Η Ινδία δεν θα επιβάλλει ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ, παρά την επιβολή δασμών της τάξης του 26% στις εισαγωγές προϊόντων από την Ινδία στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος Τραμπ, δήλωσε ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος τις συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της μια ρήτρα του δασμολογικού διατάγματος του Τραμπ που προβλέπει ότι οι δασμοί μπορούν να ανασταλούν για τους εμπορικούς εταίρους που “λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για να διορθώσουν τις μη αμοιβαίες εμπορικές ρυθμίσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το Νέο Δελχί θεωρεί πλεονέκτημα ότι είναι ένα από τα πρώτα κράτη που ξεκίνησαν συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία, που έχουν πληγεί από τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δασμών.
Τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ που έχει κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές ως τον πυρήνα τους, η Ινδία όπως έκαναν επίσης η Ταϊβάν και η Ινδονησία απέκλεισε την επιβολή ανταποδοτικών δασμών, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα προϊόντα των ΗΠΑ μετά τα αντίποινα της Κίνας.
Η Ινδία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν τον Φεβρουάριο να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία έως το φθινόπωρο του 2025 για να επιλύσουν τη σύγκρουσή τους σχετικά με τους δασμούς.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Νέο Δελχί είναι ανοιχτό να μειώσει τους δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κυβέρνηση του Μόντι έχει λάβει μια σειρά από βήματα για να κερδίσει τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δασμών στα ποδήλατα υψηλής ποιότητας και το μπέρμπον, και την κατάργηση ενός φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν επηρεάσει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.
Οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας κατά 20-40 μονάδες βάσης το 2025 και να ακρωτηριάσουν τη βιομηχανία διαμαντιών της Ινδίας, η οποία στέλνει περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών της στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Mε πληροφορίες από Reuters