Saturday, April 19, 2025
21.8 C
Athens

Η Ινδία δεν επιβάλλει ανταποδοτικούς δασμούς, επιδιώκει νέα εμπορική συμφωνία

Η Ινδία δεν θα επιβάλλει ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ, παρά την επιβολή δασμών της τάξης του 26% στις εισαγωγές προϊόντων από την Ινδία στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος Τραμπ, δήλωσε ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος τις συνομιλίες για μια συμφωνία μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της μια ρήτρα του  δασμολογικού διατάγματος του Τραμπ που προβλέπει ότι οι δασμοί μπορούν να ανασταλούν για τους εμπορικούς εταίρους που “λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για να διορθώσουν τις μη αμοιβαίες εμπορικές ρυθμίσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Νέο Δελχί θεωρεί πλεονέκτημα ότι είναι ένα από τα πρώτα κράτη που ξεκίνησαν συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία, που έχουν πληγεί από τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δασμών. 

Τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ που έχει κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές ως τον πυρήνα τους, η Ινδία όπως έκαναν επίσης η Ταϊβάν και η Ινδονησία απέκλεισε την επιβολή ανταποδοτικών δασμών, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα προϊόντα των ΗΠΑ μετά τα αντίποινα της Κίνας.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν τον Φεβρουάριο να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία έως το φθινόπωρο του 2025 για να επιλύσουν τη σύγκρουσή τους σχετικά με τους δασμούς.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Νέο Δελχί είναι ανοιχτό να μειώσει τους δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση του Μόντι έχει λάβει μια σειρά από βήματα για να κερδίσει τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δασμών στα ποδήλατα υψηλής ποιότητας και το μπέρμπον, και την κατάργηση ενός φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν επηρεάσει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.

Οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας κατά 20-40 μονάδες βάσης το 2025 και να ακρωτηριάσουν τη βιομηχανία διαμαντιών της Ινδίας, η οποία στέλνει περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών της στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Mε πληροφορίες από Reuters

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE