Την τιμωρία της Ρωσίας ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι “για περισσότερα από 183.000 φερόμενα εγκλήματα πολέμου που καταγράφηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας το 2022, λέγοντας ότι η δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η εξάπλωση του κακού”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τα εν λόγω σχόλια σε μια Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Μπούχα, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατηγορηθεί για θηριωδίες, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων, βιασμών και βασανιστηρίων κατά την κατοχή της.
Η Ρωσία δεν σχολίασε αμέσως τα σχόλια του Ζελένσκι, αλλά έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι οι στρατιώτες της έχουν διαπράξει θηριωδίες και λέει ότι η Δύση έχει αγνοήσει τα εγκλήματα της Ουκρανίας, κατηγορία που αρνείται το Κίεβο.
“Περισσότερα από 183.000 εγκλήματα που σχετίζονται με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν καταγραφεί επισήμως”, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την τρίτη επέτειο της εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από την Μπούχα.
Πρόσθεσε ότι ο απολογισμός που έχει καταγραφεί από την Ουκρανία από την πλήρους κλίμακας εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 δεν περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού εδάφους που κατέχει σήμερα η Ρωσία.
“Χρειαζόμαστε αποτελεσματικό διεθνές δίκαιο για να εγγυηθούμε την προστασία του λαού μας και ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινωνίας από τέτοιες απειλές”, δήλωσε.
“Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται για να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός του κακού. Η πίεση στη Ρωσία και οι κυρώσεις εναντίον της είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος και η κακοποίηση δεν θα επεκταθούν περαιτέρω”. επισήμανε.
Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου κατά της Ρωσίας ερευνάται από την Ουκρανία και δικάζεται τοπικά. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο η Ουκρανία προσχώρησε επίσημα φέτος, έχει επίσης διεξάγει έρευνες σε υποθέσεις υψηλού προφίλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκρίνει οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις κατά του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου λόγω των ερευνών του σε βάρος Αμερικανών πολιτών ή συμμάχων των ΗΠΑ.
Το πάγωμα της ξένης χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ επηρέασε επίσης τη διεθνή προσπάθεια να θεωρηθεί η Ρωσία υπεύθυνη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, καθώς περικόπηκαν προγράμματα βοήθειας που παρείχαν τεχνογνωσία και εποπτεία στις ουκρανικές αρχές.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία τον περασμένο μήνα ότι οι κυρώσεις του ΔΠΔ δεν θα επηρεάσουν τις έρευνες που σχετίζονται με την Ουκρανία.