
Στα «κόκκινα» άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα (24/2), μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών. Ωστόσο, γρήγορα άρχισαν να καταβάλουν προσπάθειες για να “γυρίσουν” το κλίμα και έτσι τα πρόσημα βρέθηκαν να είναι μεικτά.
Έτσι, περίπου δύο ώρες μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, κάποια χρηματιστήρια έχουν “πάρει” τα πάνω τους, με τις πτωτικές τάσεις, όμως, να παραμένουν κυρίαρχες και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να πέφτει κατά 0,05% στις 553,56 μονάδες.
Παράλληλα, ο γερμανικός δείκτης DAX, η θετική νότα της ημέρας μέχρι στιγμής, διαπραγματεύεται στις 22.409 μονάδες με άνοδο της τάξης του 0,66%, ενώ και ο βρετανικός FTSE εκδηλώνει ήπιες θετικές τάσεις κερδίζοντας 0,05% στις 8.664 μονάδες. Στο αντίποδα, ο γαλλικός CAC μειώθηκε κατά 0,26% στις 8.133 μονάδες.
Στην περιφέρεια και πάλι η εικόνα είναι μεικτή, καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει κέρδη 0,34% στις 12.995 μονάδες, ο ιταλικός ΜΙΒ χάνει οριακά 0,04% στις 38.404 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI κινείται αρκετά υψηλότερα, προσθέτοντας 0,74% στις 6.760 μονάδες.
Στον απόηχο των γερμανικών εκλογών και της (αναμενόμενης) νίκης της CDU-CSU (με 28,5%), αλλά και της μεγάλης ανόδου του ακροδεξιού AfD με 20%, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, καταγράφοντας άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου, στις ασιατικές συναλλαγές.
Τα κέρδη του ευρώ αποδίδονται τουλάχιστον εν μέρει από τις προσδοκίες ότι ο Μερτς δεν θα αργήσει πολύ να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που δεν αποτελούσε σημείο συμφωνίας μεταξύ των συναλλασσόμενων με το νόμισμα πριν από την ψηφοφορία.
«Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα πρέπει να διαπραγματευτεί ξανά προς το 1,06, εάν προκύψουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο Μερτς μπορεί να σχηματίσει έναν αμφίδρομο συνασπισμό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φόρεστερ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στο υποκατάστημα της Credit Agricole CIB στη Σιγκαπούρη.
Γενικά, οι επενδυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μερτς θα βάλει τέλος σε μια εποχή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να ενισχύσει μια οικονομία που κάποτε ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ευρώπης. Οι πολιτικές αποφάσεις της νέα κυβέρνησης θεωρείται ότι θα είναι κρίσιμες, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παλεύει με τη στασιμότητα της ανάπτυξης, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που απειλεί με παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.