Το κύμα καύσωνα κινήθηκε προς τη Γερμανία μετά από το χτύπημα της νοτιοδυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γαλλίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οι ισπανικές αρχές ερευνούν τον θάνατο ενός εργάτη καθαριότητας που κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, αποδίδοντάς τον στον έντονο καύσωνα που επηρεάζει την Ευρώπη. Η Ιταλία έχει απαγορεύσει την εργασία σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών. Τα σχολεία στη Γαλλία έχουν κλείσει. Ακόμη και η κορυφή του Πύργου του Άιφελ είναι κλειστή. Επιπλέον, στην Αθήνα κλείνουν άλση και πάρκα λόγω του φόβου πυρκαγιών.
Καθώς η Ευρώπη θέτει τους πολίτες της σε ετοιμότητα για θερμοκρασίες ρεκόρ, η αυξανόμενη συχνότητα ακραίας ζέστης εγείρει ένα επείγον ερώτημα: Πόση ζέστη είναι απαγορευτική για την εργασία;
Η γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία την Τρίτη προς τις επιχειρήσεις να διατηρούν ένα δροσερό περιβάλλον για τους εργαζομένους, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η εργασία σε ακραία ζέστη «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή θανατηφόρων συμβάντων». Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι γαλλικές επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας για όλους τους εργαζομένους. Όσοι εργάζονται σε κατασκευές, γεωργία και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες έχουν το δικαίωμα να απαιτούν λιγότερες ώρες εργασίας και εξοπλισμό προστασίας από τη ζέστη.
«Μια νέα κανονικότητα για την Ευρώπη»
Αλλά σε μια ήπειρο όπου ο κλιματισμός αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, οι προκλήσεις είναι τεράστιες και συνοδεύονται από οικονομικό κόστος.
Εκτός από την προσαρμογή του χώρου εργασίας στον καύσωνα, οι εταιρείες αναφέρουν μείωση των δραστηριοτήτων τους, καθώς οι καταναλωτές και οι τουρίστες μένουν έξω από καταστήματα που δεν ψύχονται.
Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει συχνότερες βλάβες, σταματώντας την υπηρεσία τρένων και διακόπτοντας ακόμη και τον φωτισμό στα καταστήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη Τετάρτη, τμήματα του σιδηροδρομικού συστήματος Deutsche Bahn της Γερμανίας έκλεισαν επειδή η υψηλή θερμότητα έθεσε σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που συντηρούσαν τις γραμμές.
Τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι οι εργασιακοί κανόνες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν αυτή την εβδομάδα «μια νέα κανονικότητα για την Ευρώπη».
«Είναι σαφές σε όλους ότι το κλίμα αλλάζει την καθημερινότητά μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Έστερ Λιντς, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. «Χρειαζόμαστε επειγόντως νόμους που θα συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, αν θέλουμε να αποφύγουμε αμέτρητους ακόμη θανάτους κάθε καλοκαίρι».
Ζέστη και στις Βρυξέλλες
Το συνδικάτο κάλεσε τις Βρυξέλλες να αυστηροποιήσουν τα εργασιακά πρότυπα της ΕΕ, αφού μια 51χρονη γυναίκα εργαζόμενη στην καθαριότητα κατέρρευσε στο σπίτι της το Σάββατο στη Βαρκελώνη, μετά την εργασία της. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η γυναίκα έστειλε μηνύματα σε φίλο της ώρες νωρίτερα αναφέροντας πόνους σε χέρια, στήθος και λαιμό καθώς σκούπιζε δρόμο στη Βαρκελώνη σε ζέστη που πλησίαζε τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην Ιταλία, τα συνδικάτα επεσήμαναν τους κινδύνους της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, αφού ένας εργάτης οικοδομών πέθανε τη Δευτέρα κοντά στη Μπολόνια. Σε πρόσφατη έκθεση του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου της Γαλλίας, το 40% των εργαζομένων στις κατασκευές και τις μεταφορές δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι αγρότες, οι συλλέκτες απορριμμάτων, ακόμη και οι καλλιτέχνες δρόμου, αντιμετωπίζουν επίσης το κύμα καύσωνα. Οι αγρότες στη Γαλλία προειδοποίησαν για την πιθανότητα πυρκαγιών λόγω των θερμοκρασιών και έχουν μεταφέρει τις βάρδιες στο βράδυ. Περίπου 1.400 σχολεία στη Γαλλία έκλεισαν για αρκετές ημέρες.
Θάνατοι λόγω θερμοπληξίας
Οι θάνατοι από ζέστη στους χώρους εργασίας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 2000, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε ότι θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαιτήσουν από τις επιχειρήσεις να επιτρέπουν στους εργαζομένους να σταματούν να εργάζονται όταν οι θερμοκρασίες στον χώρο εργασίας τους θεωρούνται επικίνδυνες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν επίσης τις επιχειρήσεις. Η βρετανική αλυσίδα αρτοποιείων Greggs ανέφερε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν τον Ιούνιο «καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κρύα ποτά αλλά μειώνοντας τη συνολική μας επισκεψιμότητα».
Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο Παρίσι, Les Halles η ηλεκτρική ενέργεια διακόπηκε απότομα το απόγευμα της Τρίτης λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, βυθίζοντας τα καταστήματα στο σκοτάδι για αρκετές ώρες.
Καθώς τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο έντονα, η παραγωγικότητα θα πληγεί επίσης, είπαν οικονομολόγοι στους New York Times. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, το θερμικό στρες θα μειώσει τις πιθανές ώρες εργασίας σε όλο τον κόσμο κατά 2,2%, που ισοδυναμεί με την περικοπή 80 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να χάσει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης φέτος λόγω των κυμάτων καύσωνα, ανέφερε σε έκθεση αυτή την εβδομάδα η θυγατρική ασφάλισης πιστώσεων της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz.
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο. Η ασφαλιστική εταιρεία προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου έως τις 14 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, η Ισπανία θα έχει βιώσει 52 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου, ακολουθούμενες από 44 για την Ιταλία και 43 για την Ελλάδα.