Friday, February 20, 2026
15.3 C
Athens

Ιχθυοκαλλιέργειες: Αγκάθι ο χωροταξικός σχεδιασμός

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας στις ιχθυοκαλλιέργειες βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών του Μεγάρου Μουσικής.

Το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 είναι το τρίτο σε μια σειρά κλαδικών συνεδρίων τα οποία πραγματοποιήθηκαν το 2018 και το 2022. Σε διοργάνωση της εταιρείας συμβούλων AMBIO ΑΕ, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μιλώντας στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 με θέμα «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι το 70%-80% των προϊόντων του κλάδου εξάγεται, ενώ η συνεισφορά του στο εθνικό προϊόν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, τόνισε πως τα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις σε αξία εξαγωγών, ενώ στον κλάδο δραστηριοποιούνται 750 επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν εργασία σε περίπου 10.000 άτομα. Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι απαιτείται διαφανής οριστική χωροθέτηση, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αγκάθι στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Επίσης, έκανε αναφορά στις νέες προκλήσεις που υπάρχουν και έχουν σχέση με τις νέες, δύσκολες, οικονομικές συνθήκες, την απουσία απλοποιημένου κα ι σταθερού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, την κλιματική κρίση και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τρίτες χώρες.

Για τη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι απαιτούνται πρόσθετα κίνητρα και πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων, η βελτίωση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών και μεθόδων υδατοκαλλιέργειας, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος ΔΣ ΕΛΟΠΥ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο κλάδος, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων στην οικονομία, την πανδημία, το κόστος της ενέργειας και των δύο πολέμων, παραμένει σταθερά στην πρωτοπορία της ανάπτυξης. Το ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, η κορυφαία τεχνογνωσία, οι εξελιγμένες δομές των επιχειρηματικών οργανισμών και η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του κλάδου, τοποθετούν την ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια σε περίοπτη θέση.

Διατηρώντας σταθερά την ηγετική της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2023 η Ελλάδα παρήγαγε 120.000 τόνους μεσογειακών ειδών ιχθύων αξίας 685 εκατ. ευρώ με την αξία εξαγωγών να υπερβαίνει τα 572 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος επιβεβαιώνει εκ νέου τον ισχυρό εξαγωγικό του χαρακτήρα, καθώς 80% της παραγωγής εξήχθη σε 37 χώρες συνεισφέροντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Εκτιμάται ότι το 2024 είναι μια χρονιά σταθερότητας για τον κλάδο, γεγονός που θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση και τη στρατηγική ανάπτυξη του σε ρεαλιστική βάση.

Σημειώνεται ότι το 2024 η ΕΛΟΠΥ ξεκινάει για πρώτη φορά ένα έργο καταγραφής του πραγματικού οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ενός κλάδου που στις 11 από τις 13 περιφερειακές ενότητες δημιουργεί πάνω από 12.000 θέσεις άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αναστέλλουν η έλλειψη ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύσει τη λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων στρατηγικών επενδύσεων.

Το κυριότερο έγκειται στην απουσία ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού που εμποδίζει το σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής του. Ουσιαστικά από το 2015 και μετά από 2 διαδοχικές παρατάσεις, έχουν ιδρυθεί μόνο 6 από τις 23 περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα ιχθυηρών αποτελεί διαχρονικά μεγάλη πρόκληση η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα Η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ κέρδισε τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ ενδιαφέρον προκαλεί με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η δεύτερη θέση, την οποία καταλαμβάνει η ΠΑΣΚΕ του Γιάννη Παναγόπουλου, προσπερνώντας την

O Νετανιάχου δηλώνει ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν προϋποθέτει τη διάλυση των υποδομών εμπλουτισμό ουρανίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνει την "καταστροφή" της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. "Η πρώτη προϋπόθεση" για μια συμφωνία "είναι ότι όλο το εμπλουτισμένο υλικό πρέπει να φύγει από το Ιράν", δήλωσε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στη συνάντησή του

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την Εθνική σε «ουδέτερη» — η αποτίμηση «προεξοφλεί» τα πλεονεκτήματά της

Η Goldman Sachs προχωρά σε εκτεταμένη αναθεώρηση της εικόνας...

Alpha Bank για τουρισμό: Ιστορικά υψηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας, θετικές οι ενδείξεις για το 2026

Έτος ορόσημο για τον τουρισμό παγκοσμίως αποτέλεσε το 2025, με τις διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις να ανέρχονται σε αξία σε 1,52 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά περίπου 4%. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Economic Research της Alpha Bank με

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιθυμούν μια Ελλάδα εθνικής αυτοπεποίθησης και όχι εθνικής υστερίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει με ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. «Οι διαφωνίες μας είναι υπαρκτές και σημαντικές. Δεν τις υποτιμούμε» επισημαίνει και σημειώνει πως «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε την ένταση, ούτε

Ζελένσκι σε Μόναχο: Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής υποστήριξης με τους ευρωπαίους συμμάχους της ενόψει της τέταρτης επετείου από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο επδιώκει να συγκεντρώσει στήριξη μεταξύ των εταίρων του καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη ρωσική προέλαση επί του

Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: Εξέφρασε ένα σπάνιο πολιτικό και ατομικό ήθος

Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: Εξέφρασε ένα σπάνιο πολιτικό και ατομικό ήθος 18:39, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Το δικό του «αντίο» στην Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η απώλεια της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βουλής και της Ακαδημίας Αθηνών

Κωνσταντοπούλου για Γεωργιάδη: Μιλάμε για παρακράτος – Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει θύλακας αστυνομικών με τον οποίο είναι σε επαφή

Παρέμβαση στην εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη, που μίλησε νωρίτερα για την κόντρα του με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. «Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να τα γνωρίζει κάθε πολίτης. Το πρώτο είναι ότι η δική μου σφοδρή επίθεση στον

Η Σερβία στο άρμα της Τουρκίας με μπίζνες 3,5 δισ. και προοπτική για 5 δισ. το 2026 – Η Ελλάδα υπό πίεση

Η Τουρκία συνεχίζει σταθερά την πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, με τον Ερντογάν να λέει στον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς ότι «δεν παραμέλησε ποτέ την περιοχή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σερβίας ως «κλειδοκράτορα» των Βαλκανίων. Τι συμφωνίες έκλεισαν και πώς επιχειρεί η Τουρκία να μειώσει την επιρροή της Ελλάδας. Του Χρήστου Μαζανίτη Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »