26.9 C
Athens
July 2, 2024
Image default
ECONOMY

Εργασία από το σπίτι: Μία από τις «πιο μόνιμες κληρονομιές» της πανδημίας

Η τάση για εργασία από το σπίτι είναι εδώ για να μείνει.

Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να αφήνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον για ένα μέρος της εργάσιμης εβδομάδας – τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19 – λόγω της αμφίδρομης φύσης του διακανονισμού: Η εργασία εξ αποστάσεως είναι πιο επικερδής για τις εταιρείες και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της εργασίας.

Ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν εκδώσει εντολές επιστροφής στο γραφείο, αποτελούν την εξαίρεση. Η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στο γραφείο είναι απαρχαιωμένη για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, ένα κατάλοιπο της προ-πανδημίας αγοράς εργασίας.

«Η εξ αποστάσεως εργασία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Nick Bloom, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος μελετά τις πρακτικές διαχείρισης των χώρων εργασίας.

«Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξετε πέντε χρόνια μακριά, νομίζω ότι θα είναι υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα», είπε.

Μια από τις «πιο μόνιμες κληρονομιές» της πανδημίας

Η εργασία από το σπίτι ήταν σχετικά σπάνια πριν από το 2020. Εκείνη την περίοδο, λιγότερο από το 10% των αμειβόμενων εργάσιμων ημερών ήταν από το σπίτι, σύμφωνα με την WFH Research.

Το ποσοστό αυτό διογκώθηκε σε πάνω από 60%, καθώς τα λουκέτα λόγω Covid-19 έσπρωχναν τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, και στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά, καθώς οι εργοδότες καλούσαν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο, ως επί το πλείστον λίγες μόνο ημέρες την εβδομάδα σε λεγόμενες υβριδικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο αριθμός των ημερών που εργάζονται από το σπίτι δεν μειώνεται πλέον- έχει παραμείνει σταθερός από τις αρχές του 2023 σε ποσοστό περίπου 25%, υπερτριπλάσιο του ποσοστού που ίσχυε πριν από την εποχή του Covid.

Η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας «θα είναι πιθανότατα μία από τις πιο μόνιμες κληρονομιές» της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ της εποχής της πανδημίας, δήλωσε ο Nick Bunker, διευθυντής οικονομικής έρευνας στη Βόρεια Αμερική στην ιστοσελίδα εργασίας Indeed.

Οι ημέρες της εργασίας πλήρους απασχόλησης στο γραφείο «έχουν περάσει», είπε.

Γιατί η απομακρυσμένη εργασία έχει παραμείνει

Βέβαια, περίπου οι μισές από όλες τις θέσεις εργασίας – όπως αυτές των υπηρεσιών, των καταλυμάτων και του λιανικού εμπορίου – δεν μπορούν να γίνουν καθόλου από το σπίτι, δήλωσε ο Bloom.

Από αυτές που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι – όπως για παράδειγμα πολλές θέσεις εργασίας στα χρηματοοικονομικά και την τεχνολογία – περίπου το 41% είναι υβριδικές και το 20% είναι πλήρως απομακρυσμένες.

Η εργασία εξ αποστάσεως είναι «εξαιρετικά επικερδής» για τις εταιρείες, και αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο η τάση έχει κολλήσει, δήλωσε ο Bloom.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μειώνει το ποσοστό εναλλαγής των εργαζομένων κατά περίπου το ένα τρίτο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν την απομακρυσμένη εργασία, οπότε τείνουν να παραιτούνται λιγότερο συχνά, δήλωσε ο Μπλουμ. Η έρευνά του δείχνει ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν την υβριδική εργασία περίπου το ίδιο με μια αύξηση 8%. Μια εντολή επιστροφής στο γραφείο θα απαιτούσε ανάλογη αύξηση των αποδοχών για να αποφευχθεί η φθορά, είπε.

Οι εταιρείες δεν χρειάζεται να ξοδεύουν τόσα πολλά για προσλήψεις, στελέχωση και κατάρτιση αν χάνουν λιγότερο συχνά προσωπικό, είπε. Μια εταιρεία δήλωσε στο Bloom ότι κοστίζει στην εταιρεία περίπου 20.000 δολάρια κάθε φορά που ένας εργαζόμενος παραιτείται.

Επιπλέον, η υβριδική εργασία δεν φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, δήλωσε ο Bloom. Τελικά, «οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τα κέρδη, όχι για την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Bloom. «Ό,τι βγάζει χρήματα σε μια καπιταλιστική οικονομία τείνει να παραμένει».

Όταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με ευελιξία, το 87% από αυτούς εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey για το 2022.

«Οι αναζητούντες εργασία το θέλουν πραγματικά» και οι εργοδότες αισθάνονται ότι πρέπει να προσφέρουν το όφελος για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, δήλωσε ο Bunker.

Γιατί ορισμένες εταιρείες επιβάλλουν την επιστροφή στο γραφείο

Βέβαια, δεν επιτρέπουν όλες οι εταιρείες στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι: Περίπου το 38% των εργαζομένων που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι απαιτείται να εργάζονται με πλήρες ωράριο στο γραφείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της WFH Research από τον Μάιο του 2024.

Οι εργαζόμενοι αυτοί τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή να εργάζονται σε παλαιότερες εταιρείες που ξεκίνησαν πριν από δεκαετίες, διαπιστώθηκε.

Πολλές εταιρείες επισημαίνουν τα μειονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης δυνατότητας παρατήρησης και παρακολούθησης των εργαζομένων και της μειωμένης καθοδήγησης από ομοτίμους, που αναφέρθηκαν από το 45% και το 42% των εργοδοτών, αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του ZipRecruiter το 2023.

Ωστόσο, μια μελέτη του Ιανουαρίου από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε ότι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που επέβαλαν εντολές επιστροφής στο γραφείο το έκαναν προκειμένου να «αποδώσουν» την εξ αποστάσεως εργασία για τις κακές επιδόσεις της εταιρείας – όχι επειδή η εργασία πλήρους απασχόλησης στο γραφείο ενίσχυε τις αξίες της εταιρείας.

Η μελέτη διαπίστωσε «σημαντική μείωση» της εργασιακής ικανοποίησης των εργαζομένων χωρίς μεγάλη αλλαγή στις οικονομικές επιδόσεις ή στις αξίες της επιχείρησης.

Αλλά εκτός από τις « πάσχουσες» εταιρείες, είναι σπάνιο για τους εργοδότες να αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιστρέφουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η απομακρυσμένη εργασία ωφελεί τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα, με πλεονεκτήματα όπως η μείωση της ρύπανσης από τις μετακινήσεις και η δυνατότητα στους γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, δήλωσε ο Μπλουμ.

«Είναι σαν μια τριπλή νίκη», είπε. «Και είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάτι [άλλο] που να είναι τόσο ευεργετικό».

Πηγή: CNBC

Related posts

Έως και τον Ιούνιο το όριο 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές καρτών χωρίς χρήση ΡΙΝ

banks

Σταϊκούρας: Για κάθε 15 ημέρες κλειστού λιανεμπορίου τα διαθέσιμα μειώνονται έως 1,5 δις ευρώ

banks

ΥΠΟΙΚ: Κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» από την Τράπεζα Πειραιώς

banks

ΣΔΟΕ: Τι «έδειξαν» οι έλεγχοι σε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής

banks

Πάνω 12 θέσεις τη διετία 2019-20 η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας

banks

Σήμερα η συνάντηση για τους ευάλωτους δανειολήπτες

banks