21 C
Athens
September 24, 2024
Image default
WORLD

Η Ακροδεξιά με φόρα προς τις ομοσπονδιακές εκλογές

Ανταπόκριση από το Βρανδεμβούργο

Λίγη μόνο ώρα κράτησε η απογοήτευση στα στελέχη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Βρανδεμβούργο, όπου βγήκε δεύτερη με σχεδόν 30%, μια ανάσα μετά τους νικητές Σοσιαλδημοκράτες, γράφουν γερμανικά ΜΜΕ.

Ακολούθησε γιορτή με χαμόγελα και ακροδεξιά συνθήματα υπέρ των μαζικών απελάσεων, όπως προστάζει ένα “τραγούδι” τους. “Η ανατολική Γερμανία είναι μπλε” ανέφερε η συμπρόεδρος του κόμματος Αλίς Βάιντελ, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος στο Βρανδεμβούργο Χανς-Kρίστοφ Μπερντ έθεσε ως στόχο να βαφεί “μπλε” όλη η Γερμανία, “η Γερμανία για τους Γερμανούς” όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος του κόμματος, που πια δεν μπορεί να κρυφτεί.

Η AfD, αν και δεν θα συγκυβερνήσει ούτε στο Βρανδεμβούργο, όπως και στη Θουριγγία, παρά την πρωτιά, αλλά και στη Σαξονία, όπου βγήκε δεύτερη, θα μπορεί ωστόσο με τις 30 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο να μπλοκάρει κάθε νομοσχέδιο που απαιτεί πλειοψηφία 2/3, ακόμη και τον διορισμό δικαστών. Η Aκροδεξιά, που έχει σημαντικά ερείσματα στις μικρές πόλεις του Βρανδεμβούργου καταφέρνοντας σταδιακά να διαβρώσει την “κόκκινη” πρωτοκαθεδρία των Σοσιαλδημοκρατών από την Πτώση του Τείχους, βάζει πλέον πλώρη για τις ομοσπονδιακές εκλογές. Με μια σκληρή αντιπολίτευση και μια ρητορική αντιμεταναστευτική και αντιισλαμική, που χτυπά κάθε τόσο καμπανάκια στις μυστικές υπηρεσίες.

Και στο Βρανδεμβούργο η AfD έχει χαρακτηριστεί επίσημα από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως “επιβεβαιωμένα εξτρεμιστική”. Aυτό όμως που καταγράφηκε και στο Βρανδεμβούργο εμφατικά είναι η τεράστια απήχηση που έχει στους νέους, και συγκεκριμένα στις ηλικίες από 16 έως 44 ετών. Εκεί με διαφορά η AfD βγήκε πρώτη στο Βρανδεμβούργο με ποσοστά έως και 34%, ενώ SPD ψήφισαν κυρίως οι εξηντάρηδες.

Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, όχι ο Σολτς

“Gut, naturlich”. Mε αυτή τη λακωνική απάντηση στο δίκτυο ZDF σχολίασε χθες βράδυ από τη Νέα Υόρκη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο. Σήμερα επανήλθε αποκαλώντας την “φανταστική”. Πάντως σίγουρα κανείς στο Βρανδεμβούργο, αλλά και αρκετά κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο δεν πιστώνουν τη νίκη στον Όλαφ Σολτς, αλλά μόνο στον τοπικό πρωθυπουργό Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τις επιλογές του καγκελαρίου και της συγκυβέρνησης στο Βερολίνο.

Να αλλάξει άμεσα πολιτική γραμμή σε σειρά θεμάτων, από τις συντάξεις και την εκπαίδευση μέχρι και το μεταναστευτικό, καλεί πάντως τον καγκελάριο η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ, εάν θέλει να διεκδικήσει την καγκελαρία. Την ίδια ώρα χαμηλούς τόνους ως προς μια δεύτερη υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς για την καγκελαρία και του χρόνου κρατούν προβεβλημένα στελέχη όπως ο ΓΓ του κόμματος Kέβιν Κούνερτ, καθώς και ο συμπρόεδρος του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ. Όπως επισημαίνουν γερμανικά μέσα, σήμερα η νίκη είναι των Σοσιαλδημοκρατών, και όχι του Όλαφ Σολτς.

Tελεσίγραφο Λίντνερ: 21 Δεκεμβρίου

Όσο για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της συγκυβέρνησης του Βερολίνου, θεωρούν ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα στο Βρανδεμβούργο και γενικά στις τελευταίες εκλογές στην ανατολική Γερμανία οφείλονται στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Κι όσο οι Πράσινοι προσπαθούν να δουν τι φταίει αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τη διακριτή, κομματική τους ταυτότητα, οι Φιλελεύθεροι, μετά το 0,8% στο Βρανδεμβούργο, προχωρούν παραπέρα και θέτουν ζήτημα αποχώρησής τους από τη συγκυβέρνηση, εάν δεν αλλάξει κάτι ριζικά.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος εντός της συγκυβέρνησης την 21η Δεκεμβρίου, δηλαδή το τέλος του φθινοπώρου. Μέχρι τότε, όπως προειδοποιεί, θα πρέπει να έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις εντός της συγκυβέρνησης, από τη μετανάστευση και την ανταπτυξιακή πολιτική μέχρι τον κρίσιμο προϋπολογισμό για το 2025.

Όσο για τη Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, και εδώ σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση, πάνω από τους Χριστιανοδημοκράτες, χάρη στην προσωποκεντρική προεκλογική εκστρατεία του κόμματος: με τη “Σάρα” και με “Λογική και Δικαιοσύνη” κατά το μότο του κόμματος. Και στο Βρανδεμβούργο ο σχηματισμός τοπικής κυβέρνησης περνάει από τη “Σάρα”, αυτοπροσώπως, δεδομένου ότι αυτή θα είναι η στρατηγική της μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές: εμπλοκή στην κρατιδιακή πολιτική και προτάγματα εθνικής και εξωτερικής πολιτικής. Μετά ίσως αλλάξει το όνομα του κόμματος, όπως διαδίδουν στελέχη της συμμαχίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ρωσία: Έκρηξη σε στρατιωτική ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, αναφορές για επτά τραυματίες

banks

Ντ. Κάμερον: Η Βρετανία δεν θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

banks

Διοικητής Finul: “Τεταμένη και επικίνδυνη η κατάσταση στον νότιο Λίβανο”

banks

Συνέδριο SPD στη σκιά δημοσιονομικής κρίσης

banks

Ο Ζελένσκι απέρριψε την “καταστροφική” ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας

banks

ΗΠΑ: Θα γίνουν αλλαγές στο ΝΑΤΟ, λέει στενός σύμβουλος του Τραμπ

banks