Friday, August 1, 2025
24.2 C
Athens

“Κάντε την Ευρώπη Σπουδαία Ξανά”: Σύνοδος της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς στη Μαδρίτη

Με τον Βίκτορ Ορμπάν και την Μαρίν Λεπέν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες της άκρας δεξιάς θα μετάσχουν σήμερα σε σύνοδο στη Μαδρίτη που έχει στόχο να υπερασπιστεί μια “στροφή 180 μοιρών” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας το κύμα του Τραμπ στις ΗΠΑ.

“Κάντε την Ευρώπη Σπουδαία Ξανά”: υπό το σύνθημα αυτό που αντλεί την έμπνευσή του από το “Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά” του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι ηγέτες της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “Πατριώτες για την Ευρώπη” σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν σε ξενοδοχείο κοντά στη Μαδρίτη.

Στους παρισταμένους αναμένεται να απευθύνουν ομιλίες πέραν του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και της ηγετικής μορφής του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Γαλλίας, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι (Η Λέγκα), ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις (ANO) ή ακόμη ο Γκέερτ Βίλντερς, που ενίοτε χαρακτηρίζεται ο “Ολλανδός Τραμπ” και του οποίου το Κόμμα για την Ελευθερία βγήκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία λαμβάνει συχνά σήματα υποστήριξης από τον Έλον Μασκ, και τα Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, της μόνης Ευρωπαίας ηγέτιδος που παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, δεν συμμετέχουν στη σύνοδο αυτή, καθώς ανήκουν σε άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox, που διοργανώνει τη συνάντηση, περίπου 2.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στη σύνοδο, η οποία προγραμματίστηκε την επομένη δείπνου μεταξύ των ηγετών των Πατριωτών για την Ευρώπη και του Κέβιν Ρόμπερτς, του προέδρου του αμερικανικού υπερσυντηρητικού κέντρου μελετών The Heritage Foundation.

Στόχος της συνάντησης είναι να “καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί” από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε το Vox, το οποίο ζητεί “στροφή 180 μοιρών” της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Για τους πολιτικούς που θα μετάσχουν, η σύνοδος της Μαδρίτης θα εξυπηρετήσει ως μια “επίδειξη ισχύος”, σχολίασε στο AFP ο Στίβεν Φόρτι του αυτόνομου πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, κατά την άποψη του οποίου η πολιτική συμμαχία Πατριώτες για την Ευρώπη, που δημιουργήθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, παραμένει ένας εύθραυστος συνασπισμός.

Με 86 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 720, εκ των οποίων οι 30 από τον RN, η ομάδα αυτή είναι η τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Ωστόσο έχει να ανταγωνιστεί στις Βρυξέλλες άλλες δύο πολιτικές συμμαχίες, τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (80 ευρωβουλευτές) και την Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών (26 ευρωβουλευτές).

Στο πλαίσιο αυτό, οι Πατριώτες για την Ευρώπη θέλουν “να δείξουν ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού” με αυτούς τους δύο συνασπισμούς, υπογράμμισε ο Φόρτι.

Σύμφωνα επίσης με τον ερευνητή αυτόν, οι Πατριώτες για την Ευρώπη επιθυμούν περισσότερο “να επωφεληθούν από το κύμα που προκάλεσε η νίκη του Τραμπ και το σοκ που προκαλούν στην ΕΕ τα μέτρα του Τραμπ” για να αναδιαμορφώσουν “τις ισορροπίες” στους κόλπους της ΕΕ.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE