Οριακές τάσεις υποχώρησης, κόντρα όμως στις εκτιμήσεις ότι θα παρέμενε αμετάβλητος, έδειξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,9% τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας λίγο από το 3% ετησίως του Ιουνίου και όπως αναμενόταν ότι θα κινηθεί πάλι βάσει της μέσης εκτίμησης των αναλυτών.
Στη σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου οι τιμές καταναλωτή έδειξαν αύξηση 0,2% όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις, μετά τη μηνιαία μείωση κατά 0,1% που είχε προηγηθεί.
Παρόμοιες ήταν οι τάσεις και στο πιο στενό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες,
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έτρεξε με ρυθμό 3,2% ετησίως τον Ιούλιο επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση της αγοράς, υποχωρώντας οριακά από το 3,3% που είχε προηγηθεί.
Το ίδιο συνέβη και σε μηνιαίο επίπεδο, με τις τιμές στο δομικό μέρος του δείκτη να αυξάνονται κατά 0,2% όσο αναμενόταν, μετά τη μηνιαία αύξηση 0,1% που είχε δείξει η περασμένη σύγκριση.
Στην πρώτη εικόνα των αγορών οι επενδυτές δεν δείχνουν έντονη αντίδραση, δεδομένου ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις, σε αντίθεση με χτες όταν η υποχώρηση – έκπληξη που έδειξε ο πληθωρισμός στη χονδρική (τιμές παραγωγού) είχε οδηγήσει έντονα ανοδικά την προθεσμιακή αγορά της Wall Street.
Λίγο μετά τη σημερινή έκθεση των τιμών καταναλωτή τα futures του Dow Jones παραμένουν αμετάβλητα, ενώ του S&P 500 ενισχύονται κατά 0,15% και του Nasdaq κατά 0,23%.