26.4 C
Athens
June 28, 2024
Image default
WORLD

Ιρλανδία: Οι φιλοδοξίες του Σιν Φέιν αναμετρώνται με την πραγματικότητα

Οι φιλοδοξίες του Σιν Φέιν να κυβερνήσει στην Ιρλανδία για πρώτη φορά και να προωθήσει μια προσπάθεια για ένωση με τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να βρεθούν ενδεχομένως απέναντι σε μια μεγάλη οπισθοχώρηση στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές καθώς το προβάδισμα του κόμματος στις δημοσκοπήσεις εξανεμίζεται.

Η πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Irish Republican Army — IRA) βλέπει ένα τριετές αδιάλειπτο προβάδισμα να εξαφανίζεται σχεδόν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς το μεταναστευτικό συναγωνίζεται τη στεγαστική κρίση στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 22% εξίσου στο Σιν Φέιν και στο πιο μετριοπαθές Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις, μια απώλεια επτά ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Ο κύριος εταίρος του Χάρις στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Φιόνα Φέιλ ,συγκεντρώνει το 17%.

Το ήδη μεγάλο μπλοκ ανεξάρτητων υποψηφίων της Ιρλανδίας, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν τις πιο σκληρές θέσεις για το μεταναστευτικό, είναι και πάλι εκείνοι στους οποίους οφείλεται κυρίως η υποχώρηση του Σιν Φέιν, με αποτέλεσμα να γίνουν η μεγαλύτερη ομάδα συγκεντρώνοντας το 23% στη δημοσκόπηση.

“Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, νομίζω πως οι πιθανότητες του Σιν Φέιν να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης μοιάζουν πολύ λίγες”, δήλωσε ο Κέβιν Κάνινγκαμ, λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (TU Dublin), που συμμετείχε στη σύνταξη της έρευνας του κέντρου Ireland Thinks.

Το πρόβλημα του Σιν Φέιν είναι πως το Φίνε Γκάελ και το Φιόνα Φέιλ θέλουν να κυβερνήσουν και πάλι μαζί χωρίς το Σιν Φέιν, που θα χρειαστεί πιθανόν να επανέλθει γύρω στο 30% όπου βρισκόταν κατά μέσο όρο πριν από έξι μήνες προκειμένου να κόψει τον δρόμο επανεκλογής των δύο κεντροδεξιών αντιπάλων του.

Μία κυβέρνηση υπό το Σιν Φέιν θα προωθούσε τον κύριο στόχο του κόμματος που είναι ένα δημοψήφισμα για την ένωση με τη Βόρεια Ιρλανδία, τη βρετανική επαρχία όπου είναι ήδη πρώτο κόμμα.

Θα σημαδέψει επίσης μια στροφή προς τα αριστερά από τις πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων που έκαναν την οικονομία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες πολυεθνικές επενδύσεις και δουλειές.

Ενώ ο συνασπισμός του Χάρις προσπαθεί να διαχειριστεί τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα κλειδί που έχει εκτρέψει το κύριο σημείο εστίασης των ψηφοφόρων από τη σοβαρή έλλειψη προσιτής στέγης και έχει συμβάλει στην πτώση του Σιν Φέιν στις δημοσκοπήσεις.

Αναλυτές θεωρούν πως το κόμμα δεν έχει πολύ σταθερή θέση για το μεταναστευτικό, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του από την εργατική τάξη που είναι πιο επιφυλακτικοί για το θέμα και τους πιο νέους και νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους του της μεσαίας τάξης που ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Irish Times/Ipsos Β&Α που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, οι υποστηρικτές του Σιν Φέιν έχουν την πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση, με το 70% να τάσσονται υπέρ μιας πιο αυστηρής πολιτικής συνόρων και υπέρ περισσότερων απελάσεων.

Ο Έοϊν Ο’Μπρόιν, εκπρόσωπος του Σιν Φέιν για τη στέγαση, δήλωσε πως αν και το μεταναστευτικό παίζει έναν ρόλο σε αυτή την εκστρατεία με έναν τρόπο που δεν έχει υπάρξει προηγουμένως, δεν “βρίσκεται με κανέναν τρόπο κοντά στην κορυφή των θεμάτων” που απασχολούν τους ψηφοφόρους.

Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα για τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

“[Οι εκλογές] θα είναι μια θερμομέτρηση, αλλά μόνο αυτό, και το να λέει κάποιος πως κάτι είναι αναπόφευκτο ή απίθανο να συμβεί τοσο καιρό πριν από τις βουλευτικές εκλογές νομίζω ότι είναι ανόητο”, είπε στο Reuters.

Η υποστήριξη προς το κόμμα έπεσε στο 9% στις τοπικές εκλογές το 2019 προτού το Σιν Φέιν προκαλέσει σοκ στο κατεστημένο εξασφαλίζοντας το 25% –το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε κόμμα μόνο του– στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, που είχαν διεξαχθεί εννέα μήνες μετά.

“Το Σιν Φέιν πέφτει θύμα της διαφαινόμενης μεγάλης μεταβλητότητας στην ιρλανδική πολιτική σκηνή 15 χρόνια μετά το οικονομικό κραχ”, δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Dublin City University Γκάρι Μέρφι, ο οποίος είπε πως οι πιθανότητες το Σιν Φέιν να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης “σβήνουν”.

“Ωστόσο δεν έχουν όλα χαθεί. Είδαμε να κάνει μια σαν από θαύμα επιστροφή προηγουμένως. Αφού συνέβη μία φορά, μπορεί να συμβεί ξανά”.

Related posts

Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την πληρωμή προστίμων $454 εκατ. που του επιβλήθηκαν για οικονομικές απάτες

banks

Ποιος θα πληρώσει την ανοικοδόμηση της Γάζας;

banks

To -12% της Tesla ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από το 2020

banks

Επίθεση στον Στ. Τσιτσιπά από τον CEO της Lacoste

banks

Γερμανία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

banks

Politico: Σχέδιο Μισέλ για Μητσοτάκη στη θέση της Φον Ντερ Λάιεν

banks