Σε καθοριστικό παράγοντα προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων στον τουρισμό αναδεικνύεται η αξιοπιστία των εξαγγελιών από τις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος, με το χωροταξικό σχεδιασμό να αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις σημαντικές πληγές που μπλοκάρουν την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Η περίπτωση μάλιστα της Μυκόνου αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφορετικής οπτικής της παρούσας κατάστασης από την πλευρά της πολιτείας αλλά και των συμμετεχόντων στο τελευταίο πάνελ του συνεδρίου Επενδύσεις και Χρηματοδότηση στον Τουρισμό που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα Τουρισμός Αξίας για την επόμενη ημέρα.
Απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμη Μπακογιάννη, που στην παρέμβαση του επεσήμανε πως η Μύκονος είναι στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις ο Ιωάννης Δεληκανάκης, Founding Partner, Southrock Asset Management σημείωσε ότι “δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση να πούμε ότι η Μύκονος είναι κόκκινη” τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουμε πλούσιους όλους όσους παρανόμησαν ασύστολα τα τελευταία χρόνια, κτίζοντας ξενοδοχεία σε καφέ ζώνες, τα οποία το κράτος όχι μόνο δεν κατεδαφίζει αλλά με το προτεινόμενο πολεοδομικό σχέδιο τους δίνει και μία περίοδο λειτουργίας 5-7 ετών χωρίς ανταγωνισμό! Πλήρης δηλαδή επιβράβευση της παρανομίας, τη στιγμή που οι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι έχουν σε εξέλιξη έργα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε συνεργασία με διεθνείς και ντόπιες ξενοδοχειακές αλυσίδες θα πρέπει είτε να περιμένουν είτε να ματαιώσουν τις επενδύσεις τους.
Το σημαντικό που θα έπρεπε να ακούσει ο επιχειρηματικός κόσμος είναι πως η Μύκονος θα γίνει πράσινη με αναβάθμιση των υποδομών της, όταν μάλιστα το 53% του νησιού είναι αδόμητο και όχι τα σχέδια δημιουργίας μιας προστατευόμενης αγοράς των παρανόμων. Με τη λογική αυτή, το Μανχάταν, το Ορλάντο, η Φλόριντα και το Μαϊάμι θα έπρεπε να έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται 40 χρόνια πριν, ανάφερε ο κ. Δεληκανάκης.
Αν υπάρχουν επενδύσεις που μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα της αειφορίας και της βιωσιμότητας γιατί να αποκλειστούν από την Μύκονο, συμπλήρωσε με νόημα καταδεικνύοντας το γεγονός ότι πρόβλημα παραμένει η οριζόντια αντιμετώπιση των προβλημάτων μη εξετάζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε επένδυσης.
Εστιάζοντας στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού και των προκλήσεων που διαγράφονται ο Ιωάννης Δεληκανάκης, Founding Partner, Southrock Asset Management επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να μεγαλώσει την πίτα των πελατών της, αλλά να βελτιώσει ποιοτικά το προϊόν της, με νέες επενδύσεις που θα προσελκύσουν πελάτες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει το κράτος να έχει το αντίστοιχο όραμα και τη βούληση να «σπάσει αυγά».
Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο επενδύει η Grivalia, ο Γεώργιος Χρυσικός- Ιδρυτής, Managing Partner της Grivalia Management Company επεσήμανε ότι όταν στρέφει το βλέμμα η εταιρία σε μια επένδυση, φροντίζει να προβλέπει το μέλλον, τις τάσεις αλλά και την ίδια στιγμή να έχει ένα σενάριο για κάθε περίσταση. Αναφερόμενος στον προορισμό της Αθήνας, ο κ. Χρυσικός επεσήμανε ότι έχει τη δυναμική να προσεγγίσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, αλλά έχει μείνει πίσω.
Με την επένδυση του One & Only να αποτελεί σημείο αναφοράς στην αθηναϊκή ριβιέρα ο κ. Χρυσικός επεσήμανε ότι η εταιρία δεν στοχεύει στην Μύκονο, αλλά σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς, με την προσβασιμότητα να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ξεδίπλωσης των επενδύσεων τους.
Στην παρέμβαση του ο Σταύρος Μήτσης- Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MITSIS στάθηκε στην μετάβαση προς ένα πιο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Οπως είπε το να παραχθεί ένα προϊόν με διπλάσια αξία αυτό θα πάρει πολύ χρόνο. Μάλιστα στάθηκε στην αξία της εκπαίδευσης προς αυτή την εξέλιξη.
Παραμένοντας στο επενδυτικό περιβάλλον, ο Θεόδωρος Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Chief Corporate & Investment Banking στην Τράπεζα Πειραιώς παρατήρησε ότι οι επενδύσεις που δίνουν έμφαση στην βιωσιμότητα αυτές γίνονται από μεγάλες επιχειρήσεις, με τις μικρές να δυσκολεύονται.
Στην τοποθέτηση της η Στελλίνα Σιαράπη, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι στον αναπτυξιακό νόμο που θα έρθει την επόμενη χρονιά θα υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις παραμεθόριες περιοχές, προτρέποντας μάλιστα τους επενδυτές στα επενδυτικά τους σχέδια στον τουρισμό να συμπεριλάβουν την αγροδιατροφή.