21.6 C
Athens
July 5, 2024
Image default
POLITICS

Κασσελάκης: «Η σχέση μου με τον Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική» – Σε τι συμφωνεί με τον Σαμαρά;

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, κατά τη διάρκεια της οποίας άνοιξε τα «χαρτιά» για τις εσωκομματικές αναταράξεις που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του περί «μαύρου χρήματος» στα κόμματα, η απόφαση για το κλείσιμο της «Αυγής» και, κυρίως, τα όσα είπε τις προηγούμενες ημέρες για τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε νωρίτερα, την Τρίτη, στη Βουλή σειρά συναντήσεων με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη

Σε τι συμφωνεί με τον Σαμαρά

«Συμφώνησα με τον Αντώνη Σαμαρά στη μείωση του ΦΠΑ και στο ότι η Ευρώπη έχει γίνει διευθυντήριο. Όμως η δική του στρατηγική βασίζεται στη μισαλλοδοξία και στην επιστροφή στο παρελθόν». Ο κ. Σαμαράς συμφωνεί μαζί μας ότι υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπώλια, παρότι είπε διάφορα ‘ωραία’ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαστε ασυνάρτητοι κ.λπ. Θα του πρότεινα να ακούει περισσότερο τις ομιλίες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, στην αρχή της συνέντευξής του.

Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Είδα την αίθουσα να χειροκροτά με χαρά τις μισαλλόδοξες αναφορές του κ. Σαμαρά. Η ΝΔ δεν έχασε μόνο από τον γάμο προς τα δεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο. Δεν καρπωθήκαμε όσο έπρεπε από την μείωση, αλλά θα χτίσουμε αξιοπιστία και θα το καρπωθούμε».

Μιλώντας για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, είπε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία της «υποδομής με επαφές, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του προοδευτικού κόσμου. Είδαμε το κύμα υπέρ της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Για το «μαύρο χρήμα»

«Δεν γνωρίζουμε το χρέος της ΝΔ, εγώ πρότεινα να έλθουν εταιρείες διεθνούς κύρους και να ελέγξουν τα οικονομικά των κομμάτων μας.

Η ρύθμιση των οικονομικών των κομμάτων έχει άμεση σχέση με το «μαύρο χρήμα», απάντησε σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να γίνει σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς ολιγοπώλια».

«Είναι πασιφανής η σχέση. Προφανώς όταν δεν μπορείς να πληρώσεις τις δαπάνες σου, βρίσκεις άλλους πόρους. Εμείς με τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση μπορέσαμε να κάνουμε μία μαζεμένη καμπάνια και μπορέσαμε να εκπέμψουμε πάρα πολλά μηνύματα που χτύπησαν τη ΝΔ», υπογράμμισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η ΝΔ δεν έχασε μόνο εξαιτίας της ισότητας στον γάμο, αλλά έχασε το προοδευτικό κέντρο, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε τα ψέματα της ΝΔ, ανέδειξε την οικονομική της πολιτική και τα σκάνδαλα με τις υποκλοπές και το έγκλημα στα Τέμπη».

Ερωτηθείς για το αν έχει μπει «μαύρο χρήμα» στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης διευκρίνισε: «Εγώ αναφέρομαι στις επιλογές που πολύ πρόθυμα μου πρότειναν, όταν μίλησα για το μαύρο χρήμα, προκειμένου να αποφύγουμε τον οικονομικό εξορθολογισμό που αφορά και στα μέσα ενημέρωσης», είπε σχετικά με την απόφαση για το κλείσιμο της ημερήσιας «Αυγής».

«Από ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μένα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Μου πρότειναν μαύρο χρήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μου έφερε κανείς σακούλα. Από την άλλη υπάρχει αυτή η ιδέα στην Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα κάποιος να πει την αλήθεια όπως είναι».

Και προσέθεσε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε μία σύμβασης για την Αυγή με ανταγωνιστικά μιντιακά συμφέροντα για περίπου 1 εκατ. ευρώ, που διατήρησε την εφημερίδα εν ζωή, αλλά συγχρόνως πιστεύω ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπορική δραστηριότητα της εφημερίδας. Η ιδέα ότι η δημοσιογραφία τελειώνει λόγω του έντυπου φύλλου, δεν ισχύει. Η Αυγή μπορεί να συνεχίσει να παράγει καθημερινή δημοσιογραφία».

