Σε εντελώς διαφορετικό ύφος, τόνο και ρητορική από τις τελευταίες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γέφυρες επικοινωνίας

Σε ιδιαίτερα φιλικούς τόνους στις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις του ουσιαστικά επιβεβαιώνει και το μήνυμα της Αθήνας, στον απόηχο του τετ α τετ των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες, ότι θα πυκνώσουν οι απευθείας επαφές που θα έχουν στο μέλλον οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν.

«Στις 14 Ιουνίου, την Ημέρα της Συνόδου Κορυφής, συναντηθήκαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο κύριο Μακρόν, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας κύριο κύριο Τζόνσον, τον Ισπανό Πρωθυπουργό κύριο Σάντσεζ, τον Ολλανδό Πρωθυπουργό κύριο Ρούτ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κύριο Μπάιντεν.

»Καταρχήν επιθυμώ να πω ότι όλες αυτές οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα για τα μέρη. Ιδιαίτερα με τους κύριους Μακρόν, Μητσοτάκη και Μπάιντεν, αποφασίσαμε να πυκνώσουμε τις απευθείας επαφές μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι δηλωσεις αυτές ουσιαστικά έρχονται τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ένα ακόμα ταξίδι στο Κάιρο και η στενή σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου εμποδίζει την Τουρκία να παίξει το ρόλο που θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα οι φιλικού τόνου δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζονται σε γέφυρες επικοινωνίας προς την Ελλάδα, αλλά και προς τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Μπορεί να ξεπεραστεί το αγκάθι των S-400

Όσον αφορά τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπάιντεν, ειδικά για το μεγάλο αγκάθι των S-400, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση όσο και σε αυτήν των επιτρόπων μας, συμφωνήσαμε με τους ομολόγους μας από την Αμερική, πως όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά το αντίθετο, τα πεδία συνεργασίας μας είναι πολύ περισσότερα και πιο επικερδή».

Γράψτε το σχόλιό σας