Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, σε σχέση με την επίθεση στο Ιράν, ενθαρρύνοντας την Ευρώπη να μιλήσει ανοιχτά κατά των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών.
“Θέλουμε στρατιωτικές ενέργειες πάντα στο πλαίσιο του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο συλλογικής προσπάθειας”, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνέντευξή του στο Bloomberg. “Όταν δεν το βλέπουμε αυτό, η Ισπανία υψώνει τη φωνή της για να σηματοδοτήσει ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος”, τόνισε.
Τα σχόλια του Αλμπάρες αντικατοπτρίζουν την ολοένα και πιο έντονη κριτική της Ισπανίας προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ήταν η μόνη ευρωπαϊκή φωνή που έλεγε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ αψηφούν το διεθνές δίκαιο, απαγορεύοντας στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για να επιτεθούν στο Ιράν.
Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, ήταν πιο επιφυλακτικές, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της νομιμότητας και προσφέροντας πιθανή αμυντική υποστήριξη καθώς το Ιράν απαντά στις ισραηλινο-αμερικανικές επιθέσεις.
Ο Αλμπάρες κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους του να είναι πιο ένθερμοι στην υπεράσπιση μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
“Η Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρώπη πρέπει να είναι μια φωνή που να δημιουργεί μια ισορροπία, να μιλάει για αποκλιμάκωση, να μιλάει για την προστασία και την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου”, είπε.
“Ένας κόσμος που βασίζεται σε προβλέψιμους κανόνες είναι καλύτερος από έναν κόσμο στον οποίο η βία είναι ο μόνος κανόνας”, επεσήμανε
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία – μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης με σοσιαλιστική ηγεσία – ξεχωρίζει στην ήπειρο για τις επικρίσεις της προς τον Τραμπ.
Νωρίτερα φέτος, η χώρα κατήγγειλε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να συλλάβει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Το περασμένο φθινόπωρο, η Ισπανία απαγόρευσε επίσης τη μεταφορά αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ μέσω των στρατιωτικών της βάσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.
Επιπλέον, η Ισπανία, μια σημαντική ευρωπαϊκή οικονομία, έχει αντιδράσει ανοιχτά στην απαίτηση της Ουάσινγκτον οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα.
Ο Αλμπάρες υποστήριξε ότι η Ισπανία “ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των δυνατοτήτων μας που ζητούνται από το ΝΑΤΟ”, επιμένοντας ότι το ποσοστό του 5% θα “απασχολούσε πόρους που μπορεί να χρειαστούν κάπου αλλού”.
Ο Αλμπάρες δήλωσε ότι η Ισπανία δεν αναμένει ακόμη κρίση εφοδιασμού. Μόνο το 5% του πετρελαίου και το 2% του φυσικού αερίου της χώρας διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, στα ανοικτά των ακτών του Ιράν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
“Έχουμε πολύ αξιόπιστους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών σε LNG για παράδειγμα”, είπε, αναφερόμενος στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. “Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα και φυσικά είναι μια κατάσταση ανησυχίας για κάθε χώρα στον κόσμο”, σημείωσε.


