26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
POLITICS

Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν σε Ελλάδα και Ευρώπη για ευρωεκλογές και ΕΕ – Πόσοι θα ψηφίσουν;

To 60% των Ευρωπαίων, έναντι 56% των Ελλήνων, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2024, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, τη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ερώτημα ποιες αξίες θα πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο μέλλον, οι Έλληνες τοποθετούν πρώτη την ειρήνη με ποσοστό 47% (το ίδιο ισχύει και συνολικά για τους Ευρωπαίους), ενώ – σε αντίθεση με τους λαούς των 27 κρατών μελών της ΕΕ συνολικά, που κατατάσσουν δεύτερη την Δημοκρατία, με 33% – οι Έλληνες θεωρούν ότι το ΕΚ θα πρέπει να υπερασπιστεί την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών της με 35%.

Στην τρίτη θέση, έρχεται για τους Έλληνες η αξία της Δημοκρατίας με 33% και στην τέταρτη το κράτος δικαίου με 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας, της κουλτούρας και των παραδόσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ που για τους Έλληνες βρίσκεται στην πέμπτη θέση – μαζί με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως – με 24%, για τους Ευρωπαίους συνολικά δεν έχει την ίδια σημασία (15%).

Η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για την ΕΕ δεν είναι τόσο θετική όσο μεταξύ των Ευρωπαίων των 27 χωρών, καθώς θετική απάντησε το 39% των Ελλήνων, έναντι 47% των Ευρωπαίων, ουδέτερη το 41% έναντι του 36% και αρνητικό το 20% έναντι 17%.

Επιπλέον, το 38% των Ελλήνων πιστεύει ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο έχει γίνει πιο σημαντικός, ενώ το 43% εκτιμά ότι παρέμεινε ο ίδιος και το 18% ότι έγινε λιγότερο σημαντικός.

Τι πιστεύουν για την ΕΕ;

Παράλληλα, περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (73%) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ.

Για τους Ευρωπαίους πολίτες συνολικά, οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η ΕΕ για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή είναι η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα, η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία.

Αντίθετα, για τους Έλληνες πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ, με ποσοστό 38%, θα έπρεπε να είναι η ανταγωνιστικότητα και η οικονομία, ενώ μεγάλη σημασία αποδίδουν και στο δημογραφικό και τη μετανάστευση, με 30%.

Υψηλή η συμμετοχή στις ευρωεκλογές το 2019, συγκριτικά με άλλες χρονιές

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισσότερων από 448 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή.

Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές (2019) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, φτάνοντας κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 50,66%. Το 2014 η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%.

Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 88,47% και 84,24%, αντιστοίχως, το 2019.

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (24,74%), στην Τσεχία (28,72%) και στην Κροατία (29,85%).

Related posts

Πειραιάς: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

banks

Τέμπη: Πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των τρένων μέχρι να εκσυγχρονιστούν

banks1

Αποκαλυπτικός Νίκος Χαρδαλιάς: Έχω κάνει γυμνισμό

banks

Θεοχαρόπουλος: «Δεν είναι εταιρεία το κόμμα, έχει όργανα και καταστατικό – Δεν μπορεί να αγνοούνται»

banks

ΚΙΝΑΛ: Κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι έχει κηρύξει πόλεμο στα εργασιακά δικαιώματα

banks

Μαχητικά, πλοία και μεταγωγικά – Η επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη και τι του ζητά

banks