Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε ότι οι τάσεις της αγοράς υποδεικνύουν πως οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στις ΗΠΑ και δεν την θεωρούν πλεόν ως το ασφαλέστερο μέρος του κόσμου για επενδύσεις, λόγω του παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Τραμπ.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν υπερβολικά την περασμένη βδομάδα, ενώ και η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε έναντι των άλλων διεθνών νομισμάτων, σε μια τάση που είναι αντίθετη με αυτό που βλέπουμε συνήθως, δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC.
“Κανονικά, αν έχουμε μεγάλες αυξήσεις σε δασμούς περιμένουμε το δολάριο θα ανέβει. Το γεγονός ότι το δολάριο πέφτει την ίδια στιγμή, νομίζω ότι μας λέει πως ότι οι επενδυτές αλλάζουν τις προτιμήσεις τους” είπε ο Κασκάρι.
Οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη βδομάδα. Υποχώρησαν προσωρινά την Τετάρτη όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα σχέδια του για την επιβολή υψηλών δεσμών σε όλες τις χώρες για 90 μέρες πλην Κίνας, και ότι στο μεσοδιάστημα θα ισχύσουν μόνον δασμοί 10%. Ωστόσο χθες Παρασκευή οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσαν νέα άνοδο κατά 16 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 4,6%, ενώ του 30ετούς ενισχύθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης, κοντά στο 5%.
Ταυτόχρονα, το δολάριο υποχώρησε κατά περισσότερο από 3% έναντι ενός καλαθιού παγκόσμιων νομισμάτων, με τις κινήσεις αυτές να δηλώνουν μια σχετική φυγή από τα παραδοσιακά θεωρούμενα ως υπερασφαλή περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
“Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έβλεπαν την Αμερική ως το καλύτερο μέρος για να επενδύσουν, και είχαμε εμπορικό έλλειμμα”, δήλωσε ο Κασκάρι. “Αν το εμπορικό έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί, μπορεί οι επενδυτές να λένε, εντάξει, η Αμερική δεν είναι πλέον το πιο ελκυστικό μέρος στον κόσμο για επενδύσεις και είναι λογικό οι αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται”.
Ο Κασκάρι σημείωσε, ωστόσο, ότι βλέπει “πιέσεις”, και όχι σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.
Από την άλλη μεριά μια από τις πρώτες δυσάρεστες συνέπειες της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υπήρξε η αύξηση του μέσου επιτοκίου του στεγαστικού δανείου 30 ετών – που επιλέγουν κατά κύριο λόγο οι Αμερικανοί καταναλωτές – κατά 13 μονάδες βάσης την Παρασκευή στο 7,1%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινούνταν ανοδικά όλη την περασμένη εβδομάδα, καθώς ακολουθούν σε γενικές γραμμές τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου.
“Είχαμε κάποιες κακές εβδομάδες για τα αμερικανικά ομόλογα και η τελευταία εβδομάδα υπήρξε η χειρότερη εβδομάδα όσον αφορά την άνοδο των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου από το 1981”, δήλωσε στο CNBC ο Μάθιου Γρράχαμ, αρχισυντάκτης της Daily News Mortgage.
Την Παρασκευή, άλλο ένα στοιχείο για το καταναλωτικό κλίμα ήταν χειρότερο του αναμενόμενου καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εκτινάχθηκαν από 5% τον Μάρτιο σε 6,7% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981.
Όλα αυτά ωστόσο αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην αγορά ακινήτων. Για τους περισσότερους καταναλωτές, ένα σπίτι είναι η μοναδική τους μεγάλη επένδυση.
“Σε αυτό το περιβάλλον, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε άνοδο και τους καταναλωτές να ανησυχούν για την αγορά εργασίας, ας ξεχάσουμε κάθε πιθανότητα ανάπτυξης και στην αγορά στεγαστικών δανείων και στις κατοικίες”, δήλωσε η Νάνσι Λαζάρ, επικεφαλής παγκόσμια οικονομολόγος στο Piper Sandler, στο στο CNBC την Παρασκευή
Με πληροφορίες από CNBC