Monday, June 9, 2025
29.5 C
Athens

Καναδάς: Η χώρα θα διαθέσει φέτος το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ

Ο Καναδάς θα διαθέσει φέτος το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ “μισή δεκαετία νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα” λόγω “των απειλών που πληθαίνουν”, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ.

“Η προ πολλού διαδεδομένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία η γεωγραφική θέση του Καναδά θα μας προστάτευε είναι όλο και πιο απαρχαιωμένη”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Καναδάς θέλει να μειώσει τη στρατιωτική του εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Κάρνεϊ, “οι απειλές που προέρχονται από έναν κόσμο πιο επικίνδυνο και πιο διχασμένο κλονίζουν τη διεθνή τάξη”.

Μιλώντας για “ξαφνική αφύπνιση” του Καναδά, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε μεταξύ των διαφόρων απειλών αυτήν από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα, προσθέτοντας ότι η νέα αμερικανική στάση στο διεθνές επίπεδο έχει επίσης σοβαρές συνέπειες.

“Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να εξαργυρώνουν την ηγεμονία τους: χρεώνουν την πρόσβαση στις αγορές τους και μειώνουν τις συνεισφορές τους στη συλλογική μας ασφάλεια”, εξήγησε ο Μαρκ Κάρνεϊ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και επειδή ο καναδικός στρατιωτικός εξοπλισμός “έχει γεράσει”, η Οτάβα σκοπεύει να επενδύσει σε νέα υποβρύχια, πλοία, ραντάρ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αισθητήρες στην Αρκτική.

Ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου ότι η κυριαρχία της Αρκτικής αποτελεί προτεραιότητα και ότι ο Καναδάς προσπαθεί να “ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια, κυρίως με τη συμμετοχή του στο ReArm Europe”, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αναμένεται να ζητήσει κατά τη διάρκεια συνόδου στο Λονδίνο την αύξηση κατά 400% των δυνατοτήτων της αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας, για την αντιμετώπιση κυρίως μιας Ρωσίας που “σπέρνει τον τρόμο από τον ουρανό”.

-

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE