24.4 C
Athens
September 29, 2024
Image default
RED LOANS

Ιστορικές οι στιγμές για τους μετόχους των τραπεζών

Ιστορικές οι στιγμές για τους μετόχους των τραπεζών

Την περασμένη Τετάρτη, 5 Ιουνίου του 2024, ζήσαμε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές τόσο για τους τραπεζικούς οίκους όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η ιστορία, ύστερα από 16 χρόνια που είχε κλείσει ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα στη μερισματική απολαβή των μετόχων των ελληνικών τραπεζών, πήρε επιτέλους την έγκριση από τον “επόπτη” του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism, SSM) να ξεσφραγίσει τους τραπεζικούς οίκους, ώστε να ανοίξουν και πάλι προς τη μετοχική κανονικότητα. Η απόφαση αυτή είναι άκρως καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία των τραπεζικών μετοχών, καθώς δίνει ένα εκκωφαντικό σήμα προς τους επενδυτές, θεσμικούς και μη, για την ποιοτική κεφαλαιακή τους βάση και την ισχυρή τους κερδοφορία.

Να θυμίσω ότι την τελευταία φορά που οι τράπεζες έδωσαν μέρισμα ήταν το 2008 για το οικονομικό έτος 2007. Από το 2008 λοιπόν άρχισαν και έμπαιναν οι τράπεζες μέσα σε ένα τόσο σκοτεινό τούνελ, που μόνο και μόνο από τη μετοχική τους εικόνα που αποτύπωναν καθημερινά στο ταμπλό του χρηματιστηρίου θα καταλάβαινε ο οποιοσδήποτε ότι στην κυριολεξία δεν έβλεπαν την τύφλα τους. Να φανταστείτε ότι το τούνελ αυτό ήταν τόσο βαθύ που κράτησε μία ολόκληρη δεκαετία, με το 2018 να αποτελεί την πρώτη χρονιά που άρχισε να φαίνεται στο βάθος το φως της ημέρας. Είναι απορίας άξιον βέβαια πώς κατάφεραν και άνοιξαν πάλι τα μάτια τους ύστερα από μία δεκαετία στο σκοτάδι. Αν ήμασταν φυσικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τα έκλειναν μια και καλή. Από το 2018 βέβαια χρειάστηκε να περάσουν άλλα έξι χρόνια για να τις αποδεσμεύσει τελικά και με την ευρωπαϊκή βούλα ο SSM.

Σύμφωνα τώρα με τις ανακοινώσεις των τεσσάρων τραπεζικών κυριών, η Eurobank θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 0,0933 ανά μετοχή, η Εθνική Τράπεζα στη διανομή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, η Πειραιώς στη διανομή 0,063 ευρώ ανά μετοχή και η Alpha Bank στη διανομή 0,026 ευρώ ανά μετοχή, ενώ επιπλέον 61 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αγορά ιδίων μετοχών. Αυτό αντιστοιχεί σε μερισματικές αποδόσεις που φτάνουν το 4,58% για την Eurobank, το 4,55% για την Εθνική Τράπεζα, το 1,70% για την Τράπεζα Πειραιώς και το 1,65% για την Alpha Bank. Παράλληλα οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω τόσο της κερδοφορίας όσο και της μερισματικής απόδοσης για το 2024 θα δώσουν σημαντική ανοδική τροφή έως τα τέλη του έτους.

Από τις επιμέρους τώρα διαγραμματικές αναλύσεις ξεκινάμε από τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ), όπου εντοπίζεται στο διάγραμμα τιμών να ολοκληρώνει μια ανοδική εβδομάδα της τάξεως του έως +4,35% ύστερα από δύο συνεχόμενες πτωτικές της τάξεως του -8,30%. Το θετικό στοιχείο που αναδύει το weekly chart είναι η διακράτηση της βάσης των αγοραστών στην περιοχή των 2 ευρώ. Το στοιχείο αυτό, αν μάλιστα έχουμε και ένα κλείσιμο στο τέλος της Παρασκευής στα 2,10 ευρώ (το άρθρο γραφόταν το πρωί της Πέμπτης), μπορεί να βάλει στο βραχυπρόθεσμο πλάνο την επαναφορά της μετοχής προς την περιοχή των υψηλών ανάμεσα στα 2,16 με 2,20 ευρώ. Πιθανή τώρα ανοδική διαφυγή πάνω από τα 2,20 ευρώ θα ανοίξει τον διάδρομο για τα 2,42 με 2,50 ευρώ.


Προχωράμε στη μετοχή της Εθνικής (ΕΤΕ), που αρχικά αποτύπωσε στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών μια τοπική κορυφή στο επίπεδο των 8,65 ευρώ και μετά πραγματοποίησε ένα υγιές pullback προς την περιοχή βάσης των 8 ευρώ. Για τη συνέχεια το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να αρχίσουν να γράφουν ημερήσια κλεισίματα πάνω από τα 8,20 ευρώ με αξιόλογο όγκο συναλλαγών, ώστε να πιέσουν τους πωλητές να οπισθοχωρήσουν προς τη ζώνη των υψηλών στα 8,47 με 8,65 ευρώ. Πάνω από εκεί υπάρχει μόνο το όριο των 9 ευρώ και αμέσως μετά ανοίγει το ψυχολογικό επίπεδο των 10 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση άνω των 9,14 δισ. ευρώ.


Για την Πειραιώς δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στον διαγραμματικό ορίζοντα, καθώς συνεχίζει για 85η μέρα να πραγματοποιεί μια πλάγια κίνηση κάτω από τη δημόσια προσφορά των 4 ευρώ και προς το επίπεδο στήριξης των 3,65 με 3,60 ευρώ. Μια κίνηση η οποία εμπεριέχει πλέον έναν πολύ σημαντικό όγκο συναλλαγών που πλησιάζει τα 330 εκατ. τεμάχια ή το 26% του συνολικού αριθμού των μετοχών της. Το ζητούμενο για τους αγοραστές στο βραχυπρόθεσμο πεδίο είναι να βγει η μετοχή πάνω από το σημείο των 3,86 ευρώ, ώστε να αρχίσει να βλέπει και πάλι το φράγμα των 4 ευρώ. Όπως έχω αναφέρει επανειλημμένως, η καταστρατήγηση των 4 ευρώ θα ανοίξει διάπλατα την πύλη για τα 5.


Κλείνω με την Alpha Bank, που από την αρχή της χρονιάς λαμβάνει τιμές μέσα στο στενό εύρος διακύμανσης των 1,79 με 1,50 ευρώ. Μιλάμε για ένα εύρος 160 περίπου ημερών οπότε έχουν πραγματοποιηθεί κοντά 600 εκατ. μετοχές ή και εδώ “περιέργως” το 25% του συνολικού αριθμού μετοχών. Ο μεγάλος αυτός όγκος συναλλαγών θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το κύμα που θα δημιουργηθεί μετά τη διάσπαση των προαναφερόμενων ορίων διακύμανσης. Παίρνοντας το κατά βάση, λόγω και της γενικής τάσης της αγοράς, ανοδικό σενάριο τμήσης των 1,79 ευρώ, θα επιφέρει βίαιη ώθηση της μετοχής πάνω από τα 2 ευρώ και προς τα 2,08 με 2,10 ευρώ. Προς το παρόν η κίνηση ακόμα… ψήνεται.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

June 10, 2024

Related posts

Alpha Bank: Προς νέα υψηλά 4ετίας

banks

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

banks

Τεχνολογικός πειρασμός

banks

Γενικός Δείκτης: Πόσο εύκολη είναι η καταγραφή νέων υψηλών

banks

Από το 2004 είχε να βρεθεί ο Γουόρεν με 25% ρευστότητα

banks

Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών

banks