33 C
Athens
July 1, 2024
Image default
POLITICS

Η δύναμη των κομμάτων στο παρά πέντε των ευρωεκλογών – Κορυφώνεται η μάχη για τους αναποφάσιστους

Με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν, τα κόμματα διανύουν τα τελευταία μέτρα του δρόμου προς την ευρωκάλπη,  επιχειρώντας να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, και να αντλήσουν ότι μπορούν, από την δεξαμενή των αναποφάσιστων που παραμένει μεγάλη τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ξορκίζοντας ταυτόχρονα την αποχή, που ενδέχεται να αναδειχτεί στον μεγάλο νικητή αυτών των εκλογών.

Η εβδομάδα αυτή, είναι εβδομάδα των κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων ( στην Αθήνα έχουν γίνει από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, αναμένονται αύριο της ΝΔ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ), όμως οι πολιτικοί αρχηγοί εντείνουν την δραστηριότητά τους, προβάλλοντας ο καθένας από την πλευρά του, το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης και τονίζοντας την ανάγκη μαζικής συμμετοχής.

Καραδοκεί η αποχή

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την προσφυγή στις κάλπες, οι ευρωεκλογές δεν φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον των πολιτών ενώ εκφράζονται φόβοι για πολύ χαμηλή συμμετοχή που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε ρεκόρ αποχής, σύμφωνα με αναλυτές.

Η δημοσκόπηση της Alco, που έγινε για λογαριασμό του Alpha, δεν κρύβει εκπλήξεις ως προς τον συσχετισμό δυνάμεων ωστόσο χτυπάει καμπανάκι για την αποχή.

Τρία ευρήματα θεωρούνται ανησυχητικά: Πρώτον μόνο το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές. Δεύτερον τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν επηρέασαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές, ενώ σε ένα 26% μειώθηκε το ενδιαφέρον του για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Και τρίτον, το 60% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει κάτι με την ψήφο τους.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco, η Ν.Δ. εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 29,5% μέχρι και 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ έως 17,8% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έως 13,8%.  ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, φαίνονται να δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση.

Οι μετρήσεις είναι καθησυχαστικές για το κυβερνών κόμμα, που δείχνει ότι θα πιάσει το 33% που έχει τεθεί ως όριο από τον κ. Μητσοτάκης, ωστόσο δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, αφού εκτός από το χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής του κόσμου στις εκλογές, υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος το 48% που δηλώνει ότι θα «ρίξει» ψήφο διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στο 48% που δηλώνει ότι θα ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας υπάρχουν και ψηφοφόροι της ΝΔ

Στην περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν εκφράζοντας στην κάλπη την δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική, ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ,  ενδεχομένως το κυβερνών κόμμα, να βρεθεί με ποσοστό κάτω από τον πήχη του 33% κάτι που θα αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου για τον κ. Μητσοτάκη.

Και σε αυτή τη δημοσκόπηση οι συμμετέχοντες φαίνεται ότι απορρίπτουν το αφήγημα περί σταθερότητας. Το 58% εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Οι αναποφάσιστοι

Κομβικό ρόλο θεωρείται ότι παίζουν οι αναποφάσιστοι που στην χθεσινή δημοσκόπηση ανέρχονται στο 14% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου οι αναποφάσιστοι, οι απαντήσεις ήταν, μεταξύ άλλων, οι εξής: Νέα Δημοκρατία 37%, ΠΑΣΟΚ 10%, Σπαρτιάτες 9%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, Πλεύση Ελευθερίας 6%, ΚΚΕ 5%, ΜέΡΑ25 4%.

Ζητούμενο η συσπείρωση

Η παράμετρος της αποχής και η προσέλκυση των αναποφάσιστων, στους οποίους οφείλεται εν μέρει και η όξυνση της αντιπαράθεσης (ιδίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ),   προβληματίζει όλα τα κομματικά επιτελεία, περιλαμβανομένου και του «γαλάζιου».