Όσο για το κλείσιμο της ημερήσιας έκδοσης της «Αυγής» ανέφερε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στα κομματικά όργανα τις επόμενες ημέρες, όπου και θα παρουσιαστούν τα ανάλογα οικονομικά στοιχεία, ενώ τόνισε πως η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε από τα 8 στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

«Από τα 4 εκατ. τον χρόνο, 3,5 εκατ. ευρώ πάνε προς την Αυγή και το Κόκκινο. Υπάρχει μόνο μισό εκατ. ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα κόμμα με μισθοδοσία 1,5 εκατ. το χρόνο. Υπάρχουν και ανοίγματα προς προμηθευτές από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, αλλά και από την εσωκομματική διαδικασία. Είναι μία κατάσταση που είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει ο κόσμος, αρχίζοντας από τα στελέχη και τους βουλευτές, να στηρίξει όσο μπορεί οικονομικά το κόμμα. Έκανα την ανώτατη δωρεά 20.000 ευρώ το χρόνο που μου επιτρέπει ο νόμος. Παροτρύνω όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή να συνεισφέρουν οικονομικά για να υπάρχει μία ομαλή μετάβαση», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Όχι στην συγκόλληση: Δουλέψαμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για το ΠΑΣΟΚ»

Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση περί «συγκόλλησης», αναφερόμενος στην ανάρτησή του περί υπονόμευσης – την οποία άλλαξε στη συνέχεια – λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δουλέψαμε, πέρσι, σκληρά για τον κ. Τσίπρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του πρέπει να είναι η ηγέτιδα δύναμη για την Κεντροαριστερά», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

«Αμιγώς πολιτική η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι «πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση για την αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς, όπως είπε, είναι ένα κυβερνητικό κόμμα, ενώ χαρακτήρισε «αμιγώς πολιτική» τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «το έργο που έκανε είναι πολύ καλό, το τιμώ και είναι η παρακαταθήκη στην οποία πρέπει να πορευτούμε».

«Το κόμμα είχε παθογένειες, προβλήματα και τρύπες που έπρεπε να κλειστούν. Με αίσθημα ευθύνης το λέω και πρέπει να ανταποκριθούμε στα προβλήματα των πολιτών», σημείωσε παράλληλα, επαναλαμβάνοντας πως θα κατέβαινε υποψήφιος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για το κόμμα.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον υπονομεύει, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε: «Η έντιμη στάση για όλους μας είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται να είναι ηγέτιδα σε αυτές τις συνεννοήσεις (με την κεντροαριστερά). Και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Τσίπρα. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι ηγέτης σε οποιοδήποτε σχήμα συνεννόησης. Αν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ συνεργασία σε κοινοβουλευτικό έργο, εμείς εδώ είμαστε».

Σχετικά με την τοποθέτηση ότι «δεν πρόκειται αυτή τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος», απάντησε πως «ήταν ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι που γνώρισα. Αν σκεφτεί κανείς ποια άτομα είχαν αναλάβει αυτούς τους ρόλους, θα καταλάβει πολλά. Προφανώς, αυτή τη στιγμή δεν ανήκουν πια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν έχω στο μυαλό μου νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως δεν στο μυαλό του να πάει σε νέες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να διατυπώσουν τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του.

Είπε πως θα πάει σε καταστατικό συνέδριο και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέτυχε στον εκλογικό του στόχο στις ευρωεκλογές.

«Θα προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του κόμματός μας. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να προσφέρει. Όποιος διαφωνεί με την ιδέα ότι χρειαζόμαστε καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δικιά μου ιδέα. Εάν θέλουμε να χτίσουμε κυβερνησιμότητα και αξιοπιστία πρέπει να λειτουργήσουμε ως ένα συντεταγμένο κόμμα», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως ανέφερε, έχει «ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς αυτό το κόμμα θα γίνει ένα ανεξάρτητο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας, πώς θα εμπνεύσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα μας;».

Related posts

Γεραπετρίτης: Κομβικός ο ρόλος της ελληνικής αποστολής Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα

banks1

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην προσπάθεια της να βοηθήσει την Τουρκία

banks

Αζερμπαϊτζάν: Δεν αρνείται συμμετοχή σε πόλεμο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

banks1

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση – Τα «απόνερα» της υπόθεσης Ασημακοπούλου και τα θολά σημεία

banks

Σημαντικά τα μέτρα αλλά δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα των αγροτών, παραδέχεται ο Π. Μαρινάκης

banks1

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Στο Free Thinking Zone ο Μητσοτάκης

banks