Στο θέμα του κατώτατου μισθού, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, σημειώνοντας ότι το ζήτημα, πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων».
«Πέρα από τα 900 ευρώ για τον κατώτατο μισθό, που έχουμε ζητήσει εγκαίρως, εμείς έχουμε πει συγκεκριμένα για τα εργασιακά: κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας. Το αναιτιολόγητο της απόλυσης, το 13ωρο, το εξαήμερο χωρίς πρόσθετη πληρωμή», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ.
«Εμείς δεν είμαστε κατά των εργοδοτών. Και οι εργοδότες πολίτες αυτής της χώρας είναι και υφίστανται όλα τα δεινά. Προχθές έκλεισε το μαγαζί του, μετά από 14 χρόνια στην Κηφισιά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Θάνος Τσαγγάρης, ο οποίος καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ευνοεί τα καρτέλ, τις πολυεθνικές και τους μεγάλους ομίλους», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μαρινάκης, είπε ότι το 54% των πολιτών παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 46% είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Είναι με τα 800 – 900 ευρώ που λέγατε ότι δεν ζεις. Και λιγότερα».
Καραμέρος για στεγαστικό
Ο κ. Καραμέρος αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα, που επιβαρύνει επίσης τη θέση των εργαζομένων, και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί το θέμα δεν είναι να οδηγήσουμε τη Νέα Δημοκρατία σε ήττα, το θέμα είναι τι προτείνουμε για να υπάρχει μια καλύτερη επόμενη μέρα».
Όπως είπε: «Τον Απρίλιο του ’23 ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ παρουσίασε ένα πλήρες στεγαστικό πρόγραμμα. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, κυρίως με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Μετά από 6 χρόνια έρχεται, ένα χρόνο πριν τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και δίνει 1 δισ. στις τράπεζες και στέλνει τους πολίτες -δήθεν για να λύσει το στεγαστικό- με το «Σπίτι 1» και «Σπίτι 2» να πάρουν δάνειο. Τι κάνει δηλαδή; Αυξάνει τη ζήτηση και όχι την προσφορά κατοικιών.
Τι έκαναν Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, που έχουν διαφορετικών αποχρώσεων κυβερνήσεις; Άντλησαν, 1 δισ. η Ιταλία για 10 χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες, 2,6 δισ. η Πορτογαλία και η Ισπανία για 20.000 και 15.000 κοινωνικές κατοικίες, αντίστοιχα. Αύξησαν δηλαδή την προσφορά και όχι τη ζήτηση με δάνεια. Εδώ τι έκανε η κυβέρνηση έξι χρόνια μετά; Σου λέει πήγαινε να πάρεις δάνειο. Πώς ο στρατιωτικός, που θα πάρει μετάθεση στην Αλεξανδρούπολη με ένα χιλιάρικο θα βρει ένα σπίτι να νοικιάσει;».
Οικονομία
Ο κ. Καραμέρος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική υπέρ των καρτέλ, η οποία μεγεθύνει τις οικονομικές ανισότητες. «Έχω λογαριασμούς. Τετραμελής οικογένεια στο Μενίδι, ίδια τετραγωνικά, ίδιο σπίτι, το ρεύμα 50 – 60% ακριβότερο από το 2019. Σουπερ μάρκετ, τρόφιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία, ίδια εικόνα.
Το Δημόσιο στη ΔΕΗ είναι καταστατική μειοψηφία με 34%. Έχω κάνει ερώτηση στη Βουλή με την οποία ρωτάμε ποια είναι τα έσοδα και οι αμοιβές των εκτελεστικών, και μη, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Ποιο είναι το διαφημιστικό της πρόγραμμα και που κατευθύνεται. Έχετε ευνοήσει (σ.σ. προς τον Γ. Λοβέρδο της ΝΔ) τα καρτέλ. Δώσατε το 17% της ΔΕΗ σε ένα γνωστό fund που έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. και έχει βγάλει 12 δισ. Αρνηθήκατε συνειδητά επί 6 χρόνια τον έλεγχο στην αγορά, κάτι που γιγάντωσε τα καρτέλ, που παίξανε με την τσέπη των πολιτών».
Για Σπίρτζη
Σχετικά με το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το άτομό του, σε σχέση με τη σύμβαση 717 όσο και για την εξέταση κάθε μήνυσης που τον αφορά, ο κ. Καραμέρος, σχολίασε:
«Ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε το συγκεκριμένο αίτημα και πέρυσι την Άνοιξη. Αντί να κρύβεται, όπως ο κύριος Καραμανλής, ζητάει να ελεγχθεί, για να αποτινάξει από πάνω του όλη αυτή τη φημολογία, τις κατηγορίες και οτιδήποτε υπάρχει. Είναι ένα πολιτικό αίτημα και θα είχε ελεγχθεί αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε αρνηθεί τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Καραμανλή και για την περίοδο Σπίρτζη και για τον κύριο Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ως υπουργός, το 2014, είναι αυτός ο οποίος συνέταξε τη συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία έχει πολλά προβλήματα».
Και συνέχισε για το ίδιο θέμα: «Αυτήν ακριβώς την έννοια έχει και η σύσταση αυτής της επιτροπής, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και δικαστές. Κάποιος, ο οποίος δεν θέλει να κρυφτεί πίσω από την παραγραφή, θέλει να εξεταστεί το αν υπάρχει βασιμότητα στις κατηγορίες.
Επανέρχομαι λοιπόν στο γεγονός ότι ζητήθηκε προανακριτική για Καραμανλή και Σπίρτζη και τους άλλους υπουργούς, για την 717. Το αρνήθηκε η κυβέρνηση. Για να ζητηθεί και πάλι πρέπει να έρθουν νεότερα στοιχεία. Περιμένουμε τις δικογραφίες.
Έχει μια πολιτική διάσταση το αίτημα. Οφείλει η κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή, να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου, όχι μόνο για την περίπτωση του συγκεκριμένου πρώην υπουργού, αλλά για οποιονδήποτε, να μην μένουν σκιές και η δυσπιστία που υπάρχει οριζόντια στην ελληνική κοινωνία να πλήττει αυτό που λέμε πολιτικό σύστημα».