31.5 C
Athens
June 28, 2024
Image default
ECONOMY

«Ερευνώ – Καινοτομώ»: 300 εκατ. ευρώ για την έρευνα

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το «Ερευνώ – Καινοτομώ», μια δράση στρατηγικής σημασίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021 – 2027), συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Βασικός στόχος του «Ερευνώ – Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Αίτηση χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Οι αιτήσεις ξεκινούν την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 12:00 και πρέπει να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις παρεμβάσεις:

  • Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις: Προϋπολογισμός 60 εκατ. ευρώ
  • Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς: Προϋπολογισμός 180 εκατ. ευρώ
  • Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: Προϋπολογισμός 39 εκατ. ευρώ
  • Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: Προϋπολογισμός 21 εκατ. ευρώ.

Το «Ερευνώ – Καινοτομώ» επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες στρατηγικές περιοχές παρέμβασης (προτεραιότητες) οι οποίες καθορίστηκαν στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ) 2021-2027 που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα. Οι αιτήσεις θα αφορούν στους οκτώ τομείς της ΕΣΕΕ:

1. Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία: Προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ

2. Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες: Προϋπολογισμός 41 εκατ. ευρώ

3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα: Προϋπολογισμός 54 εκατ. ευρώ

4. Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία: Προϋπολογισμός 33 εκατ. ευρώ

5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα: Προϋπολογισμός 59 εκατ. ευρώ

6. Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα: Προϋπολογισμός 18 εκατ. ευρώ

7. Αειφόρος Ενέργεια: Προϋπολογισμός 23 εκατ. ευρώ

8. Ψηφιακές Τεχνολογίες: Προϋπολογισμός 52 εκατ. ευρώ.

Η δράση υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η πρόοδος της Ελλάδας περνάει μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Προϋπόθεση για ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την βιομηχανία και την αγορά.

Στόχος είναι να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που διασφαλίζουν την εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σ’ αυτό συνδράμουν αποφασιστικά το νέο “Ερευνώ – Καινοτομώ”, αλλά και ο Αναπτυξιακός Νόμος με τα νέα καθεστώτα που μοριοδοτούν τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να βοηθήσει με χρηματοδοτικά εργαλεία τους ερευνητές και τους επιστήμονες με γνώμονα τη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε πως «το “Ερευνώ- Καινοτομώ” είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την ερευνητική κοινότητα της πατρίδας μας. Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» του νέου ΕΣΠΑ, από τους βασικούς πυλώνες χρηματοδότησης – μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – του σχεδίου μας για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η Ελλάδα βρέθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες χώρες σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Το 2024 έχει δρομολογηθεί το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 8 δισ. ευρώ, είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δηλαδή, δύο στα τρία δισ. ευρώ, που συμβάλλουν στη στήριξη και στην ανάπτυξη της οικονομίας, στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, είναι πόροι που εξασφαλίσαμε μετά από τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Τα προγράμματα στήριξης της κοινωνικής συνοχής καθώς και η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας πρέπει να συνεχιστούν με ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων και η διαπραγματευτική μας ισχύς αποτελούν κρίσιμα διακυβεύματα των ευρωεκλογών».

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης τόνισε: «Το “Ερευνώ- Καινοτομώ” είναι το εργαλείο υλοποίησης της Στρατηγικής που έχει το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να συνδέσει την έρευνα με την αγορά. Θέλουμε η ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Θέλουμε οι νέες και οι νέοι μας να μείνουν στον τόπο τους. Να επιχειρήσουν στον τόπο τους, να κάνουν οικογένειες στον τόπο τους, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους στον τόπο τους.

Θέλουμε μέσα από την Έρευνα και την Καινοτομία να υπάρξει χώρος δημιουργίας και αξίας για τους νέους μας. Για αυτό και η μερίδα του λέοντος αυτής της Στρατηγικής Δράσης θα πάει στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες. Σε αυτές τις περιοχές θα διοχετευτούν 234.000.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 66.000.000 ευρώ στην Αττική και το Νότιο Αιγαίο».

Related posts

ΥΠΑΝ: Πάνω από 580 νεοφυείς επιχειρήσεις στο μητρώο του «ElevateGreece»

banks

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων- 931 τον Ιούλιο

banks

Οι πληρωμές για την περίοδο 2-6 Αυγούστου

banks

Η Fraport διπλασίασε τον τζίρο των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται, σε 9 μήνες

banks

Απ. Βεσυρόπουλος: Και τον Μάρτιο πλήρης απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις

banks

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. το 2023 – Ποιοι φόροι «φούσκωσαν» τα έσοδα

banks