Συνάντηση, με τη συμμετοχή δέκα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξένησε την Πέμπτη το Παρίσι με κεντρικό θέμα στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μercosur, επαναλαμβάνοντας, από τη μία, την αντίθεσή του στην τρέχουσα μορφή του deal, αλλά πιέζοντας παράλληλα για τη συμπερίληψη ενός “φρένου έκτακτης ανάγκης” για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γαλλία και άλλες χώρες που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία, η οποία προετοιμάζεται εδώ και 20 χρόνια και διχάζει βαθιά την Ευρώπη, όπου οι αγρότες φοβούνται αθέμιτο ανταγωνισμό σε προϊόντα όπως το βόειο κρέας και τα σιτηρά από χώρες με λιγότερο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.
Το γραφείο του Γάλλου υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών υποθέσεων Μπενζαμέν Χαντάντ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ιδέας μιας ρήτρας διαφυγής για τα γεωργικά προϊόντα.
“Στο σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό, όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν στο πόσο σημαντικό είναι να διαφοροποιηθούν οι εμπορικές συνεργασίες”, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του γραφείου του Χαντάντ.
“Ωστόσο, δεν μπορούν να δεχθούν μια μη ισορροπημένη συμφωνία που δεν προστατεύει τους αγρότες τους”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η ρήτρα, ένα είδος “φρένου” έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των εισαγωγών, θα ενεργοποιείται σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης των εισαγωγών που θα αποσταθεροποιούσε ορισμένες αγορές της ΕΕ.
“Η συμφωνία περιλαμβάνει ήδη μια γενική ρήτρα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί και δεν θα ήταν χρήσιμη σε περίπτωση κρίσης”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η συνάντηση δείχνει ότι οι χώρες της ΕΕ που είχαν αντιταχθεί στη συμφωνία που μεσολάβησε η Κομισιόν πέρυσι προσπαθούν να βρουν έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, τη στιγμή που οι νέες αγορές της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος σημείωσε αργότερα ότι η συνάντηση δεν οργανώθηκε ως απάντηση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλους παγκόσμιους εταίρους.
Με τη Γαλλία είχαν ταχθεί η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων.