35.4 C
Athens
June 20, 2024
Image default
COVER STORY

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Πώς κινούνται ευρώ και ομόλογα μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Μέχρι πρότινος οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούσαν και το spread είχε περιοριστεί, καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αύξαναν τις θέσεις τους στους πάλαι ποτέ κακούς μαθητές του ευρωπαϊκού νότου. Πολύ μελάνι χύθηκε για να περιγράψει αυτή την επενδυτική στροφή, την οποία «εκμεταλλεύτηκε» η Αθήνα βγαίνοντας στις αγορές με πετυχημένες εκδόσεις.

Σήμερα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει, και παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να πει ότι πρόκειται για αναστροφή της τάσης, εν τούτοις σηματοδοτεί μια επιφύλαξη σε ό,τι αφορά την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς προκαλεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα χρηματιστήρια και το ευρώ να υποχωρούν και τα ομόλογα να διευρύνουν σημαντικά τις αποδόσεις τους.

Και μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει αναπτύξει ισχυρές άμυνες, απορροφώντας μεγάλο μέρος των πιέσεων, δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με τα ομόλογα. H απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου ανέβηκε πάνω από το 3,75% και το spread αυξήθηκε πάνω από τις 100 μονάδες.

Η μεγάλη εικόνα

Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, οι διαφορές των αποδόσεων μεταξύ του Bund αναφοράς και των άλλων κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ διευρύνθηκαν τη Δευτέρα,  αντανακλώντας τον προβληματισμό για τα αποτελέσματα της κάλπης

Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αφού το στρατόπεδό του έχασε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση.

Η πολιτική αλλαγή μπορεί να περιπλέξει τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προσπάθειες ολοκλήρωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για επενδυτές που επιδιώκουν να διατηρούν ομόλογα των πιο υπερχρεωμένων χωρών.

«Οι εκλογές της ΕΕ προκάλεσαν την αναμενόμενη στροφή προς τα δεξιά, αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη μπορεί να είναι η σοβαρή αποδυνάμωση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας», ανέφερε η Citi σε ερευνητικό σημείωμα.

Εύθραυστη ισορροπία

Ενώ τα κεντρικά, φιλελεύθερα και σοσιαλιστικά κόμματα επρόκειτο να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 720 εδρών, η ψηφοφορία επέφερε εγχώριο πλήγμα στους ηγέτες τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, εγείροντας ερωτήματα για το πώς οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ μπορούν να οδηγήσουν την πολιτική στο μπλοκ. Αυξάνει επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί.

Το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 6 μονάδες βάσης (bps) σε 53,4 bps.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν.

Η διαδοχή φον ντερ Λάιεν

«Αν και έχουν αναφερθεί άλλα ονόματα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ή ακόμη και ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ο φον ντερ Λάιεν παραμένει το φαβορί, κατά την άποψή μας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ στο Berenberg, αναφερόμενος στο την προεδρία της Επιτροπής.

Το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 8 bps σε 139 bps και το χάσμα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αποδόσεων διευρύνθηκε κατά 11 bps σε 105.

«Όσο η κεντρώα πλειοψηφία ενεργεί ως ενιαίο μπλοκ και οι δεξιές ομάδες παραμένουν ένα μη συνεκτικό μπλοκ, ο αντίκτυπος στην πορεία της πολιτικής θα παραμείνει περιορισμένος», δήλωσε στο Reuters, η Marion Muehlberger, ανώτερη οικονομολόγος της Deutsche Bank.

«Οι φόβοι για ένα λαϊκιστικό σοκ φαίνεται να ήταν πρόωροι, αλλά μπορεί να χρησιμεύσουν ως βαρόμετρο για το πού κατευθύνεται η εθνική πολιτική», πρόσθεσε.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Εκτός από τις ανησυχίες που προέκυψαν από τις κάλπες, το κόστος δανεισμού της Ευρώπης δέχθηκε πιέσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: οι επενδυτές  αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve αργότερα αυτή την εβδομάδα, αφού τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφασή της να μειώσει τα εποτόκια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,60%.

Οι αγορές δεν αναμένουν καμία αλλαγή στα επιτόκια της Fed, αλλά διαβλέπουν τον κίνδυνο η ανάλυση «dot plot» από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για πιθανές μελλοντικές αλλαγές πολιτικής να υποδηλώνει μόνο μία μείωση επιτοκίων για φέτος.

Related posts

Euroxx: Ανθεκτικές στην πανδημία οι ελληνικές τράπεζες

banks

Τα hegde funds έχουν ένα νέο αγαπημένο ομόλογο

banks

Δάνεια 11 δισ. διαγράφουν οι τράπεζες

banks

Κορονοϊός: Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο – και ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη

banks

Στην Βουλή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας – Τι προβλέπει

banks

ΗΠΑ: 190 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 300 δισ. δολαρίων κινδυνεύουν με χρεοκοπία

banks1