23.8 C
Athens
September 27, 2024
Image default
BUSINESS

Καρέλιας: Στα €742 εκατ. το θετικό καθαρό ταμείο!

Σημαντική βελτίωση σημείωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καθώς:

• Ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε από τα 620,3 στα 706,5 εκατ. ευρώ.
• Το EBITDA ανέβηκε από τα 53,1 στα 59,8 εκατ. ευρώ.
• Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από τα 42,8 στα 59,2 εκατ. ευρώ.
• Στις 30/9/2024 λόγω και των συνεχιζόμενων θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών, το θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις μείον δανεισμός-μισθώσεις) εκτινάχθηκε στα 742 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Καρέλιας, «η πορεία του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού η αύξηση του μικτού κύκλου εργασιών κατά 13,9% (αύξηση καθαρού κύκλου εργασιών κατά 12,7%) σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήσης, συνέβαλε στη βελτίωση των καθαρών κερδών προ φόρων κατά 39%. Στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλαν: α. η αύξηση του όγκου στα τσιγάρα εντός και εκτός Ελλάδος κατά 9,5%, β. η διατήρηση των όγκων του καπνού για στριφτό τσιγάρο στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή περίοδο παρά τις αντιξοότητες του κλάδου, γ. οι αυξήσεις εργοστασιακών τιμών οι περισσότερες των οποίων έλαβαν μέρος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, και δ. οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους ευρώ 7,1 εκ., έναντι αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών ευρώ 2,4 εκ. του αντίστοιχου εξαμήνου πέρσι».

Σε ότι αφορά την προβλεπόμενη πορεία του β’ εξαμήνου, η διοίκηση της γνωστής καπνοβιομηχανίας αναφέρει ότι:

«Η πορεία των πωλήσεων στα τσιγάρα κατά τους πρώτους μήνες του 2ου εξαμήνου του 2024 συνεχίζεται σε σχεδόν παρόμοιους ανοδικούς ρυθμούς με το πρώτο εξάμηνο, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στις διεθνείς μας αγορές. Λαμβάνοντας υπόψιν όμως το γεγονός ότι οι πωλήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι ο συνολικός όγκος της χρονιάς θα κλείσει θετικά μεν σε σχέση με το 2023, αλλά με ποσοστό ανόδου μικρότερο από αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Σε ό,τι αφορά τον καπνό για στριφτό τσιγάρο, δεν αναμένουμε διαφοροποίηση από τις τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι συνολικοί όγκοι της χρονιάς αναμένεται να είναι στα περσινά επίπεδα.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των πωλήσεων, εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις πλείστες δυτικοευρωπαϊκές και βαλκανικές μας αγορές, με αισθητή άνοδο μεριδίου στην Ισπανία και Γαλλία, ενώ στην Κροατία πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία με νέο εισαγωγέα-διανομέα με ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα. Θετικά αναμένονται να εξελιχθούν, εκτός απροόπτου και οι πωλήσεις στις αγορές της Βορείου Αφρικής, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν αναμένουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις από το πρώτο εξάμηνο.

Παράλληλα η ενσωμάτωση όλο και περισσοτέρων μερίδων καπνών αγορασμένων σε υψηλές τιμές στα χαρμάνια μας, προκαλεί περαιτέρω αύξηση του κόστους πωληθέντων και περαιτέρω μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, η οποία, εκτός πολύ μεμονωμένων περιπτώσεων, είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να καλυφθεί από νέες αυξήσεις εργοστασιακών μας τιμών, χωρίς να διακυβευθεί η ανταγωνιστικότης των σημάτων μας. Στην αρχή του επομένου έτους, αναμένεται να υπάρξουν νέες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνικών προϊόντων, κυρίως σε χώρες που βρίσκονται σε πορεία ένταξης στην Ε.Ε.. Όπου η αύξηση αυτή γίνει χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες της αγοράς και οι αντοχές του καταναλωτικού κοινού, είναι σίγουρο ότι θα παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων παράνομου εμπορίου. Εξυπακούεται, ότι ο Όμιλος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει μία πολιτική προστασίας των μεριδίων αγοράς του μέσω της διατήρησης, ή και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητος των σημάτων του. Πάντως το γενικότερο περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, κυρίως στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, όπου οι σχεδιαζόμενες αντικαπνιστικές παρεμβάσεις αναμένεται σε αρκετές περιπτώσεις να γίνουν δρακόντειες με επιπτώσεις που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Κατά την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ισχυροποίηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εκτιμώντας πως η μείωση των επιτοκίων στις Η.Π.Α. θα είναι ταχύτερη, σε σχέση με την ευρωζώνη. Μία τέτοια εξέλιξη, εφόσον επαληθευθεί, θα οδηγήσει σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές από την αποτίμηση του τμήματος του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου μας, το οποίο είναι σε αμερικανικό νόμισμα. Επιπροσθέτως, στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και της γενικότερης επίπτωσης αυτών στην παγκόσμια οικονομία».

Related posts

UBS: Τηλεργασία ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας

banks

ΟΑΕΔ: Ανοικτό για συμμετοχή παρόχων καταλυμάτων- ακτοπλοϊκών το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

banks

Attica Group: Stock option plan για τη διάθεση 5,5 εκατ. μετοχών σε στελέχη

banks

Γενικό Εμπορικό Διευθυντή αναζητούν τα ΕΛΤΑ

banks

Landis+Gyr: Στην Κόρινθο η παραγωγή έξυπνων μετρητών

banks

Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 700 δισ. ο λογαριασμός στην Ευρώπη

banks