Αρχίζω με τα πιο ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας: Πρώτα απ΄όλα ένα νέο εμβόλιο μπαίνει στη ζωή μας με σκοπό να επιτευχθεί η αναμενόμενη επιτάχυνση των εμβολιασμών. Αύριο (14/4) πρόκειται να παραλάβουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα ξεκινούν την Δευτέρα 19 Απριλίου. Την Μεγάλη Πέμπτη θα παραλάβουμε άλλες 300.000 δόσεις και τον Ιούνιο άλλες 900.000. Όλοι ελπίζουν με το εμβόλιο της J&J να μην υπάρξουν τα προβλήματα που υπήρξαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πώς όμως αρχίζει η διαδικασία για την επίτευξη της ανοσίας;

  • Την προσεχή Παρασκευή (16/4) κι έως την Δευτέρα (19/4) ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα.
  • Ακολουθεί στις 21 Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τους τις ηλικίες 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24/4 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Θα πρέπει να ξέρετε και τούτο: Ότι η ανοσία αγέλης δεν υπολογίζεται μόνον από τον αριθμό των εμβολιασθέντων. Ναι μεν, όπως λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους ότι έως τα μέσα καλοκαιριού θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά η ανοσία εξαρτάται και από τον αριθμό αυτών που νόσησαν και έχουν αποκτήσει αντισώματα. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1.428.000 άνθρωποι (14% εμβολιαστική κάλυψη) και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (ποσοστό 7%).

Στα θετικά νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιλαμβάνονται και δύο φάρμακα:

  • Ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε, εδώ και μερικούς μήνες από τη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron – επικεφαλής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλος – παρέχει ισχυρή προστασία κατά της Covid-19 όταν χορηγείται σε ανθρώπους που συγκατοικούν με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες (Δευτέρα).
  • Ένα φτηνό εισπνεόμενο φάρμακο (στοιχίζει δύο ευρώ) θεωρείται αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού

Η εισπνεόμενη βουδεσονίδη, όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, στις πρώτες 7 ημέρες των συμπτωμάτων COVID-19 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα ανάγκης επείγουσας ιατρικής περίθαλψης

Γράψτε το σχόλιό σας