Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν οδήγησε στην μετάθεση της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη αντί της Τετάρτης όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένη.

Θέλει να κερδίσει χρόνο

Πάντως δεν φαίνεται να αλλάζει επί της ουσίας κάτι στο σκηνικό όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Από την ελληνική πλευρά οι προσδοκίες για την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι εξαιρετικά χαμηλές και η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα αξιολογείται ως μια δύσκολη αποστολή.

Ουσιαστικά αυτό που πραγματικά επιδιώκει αυτή τη στιγμή η ελληνική διπλωματία είναι να αποσπάσει εγγυήσεις –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν θα επαναλάβει τους επόμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήσεις, επιθετικές ενέργειες και σκηνικά ανάλογα με αυτά που εκτυλίχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με το Oruc Reis.

Για την Αθήνα το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστεί ο αγώνας δρόμου που γίνεται ώστε να κερδηθεί χρόνος με τη σύσφιξη των σχέσεων με την Τρίπολη και το πάγωμα της εφαρμογής του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Το πάγωμα του τουρκολιβυκού συμφώνου

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά κατά τα πρόσφατα ταξίδια τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Δένδια σε Τρίπολη και Βεγγάζη της Λιβύης ήταν να μην κυρωθεί –τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση- το τουρκολιβυκό σύμφωνο από την παρούσα Βουλή της Λιβύης και έτσι να μην ενεργοποιηθεί ώστε να μην εξασφαλίζει επίφαση νομιμότητας η Άγκυρα για τυχόν τουρκικές έρευνες στα νότια της Κρήτης.

Οι συνομιλίες αυτές θα συνεχιστούν αύριο με την επίσκεψη του νέου προέδρου της Λιβύης Αλ Μένφι στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου είναι καθοριστικής σημασίας για την τροπή των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο αστερίσκος του Ντμπεϊμπά

Αυτό που κρατούν σε Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας είναι ο έστω και μικρός αστερίσκος που έβαλε ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ντμπεϊμπά αν και ένθερμος υποστηρικτής του τουρκολιβυκού συμφώνου και παρά τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο εν λόγω σύμφωνο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για την έναρξη του διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων».

Το μήνυμα Πάιατ

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνεργασία με το Νίκο Δένδια ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία ενώ ο κ. Δένδιας στον απόηχο της επίσκεψής του στη Βεγγάζη και λίγο πριν από το τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ.

Ο Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την αμερικανική στήριξη στο ρόλο της Ελλάδας σε Μεσόγειο και Βαλκάνια κάνοντας αναφορά στην πορεία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τη Λιβύη.

Ο Νίκος Δένδιας αύριο θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη αύριο, 14 Απριλίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Γράψτε το σχόλιό σας