26.3 C
Athens
June 29, 2024
Image default
WORLD

Η Βουλγαρία κάνει πίσω για το χαράτσι στο ρωσικό αέριο

Ο κυβερνών συνασπισμός της Βουλγαρίας παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση του αμφιλεγόμενου φόρου στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της, καθώς η βαλκανική χώρα επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

Η κίνηση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο να επιβάλει χαράτσι για τη μείωση των κερδών της ρωσικής Gazprom πυροδότησε ανησυχίες για υψηλές τιμές και διαταραχές στον εφοδιασμό σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενώ η Βουλγαρία δεν έχει ακόμη εισπράξει πληρωμές από τους πελάτες του διαχειριστή του δικτύου της, οι αρχές της Ουγγαρίας το χαρακτήρισαν ως “εχθρικό βήμα” και ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα από την ΕΕ για την απόφαση. 

Η Βουλγαρία θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για την ανάκληση του φόρου μέχρι να βρει μια προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή του, δήλωσαν σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Μπόικο Μπορίσοφ και ο Κίριλ Πέτκοφ, πρώην πρωθυπουργοί και νυν αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. 

Οι ηγέτες των κομμάτων προχώρησαν σε δηλώσεις ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επρόκειτο να συναντηθούν αργά τη Δευτέρα στη Σλοβενία ​​για να συζητήσουν το θέμα του χώρου Σένγκεν και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Την Κυριακή, η Αυστρία υπέβαλε μια ιδέα να άρει εν μέρει το βέτο της στις προσφορές της Βουλγαρίας και της γειτονικής Ρουμανίας, επιτρέποντας την ανοιχτή πρόσβαση αεροπορικώς υπό τον όρο ότι οι δύο χώρες θα αποδεχτούν τους εκδιδόμενους προς αυτές αιτούντες άσυλο.

“Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία λόγω του φόρου”, είπε ο Μπορίσοφ. “Οι σχέσεις καλής γειτονίας, που ήταν πάντα μεταξύ των βασικών προνομίων μας, θα παραμείνουν έτσι”.  

Η Σόφια επιδιώκει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η απόφαση χρειάζεται την έγκριση όλων των μελών της ΕΕ. Η Ολλανδία και η Αυστρία ήταν απρόθυμες να δεχτούν τη Βουλγαρία, επικαλούμενη τα προβλήματά της με το κράτος δικαίου και τον έλεγχο των συνόρων. 

Η πρόταση της Αυστρίας πρόκειται να συζητηθεί με Βούλγαρους και Ρουμάνους υπουργούς.

“Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ. Αλλά “δεν θα δεχτούμε ειδικούς όρους για τη Βουλγαρία”, είπε.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr για τη χώρα μας το συνολικό κόστος που θα έφερνε η επιβολή του τέλους από πλευράς Βουλγαρίας στο ρωσικό φυσικό αέριο με βάση τους υπολογισμούς θα έφτανε στα περίπου 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς είχαν τονίσει ότι η απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει το τέλος παραβίαζε αντικειμενικά κάθε Ενωσιακή λογική βάσει συνθηκών καθώς δημιουργούσε εμπόδια στη διακίνηση αγαθών σε τρίτες χώρες. 

Διαβάστε ακόμη: 

Related posts

Το Κάιρο απορρίπτει την εντολή του ισραηλινού στρατού στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Γάζας

banks

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα συμμετέχει σε αποστολή ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα

banks

Πούτιν: Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα

banks

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στις εκρήξεις στο Ιράν

banks

Ρωσία: Δύο νεκροί και τέσερις τραυματίες από βομβαρδισμό στο Μπέλγκοροντ

banks

Μεσανατολικό: “Σοκαρισμένος” από το πλήγμα σε παλαιστινιακό ασθενοφόρο δηλώνει ο γγ του ΠΟΥ

banks