Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη (19/9) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και επισήμανε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια ήπια «προσγείωση» όσον αφορά την αμερικανική οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,37% και διαμορφώθηκε στις 521,66 μονάδες, που αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες. Τα περισσότερα χρηματιστήρια σημείωσαν επίσης ισχυρά κέρδη, με τον δείκτη αναφοράς της Γερμανίας να «κλειδώνει» πάνω από τις 19.000 μονάδες, σε υψηλό όλων των εποχών.
Στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά +1,54% στις 19.000,25 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,91% στις 8.328,72 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,29% στις 7.615,41 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 11.778,10 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 1,16% στις 34.044,86 μονάδες.
Οι τεχνολογικές μετοχές έκαναν «άλμα» 3,5%, παράλληλα με τους τεχνολογικούς γίγαντες στη Wall Street, ενώ ο κλάδος των εξορύξεων πρόσθεσε 3% μετά την άνοδο των τιμών των περισσότερων βασικών μετάλλων και τη μείωση των επιτοκίων της Fed, η οποία αποδυνάμωσε το δολάριο. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν πτώση άνω του 1% έκαστες.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης την Τετάρτη με μια jumbo μείωση, που έφερε το βασικό επιτόκιο στο εύρος μεταξύ 4,75% και 5%. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι αυτό είχε σκοπό να δείξει τη δέσμευση των αξιωματούχων στη διατήρηση ενός χαμηλού ποσοστού ανεργίας, τώρα που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει.
Μετά την κίνηση της Fed, οι αναλυτές αναρωτήθηκαν επίσης πώς θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αφού επέλεξε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 5%, λέγοντας ότι θα είναι προσεκτική με τις μελλοντικές περικοπές και επίσης απέφυγε να μειώσει τα ομόλογά της με ταχύτερο ρυθμό. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε επίσης το επιτόκιο πολιτικής της αμετάβλητο στο υψηλό 16 ετών του 4,5% και είπε ότι τυχόν περικοπές πρέπει να περιμένουν μέχρι το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.