ασήμι διολίσθησε 0,2% στα 32,05 δολάρια ανά ουγγιά μετά από το υψηλό 11ετίας την περασμένη εβδομάδα. 

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Κέρδη με… ώθηση από τη Wall Street στις ασιατικές αγορές

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές… περιμένοντας Μπάιντεν και Σι

banks

Κέρδη στη Wall Street- Συνεχίζει το ράλι ο Dow Jones

banks

Στα «κόκκινα» το άνοιγμα των ευρωαγορών- Παραμένουν οι αμερικανικές ανησυχίες

banks

Wall Street: Ήπια άνοδος εν μέσω Black Friday

banks

Αποδοκιμάζει τον πληθωρισμό η Wall Street με ισχυρές απώλειες

banks