“Θα τους στείλουμε πίσω στη λίθινη εποχή” – Η αψήφιση από τον Τραμπ των Συνθηκών της Γενεύης δεν αποκλείεται να του γυρίσει μπούμερανγκ

Απειλώντας να καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν και να στείλει τα 90 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας πίσω στη “λίθινη εποχή”, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τον εαυτό του να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς να περιορίζεται από συμβάσεις: ωστόσο τέτοιες ενέργειες δεν αποκλείεται να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με ειδικούς, δεν είναι, παρ΄όλ’ αυτά, πολύ πιθανό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του οποίου επιδίδεται τώρα στην υπονόμευση των διεθνών θεσμών που έχουν επιφορτισθεί με την τήρηση των κανόνων, να εκτεθεί στις συνέπειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι Συνθήκες της Γενεύης, που διέπουν τους νόμους του πολέμου, απαγορεύουν την καταστροφή “αντικειμένων απαραίτητων για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού”. Το 2024, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων για συστηματικά πλήγματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να μην νοιάζεται καθόλου. Αν οι Ιρανοί δεν καταλήξουν μαζί του σε συμφωνία το περίγραμμα της οποίας δεν έχει εξειδικευθεί, οι αμερικανικές δυνάμεις “θα πλήξουν όλους τους ηλεκτρικούς σταθμούς τους, χωρίς εξαίρεση”, δήλωσε την Τετάρτη.

“Τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, θα τους γυρίσουμε στη λίθινη εποχή, εκεί όπου είναι η θέση τους”, πρόσθεσε, αλλάζοντας τόνο αφού είχε πει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στις 28 Φεβρουαρίου ότι σκοπός ήταν να βοηθήσει τους Ιρανούς να ανατρέψουν την καθόλου δημοφιλή θεοκρατική κυβέρνησή τους.

Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε εικόνες από την καταστροφή μιας εμβληματικής γέφυρας κοντά στην Τεχεράνη. “Πολλές άλλες θα ακολουθήσουν”, διακήρυξε. Το Ιράν έκανε από την πλευρά του λόγο για σημαντικές ζημιές σε ένα εκατονταετές κέντρο ιατρικής έρευνας, το Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης να επιτεθεί σε πετρελαιοπηγές, παρά τη διεθνή καταδίκη των ιρακινών δυνάμεων που είχαν βάλει φωτιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κατά την αποχώρησή τους από το Κουβέιτ το 1991, στη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ εξέφρασε την ικανοποίησή του για “τον θάνατο και την καταστροφή που ήρθαν από τον ουρανό καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας” στο Ιράν και υποσχέθηκε να αγνοήσει “ανόητους κανόνες εμπλοκής”.

Αντίκτυπος στους αμάχους

Η καταστροφή ηλεκτρικών σταθμών θα είχε “καταστροφικό αντίκτυπο για τον ιρανικό λαό”, στερώντας το ηλεκτρικό από νοσοκομεία και διακόπτοντας την παροχή νερού και άλλων απαραίτητων αγαθών για την κάλυψη ζωτικών αναγκών, εκτιμά η Σάρα Γιάγκερ, διευθύντρια της ΜΚΟ Human Rights Watch στην Ουάσινγκτον.

“Ο αμερικανικός στρατός έχει πρωτόκολλα που καταρτίστηκαν προκειμένου να μειώσουν αυτό το είδος της βλάβης στον άμαχο πληθυσμό. Όμως όταν ο πρόεδρος μιλάει με τέτοιον τρόπο, ο κίνδυνος είναι να στείλει ένα μήνυμα που λέει πως αυτοί οι περιορισμοί είναι προαιρετικοί. Είναι αυτό που καθιστά αυτές τις ώρες τόσο επικίνδυνες”, λέει.

Το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών σταθμών και άλλων πολιτικών στόχων παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι εξυπηρετούν κυρίως στρατιωτική δραστηριότητα.

Όμως οι ίδιες οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν το αντίθετο, επισημαίνει ο Τομ Ντάνενμπαουμ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ.

“Η αναφορά στη λίθινη εποχή δείχνει πως στόχοι θα τεθούν στο στόχαστρο προφανώς επειδή συμβάλλουν στη βιωσιμότητα μιας σύγχρονης κοινωνίας στο Ιράν, κάτι που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με συμβολή στη στρατιωτική δράση”, εξηγεί

Για τον Ρόμπερτ Γκόλντμαν, ειδικό στα εγκλήματα πολέμου στη Νομική Σχολή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος “δεν μπορεί να έχει και το μαχαίρι και το βούτυρο”.

“Ο Τραμπ επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλήρη έλεγχο των αιθέρων και ότι μπορούμε να πλήξουμε οποιονδήποτε (…) Το να επιτεθεί τώρα σε έναν ηλεκτρικό σταθμό θα ήταν, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, εντελώς δυσανάλογο γιατί θα είχε απολύτως προβλέψιμα αποτελέσματα για τους αμάχους”, εκτιμά.

Παράλληλα ο Γκόλντμαν υπογραμμίζει πως τα αντίποινα που έχει υποσχεθεί το Ιράν μπορεί επίσης να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, αν για παράδειγμα στοχοθετήσει εργοστάσια αφαλάτωσης σε αραβικές χώρες συμμάχους των ΗΠΑ που υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις νερού.

