Tuesday, December 30, 2025
8.9 C
Athens

Ιράν: Μαζικές διαδηλώσεις έξω από κλειστά καταστήματα στην Τεχεράνη με αφορμή την υποτίμηση του νομίσματος

Εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά σήμερα στην Τεχεράνη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, εν μέσω των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση και της ταχείας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Το ριάλ έπεσε την Κυριακή στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της μαύρης αγοράς, όπου η ισοτιμία ανέρχεται στο 1,4 εκατ. ριάλ για ένα δολάριο (πριν από έναν χρόνο ήταν 820.000 ριάλ ανά δολάριο) και 1,7 εκατ. ριάλ έναντι του ευρώ.

Η χρόνια υποτίμηση του νομίσματος ωθεί τον υπερπληθωρισμό και την αστάθεια στο Ιράν, όπου οι τιμές ορισμένων προϊόντων αυξάνονται απότομα από τη μία ημέρα στην άλλη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ilna, επικαλούμενο έναν δημοσιογράφο του, ανέφερε ότι έγιναν “διαδηλώσεις” γύρω από πολλά παζάρια στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

Οι διαμαρτυρόμενοι “ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να εξισορροπηθούν οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών και να καθοριστεί μια σαφής οικονομική στρατηγική”, πρόσθεσε το Ilna, ένα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται σε εργατικούς κύκλους.

Η κατάσταση αυτή παραλύει τις πωλήσεις ορισμένων εισαγόμενων προϊόντων, με τους πωλητές και τους αγοραστές να προτιμούν να αναβάλουν τις συναλλαγές τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η συνέχιση κάθε δραστηριότητας υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη”, υπογράμμισε το Ilna, επικαλούμενο δηλώσεις διαδηλωτών.

“Πολλοί έμποροι προτίμησαν να αναστείλουν τις συναλλαγές για να αποφύγουν τυχόν απώλειες” υποστήριξε το κυβερνητικό πρακτορείο Irna, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές “φώναζαν συνθήματα”.

Σε φωτογραφίες που μετέδωσε το πρακτορείο Fars, ένα πλήθος έχει καταλάβει έναν σημαντικό οδικό άξονα της Τεχεράνης, με πολλά καταστήματα. “Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές (…_ μεταξύ ορισμένων διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης”, σημείωσε, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος εργαλειοποίησης αυτών των συγκεντρώσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση της εξουσίας.

Αργά το βράδυ η κινητοποίηση έμοιαζε να έχει τελειώσει. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με έρημους δρόμους.

Την Κυριακή, σε μια από τις σημαντικότερες αγορές κινητών τηλεφώνων της Τεχεράνης, οι έμποροι έκλεισαν τα καταστήματα για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με ένα άλλο πρακτορείο, το Isna.

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ έδωσε εντολή “να επιβληθούν το συντομότερο δυνατόν κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για την απότομη διακύμανση της ισοτιμίας”, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. “Με απόφαση του προέδρου, ο Αμπντολνασέρ Χεματί θα οριστεί διοικητής της κεντρικής τράπεζας” έγραψε στην πλατφόρμα Χ ένας εκπρόσωπος της προεδρίας. Ο Χεματί αναμένεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Τετάρτη. Επιστρέφει έτσι στο προσκήνιο, αφού τον περασμένο Μάρτιο το Κοινοβούλιο τον καθαίρεσε από υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, εξαιτίας της μεγάλης υποτίμησης του ριάλ.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε αποφασισμένος να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, παρουσιάζοντας στο Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση των μισθών κατά 20%, ποσοστό που είναι πάντως χαμηλότερο από τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Δεκέμβριο έφτασε το 52% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό αυτό ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις αυξήσεις που παρατηρούνται στα είδη πρώτης ανάγκης.

-

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Ευρώπη: Τα στεγαστικά δάνεια «σκότωσαν» τα Χριστούγεννα

Η αύξηση του κόστους στέγασης σε όλη την Ευρώπη οδηγεί πολλά νοικοκυριά σε περικοπές δαπανών (ψυχαγωγία, διακοπές) προκειμένου να ανταποκριθούν στις στεγαστικές τους υποχρεώσεις. Όπως είναι φυσικό, δημιουργείται ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζει σαφώς τα στεγαστικά δάνεια και αυτά με τη σειρά τους το κόστος διαβίωσης. Βαρύ κι ασήκωτο είναι για πολλούς Ευρωπαίους το κόστος

Ζελένσκι: Συνομιλίες με Ευρωπαίους μετά την κρίσιμη συνάντηση με Τραμπ την Κυριακή

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή, καθώς το Κίεβο πιέζει για μια ισχυρότερη θέση στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε συνομιλήσει με μια ομάδα συμμάχων της Ουκρανίας για να

Εκεχειρία Ταϊλάνδης – Καμπότζης: Ο Τραμπ συγχαίρει τους ηγέτες των δύο χωρών

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη σήμερα τους ηγέτες της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης, οι οποίοι κατέληξαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός χθες Σάββατο για τη συνοριακή τους σύγκρουση, η οποία άφησε τουλάχιστον 47 νεκρούς και σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους. "Θέλω να συγχαρώ αυτούς τους δύο σπουδαίους ηγέτες για το λαμπρό έργο τους στην επίτευξη αυτής της

Live η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στη Φλόριντα – Με Πούτιν μίλησε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος

Μόσχα: Πούτιν και Τραμπ θα μιλήσουν ξανά μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ζελένσκι Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνομιλήσουν ξανά τηλεφωνικά μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Ζελένσκι, δήλωσε ο ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως Ουάσινγκτον και η Μόσχα

Πώς ο Πούτιν υπέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, στα 25 χρόνια που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, οι πλούσιοι και ισχυροί της Ρωσίας – γνωστοί ως ολιγάρχες – έχουν χάσει σχεδόν όλη την πολιτική επιρροή τους, σχολιάζει το BBC. Όλα

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση 2 δισ. δολ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τα Ηνωμένα Έθνη

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν με δύο δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια τα Ηνωμένα Έθνη, όπως είπε σήμερα αξιωματούχτος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έπειτα από τις σημαντικές περικοπές σε βοήθεια στο εξωτερικό στις οποίες προχώρησε το 2025 η κυβέρνηση Τραμπ. Οι ΗΠΑ μείωσαν δραματικά τις δαπάνες τους σε χρηματοδότηση τρίτων χωρών αυτό τον χρόνο οδηγώντας δυτικούς

Σουηδία: Η αστυνομία ερευνά “σοβαρό περιστατικό” στην πόλη Μπόντεν

Η σουηδική αστυνομία ερευνά σοβαρό περιστατικό στην πόλη Μπόντεν της βόρειας Σουηδίας. Η εφημερίδα Aftonbladet αναφέρει ότι πολλοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet, υπάρχουν πληροφορίες για την διάπραξη βίαιου εγκλήματος και ότι ο δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία. Η πόλη Μπόντεν βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου και

Ανθεκτική στους κραδασμούς η οικονομία των ΗΠΑ το 2025

Επειτα από μια χαοτική χρονιά γεμάτη εμπορικούς πολέμους, κραδασμούς στις αγορές και το μεγαλύτερο σε διάρκεια «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο, η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πολύ πιο ανθεκτική από όσο προέβλεπαν πολλοί.

«Σπάει» το μέτωπο των αγροτών – 18 μπλόκα λένε «ναι» σε διάλογο με την κυβέρνηση

«Ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο», ζητούν οι συμμετέχοντες  σε18 αγροτικά μπλόκα όλης της χώρας που συναντήθηκαν στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθιστά αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων «ζωτικής σημασίας» και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση για

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »