31.4 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Ευρωεκλογές: Ανεβάζουν ταχύτητα πριν την τελική ευθεία – Ο Μητσοτάκης «ξορκίζει» την αποχή, ο Κασσελάκης τη ΝΔ

Με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες και το ενδιαφέρον των πολιτών να κινείται στο ναδίρ, οι αρχηγοί των κομμάτων εστιάζουν στα διακυβεύματα αυτής της κάλπης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρότι για την τελευταία δεν μιλούν και πολύ, όσο και να διατείνονται για το αντίθετο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, υποστηρίζοντας πως αν η Νέα Δημοκρατία χάσει δυνάμεις, οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα πάνε τη χώρα πίσω με το επιχείρημα της απονομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ζητά υψηλή συμμετοχή στις κάλπες, ζητώντας από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας.

«Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, που θα μας δώσει ορμή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπιστεί «τη νομιμοποίηση που πήραμε στις εκλογές, γιατί είπαμε την αλήθεια, δουλέψαμε σκληρά και οι πολίτες πιστεύουν ότι είμαστε οι πιο κατάλληλοι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κυβερνήσουμε τον τόπο».

«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Την ίδια στιγμή και ενώ παραδέχεται – σε καθημερινή βάση πια – το μείζον για τους πολίτες πρόβλημα της ακρίβειας, υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της, ενώ υπόσχεται «περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος» και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για προτάσεις… «Χ» που βασίζονται στα «λεφτόδεντρα» του παρελθόντος.

«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Η ακρίβεια επιμένει στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Έχουμε πράγματι ένα πληθωρισμό τροφίμων που είναι πάνω από τον μέσο όρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ωστόσο πως «δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για αποχή – ρεκόρ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάνουν λόγο δημοσκόποι, εκτιμώντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ενδέχεται να μην φθάσει ούτε το 50%

«Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου, έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας, λαϊκισμού και λεφτόδεντρων, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί», όπως είπε.

Και σημείωσε πως «είναι ‘Χ’ κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης», ενώ υπογράμμισε πως «όποιος προτείνει οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό, πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε».

Από τις προεκλογικές του δηλώσεις, βέβαια, δεν λείπουν ποτέ τα εθνικά θέματα, με τα απαραίτητα μηνύματα στη Βόρεια Μακεδονία για μια Συμφωνία (των Πρεσπών) στην οποία δεν πιστεύει, με αναφορές στη συνεχή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, λες και… «θα πάμε πόλεμο», και με επίκληση των «γαλάζιων επιτυχιών» στο μεταναστευτικό.

«Να αρχίσει η αντεπίθεση της κοινής λογικής – Όχι στην αλαζονεία του 41%»

Το δικό του μήνυμα στους πολίτες, προκειμένου να ξεκινήσει «η αντεπίθεση της κοινής λογικής», όπως είπε, από τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Πύργο Ηλείας που επισκέφθηκε την Τετάρτη.

«Εδώ στην Ηλεία που μαραζώνει, που βλέπουμε νέους και φοιτητές να φεύγουν, που βλέπουμε έναν παθολόγο για 160.000 κατοίκους, πρέπει να αρχίσει η αντεπίθεση της κοινής λογικής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η αντεπίθεση αυτή λέει «’όχι’ στην αλαζονεία του 41%, η οποία προτιμά τις τράπεζες, τα διυλιστήρια και τις εταιρείες ρεύματος, αντί να δώσουν μια ανάσα στον κόσμο, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, να μπορεί να υπάρξει μείωση στις μεταφορές, να υπάρχουν έλεγχοι στα ολιγοπώλια που ταλανίζουν τον κόσμο».

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε το Μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, με τις δηλώσεις του για τον αγωνιστή της δημοκρατίας να προκαλούν την οργισμένη αντίδραση του ΚΚΕ, που τον κατηγόρησε για «καπηλεία, αμοραλισμό και ιστορική παραχάραξη».

«Η συγκάλυψη έχει πίσω της δύο τζάκια»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του MEGA για τη «μυστική» σύσκεψη των Αγοραστού, Τριαντόπουλου, Ξιφαρά και εκπροσώπου της Hellenic Train, όπου και αποφασίστηκε το μπάζωμα του τόπου της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που έχει ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα τα θέματα της διαφθοράς, με συνεχείς αναφορές στα Τέμπη και στο κράτος δικαίου, τόνισε ότι «η συγκάλυψη στα Τέμπη έχει πίσω της δύο τζάκια, έχει ονοματεπώνυμο».

