26 C
Athens
September 28, 2024
Image default
WORLD

Η Τουρκία υπέγραψε την επιστολή προσφοράς των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70 αξίας $23 εκατ.

Άργησε αλλά τελικά τα κατάφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξασφαλίσει τα μαχητικά που ήθελε, ώστε να πείσει το εγχώριο ακροατήριο ότι διαθέτει πλέον Πολεμική Αεροπορία και έτσι θα αποτρέψει την “υπεροχή της Ελλάδας”, όπως διατείνονται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο τα τουρκικά ΜΜΕ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισε την υπογραφή επίσημης επιστολής από την Τουρκία που πιστοποιεί την πώληση ενός πακέτου, εκτιμώμενης αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, χαρακτηρίζοντάς το “ένα σημαντικό βήμα” στις συνομιλίες μεταξύ των δύο.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την υπογραφή [της Τουρκίας] μιας Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής για την αγορά F-16”, δήλωσε στο Al-Monitor εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Αυτή η πώληση είναι μια επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ”.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Μάιο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεών του για ένα πακέτο πώλησης 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας. Τα σχετικά έγγραφα στάλθηκαν στην Ουάσιγκτον: “Η επίτευξη αυτής της συγκεκριμένης πώλησης πήρε λίγο χρόνο”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους, τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος). “Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι προχωρά”.

Τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη δείχνουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στους όρους της αγοράς. Μαζί με την πώληση, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει την κοινή παραγωγή ορισμένων τμημάτων των F-16 και  την αποζημίωση των περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσε για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 προτού αφαιρεθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς stealth το 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “είναι υπερήφανες που ανακοινώνουν  σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αγορά [της Τουρκίας] νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70”, ανάρτησε το Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο X την Τετάρτη. “Απλώς το τελευταίο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για εταιρική σχέση ασφάλειας με την Τουρκία”.

U.S. proud to announce today a major step forward in Türkiye’s purchase of new F-16 Block 70 fighter jets – the most advanced F-16 ever made, available only to closest Allies and partners. Just the latest example of U.S. enduring commitment to security partnership with Türkiye. pic.twitter.com/Re2QOeCnYM

— Political-Military Affairs, US Dept of State (@StateDeptPM) June 6, 2024

Την Πέμπτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ απηχούσε ένα παρόμοιο μήνυμα σχετικά με το πακέτο πώλησης: “Σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αγορά [της Τουρκίας] των μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-16 Block 70”, έγραψε στο X. “Αυτό είναι καλό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ”.

Today marks an important step forward in Türkiye’s purchase of the latest-generation F-16 Block 70 fighter jets and upgrades to its existing fleet of F-16s. This is good for U.S. national security, Turkish national security, and NATO interoperability. pic.twitter.com/azVIaCZyQD

— Jeff Flake (@JeffFlake) June 6, 2024

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η διαδικασία προμήθειας για την αγορά “συνεχίζεται θετικά” χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η Lockheed Martin παράγει αυτά τα τζετ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε επισήμως την πώληση τον Ιανουάριο, υποκύπτοντας στο σκάκι του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε ευθύς εξ αρχής την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών από την Άγκυρα, μπλοκάροντας μέχρι την τελευταία στιγμή την προσχώρηση της χώρας της Σκανδιναβίας.

Το τουρκικό “πράσινο φως” στην επέκταση του ΝΑΤΟ λειτούργησε επίσης ως παγοθραυστικό μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον μετά από χρόνια έντασης, που κορυφώθηκαν σιγά από τη στιγμή που η Τουρκία απέκτησε τους S-400 από τη Ρωσία και εν συνεχεία με τον Ερντογάν να επιτίθεται στον Μπάιντεν (ως αντίποινα) για την υποστήριξή του στους Κούρδους της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε την πρώτη του διμερή επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7-8 Μαρτίου από τον διορισμό του στη θέση του τον περασμένο Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν έναν νέο “Διάλογο Αμυντικού Εμπορίου” με στόχο την “προώθηση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας”.

Η Τουρκία είχε υποβάλει την αίτησή της για αγορά νέων F-16 το 2020 μετά την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Η απομάκρυνση έγινε σύμφωνα με τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), τον οποίο το Κογκρέσο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το 2017 για να αποτρέψει σημαντικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

ΠΚ

Related posts

Ισραήλ κατά Νότιας Αφρικής: “Ψευδείς ισχυρισμοί στο Διεθνές Δικαστήριο, βασισμένοι σε πηγές της Χαμάς”

banks

ΟΗΕ: “Όχι” στη δημιουργία μονομερώς “ζωνών ασφαλείας” στη Γάζα

banks

Πέντε άτομα εισήλθαν παράνομα στην πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη

banks

Ρωσία: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε πού βρίσκεται φυλακισμένος Ουκρανός ακτιβιστής

banks

OPEC: Η αναβολή της Συνόδου αναδεικνύει τις δυσκολίες του Οργανισμού στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου

banks

Γερμανία: Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ακύρωσε το ταξίδι του στην COP28

banks