33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά ούτε τη διάλυση των υπαρχόντων σχηματισμών ούτε τη δημιουργία νέων

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά ούτε τη διάλυση των υπαρχόντων σχηματισμών ούτε τη δημιουργία νέων, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βούλα Κεχαγιά, τονίζοντας πως «το κόμμα θα διατηρήσει την αυτονομία του».

Σύμφωνα με τη Βούλα Κεχαγιά «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία η οποία εκλέχτηκε πρόσφατα και με αυτή θα προχωρήσει. Δεν συζητάμε ούτε για νέα ηγεσία ούτε για νέο φορέα. Στο πλαίσιο της αυτοτέλειας του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργασίες, προφανώς, δεν αποκλείονται».

«Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε το αυτονόητο»

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «ο Στέφανος θα παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστική δύναμη της Κεντροαριστεράς, με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε το ΠΑΣΟΚ υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφαος Κασσελάκης έκανε ένα άνοιγμα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων. Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενώσει όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που νιώθουν ότι εφάπτονται αξιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμπορευτούν μαζί του. Το ζήτημα αυτό θα αποσαφηνιστεί πλήρως στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος».

Τόνισε επίσης πως «κανένας δεν θέλει να φύγει. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε το αυτονόητο, ότι αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά ή δεν συμφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, είναι δικό του θέμα να αποφασίσει τι θα κάνει.

«Δεν συμφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα»

Ερωτηθείσα για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ενδεχόμενο συνεργασίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων, η Βούλα Κεχαγιά υποστήριξε πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο, η οποία θέτει το θέμα των κοινών πρωτοβουλιών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Δεν συμφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα. Παραδείγματος χάριν, έχουμε άλλη άποψη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Στο θέμα της ακρίβειας, ωστόσο, το οποίο αφορά ολόκληρη την κοινωνία, υπάρχει συναντίληψη, οπότε θα μπορούσαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες από κοινού. Με άλλα λόγια, σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούσαν να καταθέσουν από κοινού προτάσεις νόμου. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορέσουν να στριμώξουν πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκης ή ακόμη και να την αναγκάσουν να τις υιοθετήσει».

Για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιολόγηση του αποτελέσματος η εκπρόσωπος Τύπου είπε πως ήταν μια συλλογική προσπάθεια. «Ο πρόεδρος του κόμματος πήγε κυριολεκτικά παντού, σε κάθε περιοχή της χώρας. Και όταν μιλάμε ειδικά για προεκλογική περίοδο, εκ των πραγμάτων ο ηγέτης είναι αυτός που δίνει τον τόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά και τα στελέχη του κόμματος δεν έκαναν περιοδείες. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει συντεταγμένα. Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο είχε πρόβλημα σε ορισμένα κομμάτια της περιφέρειας», ανέφερε.

Ο βασικός στόχος του Ινστιτούτου του Στέφανου Κασσελάκη

Για το Ινστιτούτο που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως θα έχει διπλή έδρα, στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. «Ο βασικός του στόχος είναι η συγκρότηση της προοδευτικής ατζέντας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτημα εξαιρετικά επείγον λόγω και της ανόδου της άκρας Δεξιάς που σημειώθηκε πανευρωπαϊκά στις πρόσφατες κάλπες. Τα θέματα με το οποία θα ασχολείται το ινστιτούτο αφορούν ολόκληρη την προοδευτική ατζέντα: από τη μετανάστευση και τις κοινωνικές ανισότητες μέχρι και την Παλαιστίνη, για την οποία η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση», υπογράμμισε.

Τέλος, την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Βούλα Κεχαγιά τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεχάσει ούτε την κυβέρνηση ούτε και την άσκηση αντιπολίτευσης σε αυτή, παρά τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή ύψους 8 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας. Εμείς έχουμε την εξής ένσταση: για ποιο λόγο να κάνει αυτή την επιλογή, σε μια περίοδο που τα επιτόκια διεθνώς μειώνονται; Θα μπορούσαμε να περιμένουμε, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια».

Related posts

Ενοπλες Δυνάμεις – Ποιοτική υπεροχή με Rafale, Belharra, Kiowa

banks

«Να γράφει ΄΄5΄΄ μπροστά το ποσοστό μας στα Δωδεκάνησα» – Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη Λέρο

banks1

Η Τουρκία επιμένει να δυναμιτίζει τη σχέση Λιβύης – Ελλάδας

banks

Ο Κασσελάκης εξηγεί γιατί άλλαξε «προς την Αριστερά» και δηλώνει εκ νέου αυτοδημιούργητος

banks

Ελλάδα 2.0: Μητσοτάκης και Λάιεν συνομίλησαν με πολίτες στην αρχαία αγορά

banks

Χρηστίδης: Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο

banks