Με ένα βίντεο άνω των δύο λεπτών, στο οποίο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του MEGA, που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αποκαλύπτεται το «κυβερνητικό κουκούλωμα» που επιχειρήθηκε, μόλις δύο 24ωρα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Δείτε μαζί μου την αποκάλυψη για το πώς σχεδιάστηκε η συγκάλυψη των Τεμπών.

Ξημέρωμα 1ης Μαρτίου το δυστύχημα. 3 Μαρτίου η μυστική συνάντηση για το μπάζωμα. Δύο μέρες μετά!

Παρών στη μυστική συνάντηση ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Ερώτηση: Μετέφερε ή… pic.twitter.com/DaagWRTnc9

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) May 29, 2024

«Ο Μητσοτάκης περιφρονεί τα προβλήματα των πολιτών»

Στα θέματα της καθημερινότητας επικεντρώνει την κριτική του στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επιμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υποτιμά τη νοημοσύνη» του ελληνικού λαού, με την «περίφημη» επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια και τις πρακτικές των πολυεθνικών και, παράλληλα, «περιφρονεί τα προβλήματα των απλών πολιτών».

«Η ουσία είναι αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία κυρία πήγε κοντά του, είπε το πρόβλημα χιλιάδων μικροσυνταξιούχων της χώρας και η απάντησή του ήταν ενός ανθρώπου που περιφρονεί τα προβλήματα των απλών πολιτών», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο MEGA.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα… «σπασμένα» του email gate, δεν πρέπει να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, αλλά να διαθέσει η Νέα Δημοκρατία την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει, αναρωτιέται αν ασκεί καλή οικονομική πολιτική ένας πρωθυπουργός, «όταν ο λαός επί των ημερών του έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη στις 27 χώρες της ΕΕ;».

«Επιχειρηματολογεί ότι δεν ευθύνεται, γιατί είναι εξωχώρια η ακρίβεια. Ακούστε ένα δεύτερο εκκωφαντικό στοιχείο της ΕΕ: Το μερίδιο μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο από το τέλος στην Ευρώπη των 27 και το μερίδιο κερδών επί εποχής Μητσοτάκη τρίτο από την κορυφή. Είμαστε τρίτη χώρα στα κέρδη και προτελευταίοι σε μισθούς. Αυτό δεν δείχνει την τεράστια κερδοσκοπία οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών;», αναρωτιέται, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, τόσο για να έχουν μία «σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση», αντί για την «αντιπολίτευση ligestyle του κ. Κασσελάκη», όσο και για να βάλουν τις βάσεις προκειμένου να υπάρξει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ρεκόρ μεταπολίτευσης η αποχή, προβλέπουν δημοσκόποι

Εν τω μεταξύ, για αποχή – ρεκόρ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάνουν λόγο δημοσκόποι, εκτιμώντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ενδέχεται να μην φθάσει ούτε το 50%.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Marc, «θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές. Δηλαδή, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%».

Μιλώντας για τα προβλήματα των πολιτών και το πώς βλέπουν την Ευρώπη, τόνισε πως «αισθάνονται ένα δέος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Αισθάνονται μικροί, δηλαδή, ως προς το να επηρεάσουν τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη».

Παρατήρησε, επιπλέον, πως «βλέπουμε τα κόμματα και τις καμπάνιες των κομμάτων και ιδίως της αντιπολίτευσης, να γίνονται με όρους βουλευτικών ή εθνικών εκλογών. Και βλέπουμε την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μια φράση που ανέφερε ο πρωθυπουργός, να σηκώνει το γάντι και να μιλάει για σταθερότητα. Θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά θέματα είναι δευτερεύοντα» σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπως είπε.

Τέλος, εκτίμησε πως θα είναι διψήφιο το ποσοστό των ψηφοφόρων εκείνων που θα αποφασίσουν πάνω από την κάλπη, την τελευταία στιγμή.

Related posts

Συνάντηση Κασσελάκη με την εικαστικό του έργου της ροζ σημαίας – «Υπουργός των υποκλίσεων ο Γεραπετρίτης»

banks1

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα, χωρίς να είναι αφελής, προσπαθεί για την εμπέδωση μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία

banks1

Ξανθόπουλος: Θα πάω στις Σπέτσες αλλά με ξένισε – Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πάρα πολύ σοβαρή δουλειά

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πυλώνας γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας στην ΝΑ Ευρώπη

banks

Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

banks

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης από τη Νορμανδία να πάρει θέση για τη γενοκτονία στη Γάζα

banks