Η επαναφορά στη δημοσιότητα της ιδέας για τη «Ρεπούμπλικα Ιλλυρίδα» από τους (Αλβανούς) υποστηρικτές της εθνικιστικής πολιτικής στην περιοχή – και όχι μόνο στην περιοχή – είναι ύποπτη όταν μάλιστα η Ευρώπη σιωπά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Klan Macedonia».

Σήμα προς Βουλγαρία και ΕΕ

«Αυτό είναι ένα σήμα τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να συνεχίσουν πιο εντατικά τη διαδικασία ένταξης της περιοχής στην ΕΕ. Η Βόρεια Μακεδονία είναι παράδειγμα μιας χώρας που, με την ιδέα της “Μία Κοινωνία για Ολους”, έχει ενώσει όλες τις διαφορετικές εθνικές κοινότητες», τόνισε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το echedoros-a.gr.

«Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την πρωτοβουλία για περιφερειακή συνεργασία, αλλά επαναλαμβάνω: Η απάντηση των “μεγάλων δυνάμεων” στα σχέδια για νέα σύνορα στα Βαλκάνια πρέπει να δοθεί από την ΕΕ, ενδυναμώνοντας τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για την περιοχή», πρόσθεσε.

Το φαινόμενο των non papers και οι αιτιάσεις του αλβανικού κόμματος «Ρεπούμπλικα Ιλλυρίδα» για ομοσπονδιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας, με συστατικό το αλβανικό στοιχείο στη χώρα, σχετίζονται με τους υποστηρικτές των εθνικιστικών πολιτικών στην περιοχή και έρχονται στην επιφάνεια κάθε φορά που αποτυγχάνει η Ευρώπη, επέμεινε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη συνέντευξή του στο «Klan Macedonia».

Εστειλε μήνυμα

Και έστειλε μήνυμα σε όσους προωθούν εθνικιστικές ιδέες στη Βόρεια Μακεδονία: «Το “Ρεπούμπλικα Ιλλυρίδα” θα σχηματιστεί. Ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι ούτε οι βουλευτές, ούτε οι δήμαρχοι της τοπικής κοινότητας θα κερδίσουν. Αυτά δεν περνούν πλέον στη Βόρεια Μακεδονία»

Σχολιάζοντας τον διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου, ο κ. Ζάεφ δήλωσε με έμφαση ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσουν άνευ όρων τη βίζα για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα πρέπει να πάρουν ως πρότυπο της Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τα αλβανικά κόμματα

«Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και οι ηγέτες της Σερβίας οφείλουν στους πολίτες τους το μέλλον, την προοπτική. Δεν είναι εύκολο και για τα δύο μέρη. Αλλά αφήστε τους να μάθουν από το παράδειγμά μας με την Ελλάδα. Οι πόρτες του παρελθόντος πρέπει να είναι κλειστές όταν ανοίξουν τα παράθυρα του μέλλοντος» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Και επισήμανε ότι το κόμμα του οποίου ηγείται – το SDSM – στις τοπικές εκλογές το φθινόπωρο θα συνεργαστεί με τα αλβανικά κόμματα που αποτελούν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Γράψτε το σχόλιό σας