Ο πόλεμος του πόθεν έσχες και των δανείων ανάμεσα στα δύο κόμματα καλά κρατεί, με τον πρωθυπουργό να εξακολουθεί να προβάλει το αφήγημα της σταθερότητας, ενώ συνεχίζει να καλλιεργεί μια εικόνα συνεχούς «προσπάθειας» και πρωτοβουλιών, στα θέματα της καθημερινότητας και δη της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός  καλλιεργεί εικόνα συνεχούς προσπάθειας κατά της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα αναφέρθηκε στο θέμα, επαναλαμβάνοντας: «Ανοίγουμε ένα μέτωπο με τις πολυεθνικές εταιρείες, αλλά είμαι αναγκασμένος να το κάνω γιατί δεν μπορώ να ανεχθώ ότι σε μία ενιαία αγορά, πατώντας πάνω σε διάφορα τερτίπια και λογιστικά παιχνίδια, τελικά καταλήγουν να χρεώνουν το ίδιο προϊόν πιο ακριβά σε αγορές όπως είναι η Ελλάδα που είναι πιο μικρές σε σχέση με μεγαλύτερες αγορές, όπως μπορεί να είναι η Γαλλία, η Γερμανία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών: «Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο θα γίνει την Κυριακή, οι ευρωβουλευτές τους οποίους θα εκλέξουμε, αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον έναν με τον άλλον τρόπο θα επηρεάσουν και τις δικές μας ζωές στην πατρίδα μας», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αύριο θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα.

Επαναφέρει το θέμα των Τεμπών ο Κασσελάκης

Ο  Στέφανος Κασσελάκης, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των Τεμπών στον απόηχο των αντιδράσεων για το πόθεν έσχες του, και της φωτιάς που άναψε στο εσωτερικό του κόμματος, η τοποθέτηση του στενού του συνεργάτη Θανάση Οικονόμου, για τα πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη,

Ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε πρόσκληση – άνοιγμα στους προοδευτικούς πολίτες, την Κυριακή «να ενώσουν τις δυνάμεις, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους μαζί με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής».

Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Θησείο, δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ δεν θα απογοητεύσουν κανέναν στη νέα πορεία και πώς θα σταθούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους, ενώ κάλεσε τους Έλληνες να συμμετάσχουν και όχι να απέχουν από τις κάλπες. Απευθύνθηκε δε στους αναποφάσιστους ζητώντας από αυτούς να  ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ της Τετάρτης, από το Σύνταγμα όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση του κόμματος, βάζοντας ψηλά στην ομιλία του τα θέματα της ακρίβειας, του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, των πυρκαγιών και των πλημμυρών, των αγροτών, αλλά και του πολέμου στη Γάζα.

Ενώνουμε τη φωνή μας «με όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας που παρακολουθούν αηδιασμένοι το σόου της καταγραφής εκατομμυρίων, ακινήτων και μετοχών, ενώ εκείνοι μετρούν και το τελευταίο ευρώ για να βγάλουν το μήνα», είπε συμπληρώνοντας ότι «την Κυριακή το βράδυ όλοι οι εκβιασμοί επιστρέφονται».

Σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Αριστεράς στο Θησείο, μίλησε τη Δευτέρα, ο κ. Χαρίτσης, εξαπολύοντας διπλή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Στέφανου Κασσελάκη.

Related posts

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Εκβιάζουν τους αγρότες στη Θεσσαλία

banks1

Διήμερη επίσκεψη στη Λιβύη του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη

banks

Κλείνουν πάρκα της Αττικής

banks1

Επίθεση Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή Παπανώτα – Τι ισχυρίζεται ο παρουσιαστής

banks1

Μητσοτάκης: Θρηνούμε για τους δύο πιλότους – Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές

banks1

Ζάεφ στο ΕΒΕΑ: Η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρεται για ενεργειακές συμφωνίες με την Ελλάδα

banks