Αν κάτι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, τότε δεν έχεις παρά να το αμφισβητήσεις και να προσπαθήσεις να το διαβάλεις. Στην τακτική φαίνεται να επενδύουν κυβερνητικά στελέχη, δημοσιολογούντες, αλλά και opinion-makers που τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη την μια ως κίνδυνο για την ελληνική δημοκρατία με την έννοια της πρόκλησης αποσταθεροποίησης και την άλλη ως ένα υποκινούμενο κίνημα που στόχο έχει την ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι θεωρίες της εκτροπής
Η αλήθεια είναι πως από τη πρώτη στιγμή οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, οι συγγενείς που ζητούσαν δικαιοσύνη, αλλά και οι πραγματογνώμονες από κοινού με τους δικηγόρους που έδιναν την δική τους μάχη για την ανάδειξη της αλήθειας, έπεσαν θύματα μιας άνευ όρων επίθεσης.
Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα, οι επιθέσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί και όσο πλησιάζουμε στις συγκεντρώσεις της Παρασκευής αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης το έθεσε με τρόπο ευθύ πως στόχος των συγκεντρώσεων είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας. «Η στόχευση είναι μία, να πληγεί η κυβέρνηση, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα, να πέσει ο Μητσοτάκης. Θα μου πείτε δεν είναι θεμιτή στόχευση για μια αντιπολίτευση αυτή; Ούτε η κυβέρνηση ούτε η αποσταθεροποίηση της χώρας είναι θεμιτή γιατί άλλο είναι να κάνεις μαχητική αντιπολίτευση για να γίνουν οι εκλογές και να πεις ότι διεκδικώ αυτό που διεκδικώ, άλλο όμως να λες ότι θέλω να ρίξω την κυβέρνηση και υιοθετώ έναν οχετό λάσπης και ψεμάτων από το πρωί μέχρι το βράδυ με αδιανόητες κατηγορίες για να το επιτύχω. Το σχέδιο δεν θα περάσει. Οι κυβερνήσεις πέφτουν στο Κοινοβούλιο και στις εκλογές. Έτσι αλλάζει η κυβέρνηση. Περιμένω την πρόταση δυσπιστίας για να πάρουν απάντηση όσοι θέλουν απαντήσεις».
Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες νωρίτερα ξεκαθάρισε πως στόχος ορισμένων -που ωστόσο δεν κατονόμασε- δεν είναι η δικαιοσύνη αλλά η μεγάλη αναταραχή. «Μία ανείπωτη τραγωδία να τη χρησιμοποιούν κάποιοι όχι για να μάθουν την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής» είπε χαρακτηριστικά.
Πριν ωστόσο από τον πρωθυπουργό στο σενάριο της εκτροπής μέσω των συγκεντρώσεων είχαν επενδύσει μια σειρά επιφανών υπουργών και δημόσιων προσώπων. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του καθηγητή της Οξφόρδης Στάθη Καλύβα που υπονόησε πως οι συγκεντρώσεις έχουν ως στόχο την ανωμαλία και την εκτροπή. «Τέλος, ως προς την κυβέρνηση, που ελέγχεται για τον τρόπο που χειρίστηκε και τον ΟΣΕ και την διερεύνηση του δυστυχήματος, θυμίζουμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας κόσμος που βλέπει και ακούει, που στηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και που δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να δεχθεί την ανοχή στην ανωμαλία και την εκτροπή».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σοφία Βούλτεψη μίλησε για σχέδια εξόντωσης των πολιτών αντιπάλων της κυβέρνησης μέσω του εθνικού διχασμού. «Ουσιαστικά ήρθαν πίσω οι βρικόλακες του εθνικού διχασμού. Θέλουν να παραιτηθούν οι άνθρωποι από το να σκέφτονται και να απαντούν αυτά που μόλις διαβάσατε. Έχουμε νόμιμα κόμματα που χρησιμοποιούν παράνομες πρακτικές που είναι φασιστικές. Είναι ραδιούργοι που εξυφαίνουν σχέδια εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων».
Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου προέβλεψε πως είναι «σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι κακό. Γιατί; Γιατί ετοιμάζεται το κακό». Έδωσε δε και «εξήγηση»: «Γιατί χωρίς το κακό δεν πάει παρακάτω αυτή η διαδικασία στην οποία έχουν εμπλακεί οι ακραίες δυνάμεις, που υπάρχουν πάντοτε στην κοινωνία μας».
Η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι συγκεντρώσεις ως κομματικές
Την ίδια ώρα ωστόσο που οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη εμφανίζονται ως μια δυνάμει απειλή για τη δημοκρατία και το αίτημα για δικαιοσύνη ως επίθεση στους θεσμούς, μια σειρά γαλάζιων στελεχών επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ πως δυναμιτίζουν το κλίμα, επενδύουν στην τοξικότητα και ελέγχουν τις συγκεντρώσεις. Φυσικά, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως αυτή η κατηγορία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη πραγματικότητα, ωστόσο ξέρουν πως ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί η οριζόντια συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις αυτές είναι η παρουσίαση τους ως μια κομματική και αντικυβερνητική δράση.
Στη Νέα Δημοκρατία άλλωστε γνωρίζουν πως στις τελευταίες συγκεντρώσεις υπήρξε συμμετοχή και πολλών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ενώ με την δημοσκόπηση της ALCO σίγουρα θορυβήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης στη διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών, επτά στους 10 ερωτηθέντες, το 71%, δηλώνει «όχι», ενώ μόλις το 16% απαντά καταφατικά. Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 82%, πιστεύουν ότι οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων με τη δράση τους έχουν βοηθήσει το έργο της δικαιοσύνης στη διερεύνηση του δυστυχήματος, ενώ σε ποσοστό 72% θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει το δυστύχημα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στους ερωτώμενους που ψήφισαν ΝΔ το 2023 το ποσοστό που πιστεύει ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης φθάνει το 43%.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον όποιο ο Άδωνις Γεωργιάδης σήκωσε τους τόνους, καλώντας μάλιστα τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να μην πιστεύουν τα περί συγκάλυψης. «Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη! Απολύτως καμία δεν υπάρχει! Είναι προσβλητικό και να το λέτε. Και αν το πιστεύει το 80% του κόσμου κάνει λάθος. Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Αντιθέτως η κυβέρνηση έχεις κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκινήσει αυτή η δίκη» είπε και συμπλήρωσε μιλώντας προς τους Νεοδημοκράτες «μην επιτρέπετε άλλο αυτά τα αίσχη. Δεν υπάρχει ούτε συγκάλυψη ούτε τίποτα. Έλος πια».
Τα ποσοστά αυτά δεν μπορούν παρά να ηχούν ως καμπάνα για το Μαξίμου. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ενόψει των μεγάλων συγκεντρώσεων ανασύρονται μνήμες της τραγωδίας της Marfin, του κινήματος των πλατειών, της κρίσης του 2015 αλλά και άλλων τεταμένων στιγμών από την μνημονιακή εποχή.