Wednesday, October 16, 2024
26.1 C
Athens

ΗΠΑ: Ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες στην Τζόρτζια, όπου άρχισε χθες η πρόωρη ψηφοφορία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

Ρεκόρ προσέλευσης καταγράφηκε στις κάλπες στην κρίσιμη πολιτεία της Τζόρτζια, στην οποία άρχισε χθες, Τρίτη, η πρόωρη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, στις οποίες αναμετρώνται η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της πολιτείας.

Τουλάχιστον 252.000 ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει ως χθες το απόγευμα στα εκλογικά κέντρα που είχαν ανοίξει στην πολιτεία, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός από τους 136.000 που μετείχαν την πρώτη ημέρα της πρόωρης ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές του 2020, δήλωσε ο Γκάμπριελ Στέρλινγκ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της εκλογικής επιτροπής της πολιτείας. “Θεαματική προσέλευση”, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν σε προεκλογική εκδήλωση στην Ατλάντα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρόωρη ψηφοφορία στην Τζόρτζια.

“Έρχονται οι ψήφοι, και έρχονται σε καλό επίπεδο για μας”, δήλωσε.

Η πρόωρη ψηφοφορία, είτε δια ζώσης είτε με επιστολική ψήφο, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων. Σχεδόν 1 στους 7 ψηφοφόρους κατέθεσαν την ψήφο τους πριν από την επίσημη Ημέρα των Εκλογών το 2020, σύμφωνα με το Εργαστήριο Εκλογών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Ωστόσο πολλοί Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μεγάλη επέκταση της επιστολικής ψήφου εκείνη τη χρονιά, σημειώνοντας ότι είναι λιγότερο ασφαλής από τη δια ζώσης ψηφοφορία και ο Τραμπ επικαλέστηκε ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία στις επιστολικές ψήφους στην ανεπιτυχή προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορούν να ασκήσουν μόνον δια ζώσης το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών, αν και αξιωματούχοι του κόμματος ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν πρόωρα.

Σε όλη τη χώρα, 5,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει φέτος, σύμφωνα με το Εργαστήριο Εκλογών. Αντιθέτως, 27 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ψηφίσει μέχρι αυτές τις μέρες στις εκλογές του 2020 καθώς οι ψηφοφόροι επεδίωκαν να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά κέντρα στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Όπως και άλλες πολιτείες, η Τζόρτζια κατέστησε έκτοτε αυστηρότερους τους νόμους της για την επιστολική ψήφο, αξιώνοντας από τους ψηφοφόρους που θέλουν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο να αναφέρουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας και περιορίζοντας τον αριθμό των κέντρων στα οποία μπορούν να αποστείλουν την ψήφο τους.

Η Τζόρτζια είναι μια από τις 7 λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες που αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Δικαστής της πολιτείας ανέστειλε χθες προσωρινά την ισχύ κανονισμού που αξίωνε από τους εκλογικούς αξιωματούχους να επαληθεύουν το σύνολο των ψηφοδελτίων καταμετρώντας τα με το χέρι στις φετινές προεδρικές εκλογές, σε μια ήττα για το στρατόπεδο του Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοι του οποίου είχαν προωθήσει την αλλαγή αυτή μετά την ήττα του στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία το 2020.

Ο κανόνας για την καταμέτρηση με το χέρι των ψηφοδελτίων είχε υιοθετηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου από προσκείμενη στον Τραμπ συντηρητική πλειοψηφία του εκλογικού συμβουλίου της Τζόρτζια, με το επιχείρημα ότι επιδιώκει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια στις φετινές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί ωστόσο αντέδρασαν λέγοντας ότι η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει χάος στη διαδικασία και καθυστέρηση των αποτελεσμάτων.

Ο δικαστής Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι σημειώνει στην απόφαση που εξέδωσε ότι κρίνει σκόπιμο να αναστείλει την ισχύ του κανονισμού για καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με το χέρι, διότι αυτός εισήγαγε νέα αβεβαιότητα στη διαδικασία λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την Ημέρα των Εκλογών, την 5η Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE