Η Σύνοδος MED- 9 για πρώτη φορά στην Κύπρο

0
4
Η-Σύνοδος-med-9-για-πρώτη-φορά-στην-Κύπρο
Η Σύνοδος MED- 9 για πρώτη φορά στην Κύπρο

Ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και οι σχέσεις ΕΕ- Ιορδανίας βρίσκονται στο επίκεντρο της 11ης Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης MED 9 που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο. Στην σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενώ ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα τεθούν επί τάπητος σε γεύμα εργασίας πριν από την έναρξη της συνόδου.

Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, οι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν ανασκόπηση του της λειτουργίας του θαλάσσιου διαδρόμου Αμάλθεια για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά του σχεδίου Εστία το οποίο έθεσε σε εφαρμογή η Λευκωσία για επιστροφή χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών στις χώρες προέλευσης τους μέσω Κύπρου. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσουν και τη συνάντηση εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με τον Βασιλιά της Ιορδανίας. Σε αυτήν ο βασιλιάς της Ιορδανίας θα ενημερώσει για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και ακολούθως θα αναχωρήσει από το νησί.

Στο περιθώριο της MED 9 o Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους προσκεκλημένους οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους και το Κυπριακό ενόψει του άτυπου δείπνου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και του ηγέτη των Τουρκυπρίων στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Πηγή: Deutsche Welle