Διώξεις δεν είναι πιθανές

Οι άμεσοι κίνδυνοι σε περίπτωση εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ εμφανίζονται περιορισμένοι για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Πιτ Χέγκσεθ ή άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να εξουδετερώσει το ΔΠΔ μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη Γάζα. Λίγοι περιμένουν ότι αυτό το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη θα βάλει στο στόχαστρο Αμερικανούς, και καμία από τις χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο –ΗΠΑ, Ισραήλ ή Ιράν– δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Ο Τομ Ντάνεμπαουμ υπενθυμίζει εντούτοις πως τα εγκλήματα πολέμου υπάγονται σε παγκόσμια δικαιοδοσία και είναι απαράγραπτα. Αυτό σημαίνει πως εν καιρώ οποιαδήποτε χώρα μπορεί θεωρητικά να ασκήσει διώξεις.

“Ακόμη και όταν οι πολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που μία υπόθεση εγκλημάτων πολέμου έχει μικρές πιθανότητες να καταλήξει αμέσως σε διώξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει λογοδοσία στο τέλος”, εκτιμά.

Ο Ρόμπερτ Γκόλντμαν εκτιμά από την πλευρά του πως ο κυριότερος κίνδυνος για τις ΗΠΑ αφορά τη φήμη τους. Και ότι η υπονόμευση των Συνθηκών της Γενεύης μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για μια χώρα που βρίσκεται συχνά σε πόλεμο.

“Αν παραμερίζουμε τους κανόνες όποτε μας βολεύει, γιατί οι αντίπαλοί μας να μην κάνουν το ίδιο; Αυτό μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ αργότερα”, καταλήγει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ζελένσκι: “Δεν είμαστε προτεραιότητα σήμερα”

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε το Σάββατο ο Ουκρανός προέδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ενώ την Κυριακή έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι. Η επίσκεψη Ζελένσκι επανέφερε στην επικαιρότητα το Ουκρανικό, τη στιγμή που η φωτιά στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να καίει.

Κίνα: Εκτέλεση ενός Γάλλου πολίτη που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2010 για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών

Συνεχης ενημερωση ΔΙΕΘΝΗ Κυριακή, 05-Απρ-2026 12:43 Εκτύπωση Αποστολή με email Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου Μικρότερο μέγεθος κειμένου Το Πεκίνο εκτέλεσε έναν Γάλλο πολίτη που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2010 για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία σε μία ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.

Τσουκαλάς για ανάρτηση Μητσοτάκη: Η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι να προκηρύξει εκλογές

Τσουκαλάς για ανάρτηση Μητσοτάκη: Η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι να προκηρύξει εκλογές 12:53, Κυριακή 05 Απριλίου 2026 Πολιτική Φωτογραφία: Intime «Στον ΟΠΕΚΕΠΕ συναντήθηκαν η διαφθορά και ο πελατειασμός της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  Όταν έρχονται σωρηδόν δικογραφίες για υπουργούς και δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αυτό πιστοποιεί το καθετοποιημένο σύστημα διασπάθισης των κοινοτικών πόρων. Με

Δελτίο στα αεροπορικά καύσιμα για τέσσερα αεροδρόμια της βόρειας Ιταλίας

Μία από τις μεγάλες εταιρίες που προμηθεύει με καύσιμα τα αεροδρόμια Μιλάνο Λινάτε, της Μπολόνια, του Τρεβίζο και της Βενετίας, ανακοίνωσε περιορισμούς μέχρι τις 9 Απριλίου. Όπως έγινε γνωστό, προτεραιότητα στον ανεφοδιασμό καυσίμων τις ημέρες αυτές θα δοθεί σε πτήσεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών, σε κυβερνητικά αεροσκάφη και σε πτήσεις που εξυπηρετούν υγειονομικές ανάγκες.

Σερβία: Εκρηκτικά κοντά σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία

Εκρηκτική ύλη κοντά σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία εντόπισαν οι σερβικές αρχές, στην περιοχή Κάνιζα, στην Βοϊβοντίνα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι "βρέθηκαν δύο σάκοι με εκρηκτική ύλη μεγάλης καταστροφικής ισχύος και πυροκροτητές, 15 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουγγαρία και πολύ κοντά σε

Χαμός on air για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Άγρια κόντρα ανάμεσα στην Σοφία Βούλτεψη και την Βάσια Αναστασίου

12:09, Κυριακή 05 Απριλίου 2026 Πολιτική Πολιτική κόντρα ξέσπασε σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ανάμεσα στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, την Βάσια Αναστασίου, μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Μπούμπα, βουλευτή της Ελληνικής Λύσης. Η ένταση στη συζήτηση των τριών εκπροσώπων των κομμάτων ξέσπασε με αφορμή το θέμα του σκανδάλου του

Φωτεινή Αραμπατζή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητώ από τους συναδέλφους μου να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής – Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ

Φωτεινή Αραμπατζή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητώ από τους συναδέλφους μου να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής – Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ 11:43, Κυριακή 05 Απριλίου 2026 Πολιτική «Θέτω τον εαυτό μου, χωρίς καμία επιφύλαξη, στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, που με αφορά στη δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ» τονίζει

Ο ιρανικός στρατός κατέρριψε ένα αμερικανικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα κατά την επιχείρηση διάσωσης του δεύτερου αμερικανού πιλότου

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν τρία στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του δεύτερου μέλους του πληρώματος του αμερικανικού F-15 το οποίο κατέπεσε στο Ιράν την Παρασκευή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε σημειώσει λίγο νωρίτερα ότι αυτός ο αξιωματικός διασώθηκε και είναι "σώος και ασφαλής"
spot_img

Related Articles

Popular Categories