Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο στηρίζει το Ιράν στην “υπεράσπιση των δικαιωμάτων του” μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τους Ιρανούς και Ισραηλινούς ομολόγους του.
Ο Γουάνγκ συνομίλησε πρώτα με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, λέγοντάς του ότι το Πεκίνο “υποστηρίζει το Ιράν στην προστασία της εθνικής του κυριαρχίας, στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του και στην εξασφάλιση της ασφάλειας του λαού του”, υπογραμμίζει ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Οι ενέργειες του Ισραήλ “παραβιάζουν σοβαρά (…) τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις”, πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις “δημιούργησαν ένα επικίνδυνο προηγούμενο, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες”, σημείωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.
Σε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γουάνγκ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε ότι το Πεκίνο “αντιτίθεται σαφώς στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου που διαπράττει το Ισραήλ επιτιθέμενο με βία στο Ιράν”, θεωρώντας αυτή τη στάση “απαράδεκτη”, τονίζεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.
Ο Γουάνγκ ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με Αραγτσί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
“Τα διπλωματικά μέσα σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχει ακόμη ελπίδα για μια ειρηνική λύση”, είπε.
“Η βία δεν μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη”, πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε στους δύο συνομιλητές του ότι το Πεκίνο θέλει να διαδραματίσει “εποικοδομητικό ρόλο” στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.