Thursday, February 6, 2025
8.6 C
Athens

Η δημοκρατική Αυστρία ξανά σε δρόμους και πλατείες

Πριν από 25 χρόνια, στις 4 Φεβρουαρίου του 2000, ένας νέος “θεσμός” γεννιόταν στην Αυστρία: οι “διαδηλώσεις της Πέμπτης”. Η συμφωνία για σύναψη σχηματισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) κατέβασε μια Πέμπτη βράδυ δεκάδες χιλιάδες Βιεννέζους διαμαρτυρόμενους στο κέντρο της πόλης, στην “Πλατεία των Ηρώων”, που ενέπνευσε τον Τόμας Μπέρνχαρντ για το ομώνυμο θεατρικό του έργο. Η ανταπόκριση του κόσμου έδωσε την ιδέα για τη μετατροπή της συγκέντρωσης σε ένα τακτικό εβδομαδιαίο ραντεβού κάθε Πέμπτη βράδυ, που κράτησε για μήνες, χωρίς πάντως να αποτρέψει το… μοιραίο.

Τώρα ήταν πάλι 4 Φεβρουαρίου, αλλά μια Τρίτη, που κατέβασε στον δρόμο δεκάδες χιλιάδες στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, με αφορμή την πληροφορία ότι οι διαπραγματεύσεις των δυο αυτών κομμάτων, που συμφώνησαν αρχικά με ευκολία στα θέματα προϋπολογισμού, έχουν τώρα βαλτώσει. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων έσπευσαν να διαψεύσουν κάποιες φήμες για πιθανή ολική εμπλοκή και διακοπή των συνομιλιών, αλλά όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι κάποιο “σκάλωμα” πρέπει να υπάρχει.

Το “Δημοκρατικό Τείχος” μέσα στην κοινωνία

Οι διαδηλωτές το είδαν αυτό σαν μια μεγάλη ευκαιρία για να κατευθυνθούν στα γραφεία του OVP και να ζητήσουν από την ηγεσία του να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Εμείς είμαστε το “Δημοκρατικό Τείχος” (Brandmauer) έγραφαν τα σχετικά πανό, δανειζόμενα τον σχετικό όρο που χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο και στη Γερμανία από εκείνους που καταδικάζουν την κοινοβουλευτική σύμπλευση Χριστιανοδημοκρατίας και άκρας Δεξιάς. Τα συνθήματα μιλούσαν για τον φόβο που βιώνουν οι μετανάστες, αλλά και όλες οι μειονότητες στη χώρα, απέναντι στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει ένας καγκελάριος που έχει ανοιχτά δηλώσει ότι βλέπει τη διαφορετικότητα ως απειλή.

Πάντως, την Τετάρτη το πρωί ανακοινώθηκε ότι οι 13 ομάδες εργασίας συνεδριάζουν κανονικά για την επεξεργασία κοινού κυβερνητικού προγράμματος. Ναυάγιο των συνομιλιών και προσφυγή στις κάλπες μοιάζει να είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. Οι συντηρητικοί γιατί φοβούνται μια περαιτέρω πτώση, και οι ακροδεξιοί γιατί γνωρίζουν ότι ακόμα και αν καταφέρουν να βελτιώσουν τα ποσοστά τους, αυτό δεν θα τους φέρει κάποιο σημαντικό όφελος, αν δεν μπορούν να βρουν και πάλι κυβερνητικό εταίρο.

Διαφωνούν στη μοιρασιά των υπουργείων

Πάντως, όπως φαίνεται, το μεγάλο πρόβλημα αφορά κυρίως το μοίρασμα των υπουργείων μεταξύ των δύο εταίρων. Μήλον της έριδος το υπουργείο Οικονομικών, που έχει να κάνει με το πρόγραμμα μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, αλλά και το Εσωτερικών, που θα χειριστεί το καυτό θέμα του μεταναστευτικού. Υπάρχουν τέλος – όπως εξαρχής αναμενόταν – και κάποιες διαφωνίες σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ, όπου το φιλοευρωπαϊκό OVP δεν θέλει να φανεί ότι υποχωρεί στον αντιευρωπαϊσμό του FPO. Ορισμένα πιο μετριοπαθή στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών θα ήθελαν τέλος και μια επίσημη δήλωση αποστασιοποίησης των Ελευθέρων από το κίνημα των “Ταυτοτικών”, των θεωρητικών της σύγχρονης Ακροδεξιάς, συνθήματα των οποίων έχει υιοθετήσει ωστόσο κατά καιρούς ο αρχηγός του FPO και επίδοξος καγκελάριος, Χέρμπερτ Κικλ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Πέτερ Φίλτσμαϊερ, που μίλησε στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων, και όχι η διακοπή τους. Τα δύο κόμματα είχαν δεσμευτεί να ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα αν καταλήγουν σε συμφωνία ή όχι, καθώς έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Συνολικά 129 ημέρες, που αποτελούσε μέχρι τώρα το μεγαλύτερο διάστημα αναμονής για τον σχηματισμό κυβέρνησης, από το μακρινό 1962. Το ρεκόρ αυτό σίγουρα θα σπάσει.

Πηγή: Deutsche Welle

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE