19.8 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή… εκτοξεύει το πετρέλαιο

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή… εκτοξεύει το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου «σκαρφαλώνουν» άνω του 3% την Τετάρτη (31/7), ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 7 εβδομάδων, καθώς η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν εντείνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και επισκιάζει τις ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση της Κίνας.

Η δολοφονία έρχεται μία ημέρα αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό ως αντίποινα για την επίθεση του Σαββάτου με ρουκέτες στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επίσης πλήγμα στο Ιράκ στην τελευταία σύγκρουση στην περιοχή.

«Οι εν μία νυκτί εξελίξεις και ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος παρέχουν απλώς προσωρινή ανακούφιση για τα σημεία αναφοράς πετρελαίου. Εάν δεν πληγεί η υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η τελευταία άνοδος είναι απίθανο να διαρκέσει», δήλωσε ο Gaurav Sharma, ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου στο Λονδίνο.

Ωστόσο, το μπρεντ και το WTI οδεύουν ολοταχώς τον Ιούλιο προς τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά τους από τον Οκτώβριο του 2023 λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την προοπτική της ζήτησης της Κίνας και των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα τηρήσει την τρέχουσα συμφωνία του για την παραγωγή και θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιες περικοπές παραγωγής από τον Οκτώβριο.

Οι κορυφαίοι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC) την Πέμπτη.

Η πτώση κατά 0,4% του δείκτη του αμερικανικού δολαρίου παρέχει στήριξη στις τιμές. Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθιστώντας εμπορεύματα σε δολάρια όπως το πετρέλαιο φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, επιβαρύνει  τις αγορές πετρελαίου. Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Ιούλιο συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα.

«Οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση παραμένουν αυξημένες καθώς οι σημερινοί PMI μειώθηκαν, με τον μεταποιητικό τομέα να συρρικνώνεται περαιτέρω. Αυτό υποδηλώνει ότι τυχόν πρόσθετα κέρδη λόγω της έντασης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να παραμείνουν περιορισμένα και βραχύβια», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρεία XM.

Μια μέρα νωρίτερα το μπρεντ και το WTI υποχώρησαν περίπου 1,4%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε επτά εβδομάδες.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται εντός της ημέρας.

Τα αποθέματα αργού αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με προβλέψεις 10 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό «σκαρφαλώνει» 3,40% στα 77,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 3,04% στα 80,44 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,485% στα 35,605 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,54% στα 2.465,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,92% στα 28,777 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,95% στα 4,1635 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0839 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,09% στο 1,2845 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8437 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ευρώ #Λίρα

Related posts

Σταθερό παραμένει το πετρέλαιο- Μειώνεται ο χρυσός

banks

Αρκούντως καλή η πορεία του πετρελαίου, εν αναμονή του ΟΠΕΚ+

banks

Συνεχίζεται η άνοδος για τον χρυσό ενόψει μείωσης των επιτοκίων

banks

Trafigura: Η Ευρώπη θα αποφύγει την κρίση φυσικού αερίου

banks

Ανοδική η πορεία του πετρελαίου για τρίτη συνεχόμενη μέρα

banks

Ο ΟΠΕΚ+ δεν αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου

banks