22.2 C
Athens
April 25, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας, αμετάβλητη στο 3,7% η ανεργία

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί με ισχυρό ρυθμό νέες θέσεις εργασίας στο τέλος του 2023, ξεπερνώντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την ισχυρή εικόνα της απασχόλησης να μετριάζει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα σπεύσει να κόψει τα επιτόκια της τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 170.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, ο δείκτης της ανεργίας έμεινε σταθερός από το Νοέμβριο στο 3,7%, διαψεύδοντας την εκτίμηση των αναλυτών για μικρή αύξηση 3,8%.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, στις 173.000 θέσεις από 199.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. 

Συνολικά, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας το 2023 μετά τις 4,8 εκατ. του 2022. Η επιβράδυνση ακολούθησε την επιθετική εκστρατεία της Fed για τον έλεγχο του πληθωρισμού, με τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 να φτάνουν τις 525 μονάδες βάσης συνολικά.

Related posts

Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν υποστηρίζουν καμία αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα

banks

Εκλογές στην Τουρκία: Δαψεύδει ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα ο Σ. Ογάν

banks

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε επτά άτομα και μία οντότητα που συνδέονται με το Ιράν

banks

Γερμανικός Τύπος: Ερντογάν, o μίστερ “No” του ΝΑΤΟ

banks

FT: Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την επιστροφή παιδιών

banks

AMD: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα τριμηνιαία αποτελέσματα

banks