Sunday, March 9, 2025
19.4 C
Athens

Η Βουλγαρία χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια για θέρμανση και κλιματισμό πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό συνεχίζει να αυξάνεται στην ΕΕ, με το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις περιοχές της να φθάνει το 26,2% το 2023, την υψηλότερη τιμή από το 2004 (11,7%) που άρχισε ο υπολογισμός του, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat.

Το μερίδιο αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2022 (25%). Η οδηγία 2023/2413 της ΕΕ της 18ης Οκτωβρίου 2023 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να αυξάνουν τον ετήσιο μέσο όρο του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στη θέρμανση και τον κλιματισμό κατά τουλάχιστον 0,8% από το 2021 ώς το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1% από το 2026 ως το 2030.

Σε απόλυτους αριθμούς, η τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό στην ΕΕ έχει σταδιακά αυξηθεί με το χρόνο, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Σουηδία ήταν και πάλι πρώτη το 2023 σε ό,τι αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια στη θέρμανση και τον κλιματισμό, με μερίδιο 67,1%, και ακολουθεί η Εσθονία (66,7%). Αμφότερες οι χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Λετονία (61,4%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.

Αντιθέτως, τα μικρότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών στη θέρμανση και τον κλιματισμό καταγράφουν η Ιρλανδία (7,9%), η Ολλανδία (10,2%) και το Βέλγιο (11,3%).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE